Categorieën

Als ondernemer is het signaleren van onbetaalde facturen een onvermijdelijk onderdeel van het zakendoen. Wanneer klanten hun rekeningen niet betalen, kan dit een negatieve impact hebben op je cashflow en de financiële gezondheid van je onderneming. Gelukkig kun je in dergelijke gevallen een incassobureau inschakelen om je te helpen bij het innen van de schuld.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waar komt de term vandaan: betalen binnen 30 dagen?

De term “30 dagen betaling” verwijst naar een standaard betalingstermijn die vaak wordt gebruikt in commerciële contracten en facturen, waarbij de ontvanger van de factuur wordt verwacht deze binnen 30 dagen na factuurdatum te betalen. Juridisch gezien is deze termijn belangrijk omdat het invloed heeft op de aanmaningsprocedure en de mogelijkheid tot het starten van incassoprocedures na het verstrijken van deze periode. In veel jurisdicties worden zulke termijnen ook wettelijk ondersteund, waarbij de wet bepaalt dat betalingen binnen een bepaalde termijn voldaan moeten worden om te voorkomen dat er wettelijke rente of boetes voor te late betaling in rekening worden gebracht. Deze termijn helpt zowel leveranciers als klanten door een duidelijk kader te bieden voor de verwachtingen rond betalingen.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau helpt bedrijven met het innen van schulden door debiteuren te benaderen namens de schuldeiser. Hun doel is om de debiteur te overtuigen om de uitstaande betalingen te voldoen. Dit proces begint gewoonlijk met het versturen van herinneringen en aanmaningen, gevolgd door telefonische contactpogingen. Als deze minnelijke incasso niet succesvol is, kan het incassobureau overgaan tot juridische stappen, waaronder gerechtelijke incasso.

Je kunt een incassobureau inschakelen zodra een factuur de betalingstermijn overschrijdt. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het uit handen geven van de incasso, omdat de kans op succesvolle inning afneemt naarmate de tijd verstrijkt.

Stap 1: De Minnelijke Fase

De eerste fase in het incassoproces is de minnelijke fase, waarbij het incassobureau probeert om zonder tussenkomst van de rechter de schuld te innen. Dit is vaak een no cure, no pay-proces, wat betekent dat je alleen betaalt voor de diensten van het incassobureau als het lukt om de schuld (gedeeltelijk) te innen.

Stap 2: De Gerechtelijke Fase

Als de minnelijke incasso niet succesvol is, kan het incassobureau adviseren om over te gaan op een gerechtelijke incasso. Dit houdt in dat de zaak voor de rechter wordt gebracht. Deze stap brengt extra kosten met zich mee en wordt meestal alleen overwogen als andere pogingen om de schuld te innen gefaald hebben.

Het belang van tijdige actie

Het tijdig inschakelen van een incassobureau kan cruciaal zijn voor de succesvolle inning van schulden. Onderzoek toont aan dat hoe langer een factuur onbetaald blijft, hoe kleiner de kans wordt dat deze volledig wordt voldaan. Voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) is dit bijzonder relevant, aangezien laat betalende klanten een grote impact kunnen hebben op hun bedrijfsvoering en cashflow.

Het inschakelen van een incassobureau is een effectieve stap voor ondernemers om hun financiën te beschermen en te zorgen voor de continuïteit van hun onderneming. Door te kiezen voor een professionele en ervaren incassopartner, kun je de kans op succesvolle incasso aanzienlijk vergroten en tegelijkertijd je waardevolle tijd en middelen besparen.

Het Invorderingsbedrijf.nl onderscheidt zich door zijn expertise en ervaring met een indrukwekkend slagingspercentage van 95%. Met meer dan tien jaar ervaring en het succesvol helpen van meer dan 40.000 bedrijven, biedt het bedrijf een unieke combinatie van juridische kennis, incassospecialisten en deurwaarders. Hun diensten omvatten zowel nationale als internationale incasso, waarbij het minnelijke traject op No Cure No Pay basis is, wat betekent dat er enkel kosten aan verbonden zitten bij een succesvolle incasso.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Voorheen waren fysieke vergaderingen en vaste telefoonlijnen de…
Het is niet zo makkelijk om een digitale marketingstrategie te bepalen in de eerste fase van je start-up. Het is aan de ene kant heel belangrijk, maar…
Als ondernemer kun je heerlijk doorgroeien in je eigen bedrijf, maar zal je helaas ook kosten kunnen maken. Als jij producten inkoopt om door te…
Heb je de wens om een evenement in de buurt van Eindhoven te organiseren? Kom dan direct in actie. Je bent namelijk niet de enige die een evenement in…
Branding is vandaag de dag steeds belangrijker als het gaat om marketing. Mensen willen zich kunnen identificeren met een bedrijf en ook weten waar het…
Prestatiedruk. Het is iets waar we als volwassenen op een gegeven moment wel mee om leren gaan. Toch merk je dat er een hele generatie jongeren aan…