Uitstel is geen afstel

Heb je te maken met omzetdaling vanwege de coronacrisis? De overheid biedt uitstel van betaling en belasting aan. Maar let op! Dit uitstel is zeker geen afstel. Zo ga jij als ondernemer goed met uitstel van betaling om.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Onder bepaalde voorwaarden kan de Belastingdienst je uitstel van belastingbetaling bieden tijdens de coronacrisis. Dit kan je ‘tijdelijk’ wat ademruimte geven op korte termijn, maar brengt wel bepaalde risico’s met zich mee.

Terugbetalen

Allereerst moet je de uitgestelde belasting op termijn weer terugbetalen. Voor de uitgestelde belasting vanwege corona start de terugbetaling op 1 juli 2021. Hier heb je weliswaar 3 jaar de tijd voor, maar in die jaren gaat de reguliere belastingbetaling gewoon door. Die periode heb je dus “dubbele” kosten aan belasting.

Daarnaast betaal je rente over de belasting die je te laat betaalt. Die invorderingsrente is vanwege de coronacrisis tijdelijk verlaagd naar 0,01% en dus bijna niet meer van toepassing, maar zal vanaf 1 januari 2022 weer verhogen naar 4%. Je uitstel kost op de lange termijn geld.

Het is dus belangrijk om het uitstel van belasting niet te zien als het kwijtschelden van je verplichting, maar als schuld. Uitstel is geen afstel.

Gebruik maken van de ademruimte

Hoe maak je dan wel goed gebruik van de ademruimte die je door de overheid wordt gegeven? Gebruik deze tijd om je onderneming door te lichten.

Stel jezelf de volgende vragen: Waar is ruimte voor verbetering? Waar kun je omzet en winst verhogen zodat je snel sterk genoeg bent om door te gaan, en ook sterk genoeg om de uitgestelde betalingen te voldoen?

Houd daarnaast contact met je schuldeiser(s). Communiceer je verwachtingen en plannen. In deze periode zijn schuldeisers voorzichtiger en meer terughoudend, blijf dus met ze in gesprek.

Op tijd hulp vragen

Er zijn veel partijen die je in deze periode goed en graag helpen. Van het adviseren en coachen bij specifieke uitdagingen tot het daadwerkelijk uit handen nemen van bepaalde werkzaamheden.

Een van die ondernemingen is Interim MKB, zij zijn gespecialiseerd in het doorlichten van ondernemingen om daarmee razendsnel de vinger te leggen op de zwakke plekken.

Maar daar blijft het dan natuurlijk niet bij, Interim MKB adviseert en helpt daadwerkelijk mee. Een hands-on mentaliteit samen met de ondernemer zorgt ervoor dat er een uitweg is, ook voor langere tijd.

Wim Balkenende, directeur en oprichter, heeft veel ervaring met het weer financieel gezond maken van diverse ondernemingen. “Onze rapporten en conclusies zijn zo kort mogelijk, om daarna met de ondernemer aan de slag te gaan. We helpen de ondernemer écht verder.”

De eerste stap is makkelijk gezet, Interim MKB biedt namelijk een vrijblijvend kosteloos gesprek. In dat gesprek wordt er besproken waar de uitdaging zit en wat er voor nodig is om jouw organisatie weer financieel fit te maken.

Is het nu zo dat jouw facturen niet worden betaald, of moet jij al je facturen nog zelf regelen? Dan is het misschien handig om een incassobureau inschakelen of op zoek te gaan naar een factoring bedrijf. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als ondernemer is het cruciaal om vooruit te denken, vooral als het gaat om je financiële toekomst en pensioenplanning. Een van de belangrijkste…
Door de digitalisering zijn sociale media een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Wereldwijd besteden mensen veel tijd aan het…
Als je op zoek bent naar een veelzijdig hulpmiddel voor het personaliseren van verschillende materialen, dan is een lasergraveermachine misschien wel…
De meeste ondernemers willen zich altijd representatief naar de buitenwereld opstellen. Maar hoe doe je dat en waar moet je als ondernemer beginnen met…
In een tijd waarin bedrijven steeds meer onder de loep worden genomen voor hun maatschappelijke en ecologische impact, onderscheidt Defibtech Nederland…
Marifoons zijn essentiële communicatiemiddelen voor de scheepvaartsector. Ze spelen een cruciale rol in het waarborgen van veilige en efficiënte…