In samenwerking met
Twijfel je of je een verzuimverzekering nodig hebt voor jouw bedrijf? Hou bij je overweging rekening met deze veelgehoorde misvattingen.

Benieuwd wat je kan doen om je medewerkers meer te laten bewegen om verzuim te voorkomen? Download het gratis whitepaper “Bewegen tijdens het werk”.

Inhoudsopgave

Misvatting 1: een verzuimverzekering is heel duur

Vanuit de verzuimverzekering wordt niet alleen het loon van je uitgevallen medewerker doorbetaald, maar vallen ook de kosten van re-integratie en verzuimbegeleiding weg (mits je deze verzekerd hebt natuurlijk). De gemiddelde verzekeringspremie? Reken op een premie tussen de 1,5 en 5,5 procent van de totale loonsom. 

Dit is best een bedrag, maar kijk vooral ook even naar verzuim vanuit een ander perspectief. Zonder verzuimverzekering kost 1 werkdag verzuim je minimaal € 400,-. Word je werknemer ziek en blijft hij of zij dat gedurende 104 weken? Dan kost dat niet alleen twee jaarsalarissen, verzuimbegeleiding en re-integratiekosten – ook de gemiste productie en vervangingskosten komen erbij. Deze simpele rekensom maakt dat je snel ziet of je het verzuimrisico als ondernemer zelf kunt dragen of dat een verzuimverzekering nodig is.       

Misvatting 2: een verzuimverzekering is niet nodig

Je hebt beslist geen verzuimverzekering nodig als je heel zeker weet dat jouw medewerkers nooit ziek worden. Zijn jouw medewerkers nooit ziek, hebben ze plezier in hun werk en had je tot nu toe minimaal tot geen verzuim? Knijp dan je handen dicht. 

Maar weet één ding: dat duurt niet oneindig. Ook bij jou vallen op enig moment mensen uit. Het goede nieuws: omdat je nu nog geen verzuimhistorie in je organisatie hebt, is dit hét moment om een voordelige verzuimverzekering af te sluiten.      

Misvatting 3: vertrouw blind op je adviseur

Liefst vertrouw je volledig op je adviseur. Op iemand die precies weet welke verzuimverzekering bij jouw bedrijf past. Maar weet je wel zeker dat je adviseur je optimaal adviseert? Een goed adviseur kijkt scherp naar jouw onderneming, de markt en jouw ondernemerschap. Als het goed is, bevraagt hij je intensief. 

Maar pak tijdens een gesprek ook vooral zelf de regie. Vraag door. Bij hoeveel vergelijkbare bedrijven heeft je adviseur al in de keuken gekeken? Weet hij voldoende van wat er speelt in jouw markt? Kent hij de kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf en die van je concurrenten? Alleen met die kennis en inzichten kan je adviseur een betrouwbare risico-inschatting maken en je adviseren over de verzuimverzekering die het beste bij je past. 

Let vooral hierop: zit er een oprecht geïnteresseerde adviseur tegenover me? Iemand die mij en mijn bedrijf snapt – of op zijn minst wil snappen? Het duurste advies is het advies van een onverschillige adviseur. 

Misvatting 4: kies een verzuimverzekering met een korte eigenrisicotermijn

Ben jij als werkgever pas gelukkig wanneer je alles optimaal geregeld hebt? Je zaakjes volledig onder controle hebt en het liefst zo min mogelijk risico loopt? Kies dan vooral voor een verzuimverzekering met een korte eigenrisicotermijn. Misschien heeft je adviseur je dat ook wel aangeraden, op basis van zijn of haar kennis van jouw bedrijf en jouw branche. 

En natuurlijk, je adviseur kan gelijk hebben als hij het verzuimrisico voor jouw bedrijf en jouw branche hoog inschat. Maar let op de gouden regel: hoe korter de eigenrisicotermijn (hoe kleiner het aantal wachtdagen voor uitbetaling), des te meer premie je betaalt. En toeval of niet, je adviseur krijgt jaar op jaar een vast percentage van die premie.

Hoe lang jouw wachttijd moet zijn, zul je echt zelf moeten bepalen. Bereken – samen met je adviseur – tot welk punt je de vastgelegde eigenrisicotermijn financieel kunt en wilt overbruggen. Want wie te zwaar verzekerd is, betaalt altijd te veel. En ook als ondernemer kun je je geld maar één keer uitgeven.  

Misvatting 5: Verzuimverzekeringen zijn overbodig voor oproepkrachten

Is het nodig om een verzuimverzekering af te sluiten voor oproepkrachten? Misschien dacht je van niet. Maar stel nu dat een van jouw ervaren oproepkrachten op zaterdag een lelijke sliding maakt op het voetbalveld en een achillespees scheurt. Consequentie: hij kan niet langer maaltijden bezorgen bij jouw klanten. 

Heb je in zo’n situatie geen verzuimverzekering afgesloten en verloopt het herstel van je maaltijdkoerier traag? Dan moet je in het slechtste geval toch echt twee jaar loon doorbetalen. Schuilt hier nog een extra verzuimaddertje onder het gras? Jazeker, want de rekeningen voor re-integratie- en begeleidingskosten vallen bij jou op de mat. En ook die kosten zijn vaak hoog.

Twee tips in één dus: let naast je oproepkrachten ook op de bijdrage van jouw verzuimverzekeraar aan de verzuimbegeleiding en re-integratie.

Zitten is één van de grootste risico’s van verzuim. Tijd om in beweging te komen! Maar hoe stimuleer je je werknemers? Download het whitepaper “Bewegen tijdens het werk” met praktische tips & tricks en verlaag vandaag nog jouw risico op langdurig verzuim.

Sazas logo

Sazas, partner van De Zaak

Aangenaam. Wij zijn Sazas, jouw verzuimspecialist. Wij nemen je zorgen uit handen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van jezelf of je medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen helpen wij je ook met verzuimbegeleiding in samenwerking met onze partners. Voor een gezond bedrijf heb je vitale medewerkers nodig. Toch kan het gebeuren dat jezelf of een van jouw medewerkers ziek wordt. Je wilt dit natuurlijk voorkomen en daarbij kunnen wij je helpen.

Bekijk alle artikelen van Sazas >

Lees ook…
Een werknemer is een kersverse moeder of trotse papa geworden. Die werknemer wil minder werken om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Nog even…
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…
Zelf je personeel beoordelen is als ondernemer niet altijd eenvoudig. Met de 360 graden feedback-methode hoef je het niet alleen te doen. Je verzamelt…
Veel mkb’ers bepalen de salarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen. Het…
Feit 1: vrouwen krijgen in Nederland gemiddeld 13 procent minder salaris dan mannen. Feit 2: gemiddeld verdient een vrouw € 300.000 minder dan een…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…