Categorieën

Kim Lammers was technisch gezien niet het grootste talent van haar generatie. Door haar bovengemiddelde winnaarsmentaliteit en doorzettingsvermogen haalde ze toch de top. Haar grootste sportieve dieptepunt, bleek de aanzet voor de wederopstanding in haar loopbaan die onder andere een olympische en twee wereldtitels opleverde.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Tegenwoordig houdt de 37-jarige Amsterdamse inspirerende speeches voor het bedrijfsleven en gebruikt ze haar ervaringen in de sport als metafoor voor haar boodschap: van brons goud maken.

“Ieder mens heeft unieke kwaliteiten”, stelt Kim Lammers, “maar lang niet iedereen haalt alles uit zichzelf. Ik geef speeches aan bedrijven, van mkb tot multinationals. Ik denk echt niet dat ik alles weet of het wel even zal veranderen. Daar heb ik de expertise niet voor. Wel heb ik een belangrijke, inspirerende boodschap te vertellen. De strekking is: neem er geen genoegen mee als je niet je volledige potentie benut.” Lammers – die liefst 124 goals in 200 interlands scoorde voor het Nederlandse team – formuleert haar bedrijfsfilosofie doeltreffend.

De Amsterdamse, die in 2016 definitief een punt zette achter haar hockeycarrière, is de eerste om toe te geven dat ze niet dezelfde technische kwaliteiten had als bijvoorbeeld generatiegenoten als Naomi van As en Maartje Paumen, twee goudhaantjes met wie ze speelde.

Lammers was qua aanleg ‘slechts brons‘. In het jaar voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008 raakte ze bovendien zwaar geblesseerd aan haar knie. Ze was weliswaar net op tijd hersteld voor de Spelen in China, maar kreeg een nieuwe dreun toen ze hoorde dat ze geen deel zou gaan uitmaken van de selectie die uiteindelijk goud haalde in China. Marc Lammers (geen familie, red.), toenmalig bondscoach, passeerde haar. “Gezien mijn fitheid en korte periode na mijn kruisbandblessure waar negen tot twaalf maanden voor staat, durfde Marc het acht maanden na mijn operatie niet aan.”

Wederopstanding

Die dieptepunten betekenden niet de knock-out, maar de wederopstanding in haar loopbaan. “Het was voor mij de ommekeer. Ik dacht, ik laat me niet kennen. Ik ben nog harder gaan sleuren, werken en gaan. Ik ben er sterker door teruggekomen. Tegelijkertijd ben ik ook slimmer geworden, door beter naar mijn lichaam te luisteren.” 

Door haar doorzettingsvermogen was ze er vier jaar laten in Londen tijdens de Olympische Spelen van 2012 wel bij en pakte ze alsnog goud met het Nederlandse vrouwenteam. “Een absoluut hoogtepunt. Ik heb geleerd hoe je om moet gaan met teleurstelling en wist die om te zetten in een hoogtepunt. Dat is iets waar mensen in het bedrijfsleven geïnspireerd door kunnen raken.”
 

Presentaties en workshops

Ze gebruikt daarom haar ervaringen als hockeyster als de belangrijkste bron voor haar presentaties en workshops. Toch is Lammers zelf geen onbekende in het bedrijfsleven. Al tijdens haar carrière deed ze ervaring op met presentaties en workshops.

“Als tophockeyster in de Nederlandse hoofdklasse kon ik dat ernaast doen. De focus lag op het hockey, maar ik ben altijd ambitieus geweest en heb altijd nagedacht over het leven naast hockeyen. Ik ben nou eenmaal niet een persoon die verder niets gaat doen. Ik ben dus al in 2008 voor mezelf begonnen. Dat was allemaal kleinschaliger dan nu.” 

Lammers is bovendien in het bezit van een HBO-diploma pedagogiek en ze stond al eens voor de klas. Vanuit diverse perspectieven is ze daarom in staat om te kijken naar het groepsproces. “In grote groepen gebeuren altijd dingen. Mensen zijn ontevreden of er wordt over elkaar geluld in plaats van met elkaar. Als sporter heb ik dat ook vaak meegemaakt. Ik weet hoe ik daar iemand mee kan helpen.”

In haar verhaal staan vier zaken centraal: ervaringen, verbeteren, omgaan met verandering en inspireren. “Ik ben een goede verteller. Al met al is het goed om de boel een beetje op te schudden in een bedrijf, maar wel als een verbinder. Ik hou ervan mensen in beweging te krijgen.”
 

 

‘Geen vooraf bepaalde carrière’

  “Waar ik mezelf over tien jaar zie? Sorry, dat vind ik echt een rotraag. Veel te beperkend.” Kim Lammers draait er niet omheen. “Ik ben iemand die uitdagingen graag aangaat. Als er iets op mijn pad komt, dan grijp ik dat aan. Daarbij neem ik gerust risico’s. Soms ga je op je dan op je bek, maar je sluit er niks mee uit.”

Een loopbaan als trainer is een optie. Ze is nu assistent-trainer bij hoofdklasser Huizen. “Ik sta nu achter het hek in plaats van in het veld. Soms zou ik het liefst zelf meedoen. Of ik ooit zelfstandig coach wordt op het hoogste niveau? Ik weet het nog niet. Er zijn veel dingen die me interesseren. Ik hou van de afwisseling.”

Tekst: Ido Dijkstra

Foto’s: Sandra Stokmans, ADP, KimLammers.nl

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…