Categorieën

Het ochtendlicht glipt door de ramen en valt op het groene blad van een indrukwekkende Strelitzia in de hoek van het kantoor. De levendige, exotische kamerplant, beter bekend als de paradijsvogelbloem, brengt niet alleen een stukje natuur in de werkomgeving, maar speelt ook een subtiele rol in de verbetering van de algehele sfeer en productiviteit. Het is geen geheim dat de omgeving waarin je werkt invloed heeft op je welzijn en prestaties, en daar nemen planten een unieke plek in.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De wetenschap achter planten en productiviteit

Duikend in de wetenschap, merk je dat diverse onderzoeken de voordelen van planten in de werkomgeving onderschrijven. Ze verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit door het reduceren van CO2 en het verhogen van de luchtvochtigheid, maar creëren ook een kalmerende omgeving die stress kan verminderen. Een studie van de University of Exeter heeft aangetoond dat een kantoorruimte met een kamerplant de productiviteit met wel 15% kunnen verhogen. Ze brengen visuele variatie en kleur, die mentale en fysieke ontspanning bevorderen, waardoor je hersenen effectief kunnen resetten en zich kunnen herladen voor nieuwe taken.

Strelitzia en meer perfecte kantoorplanten

De Strelitzia, met haar exotische uitstraling en weelderige bladeren, staat bekend om weinig onderhoud te vragen en een hoge tolerantie voor binnenshuis omstandigheden. Ze kan niet alleen overleven, maar zelfs floreren onder de vaak suboptimale lichtomstandigheden van kantoorruimtes. Maar naar de Strelitzia zijn er meer groene sfeermakers die je kantoor kunnen transformeren in een productieve groene ruimte:

  • Zamioculcas (ZZ Plant): Met zijn glanzende, donkergroene bladeren is de ZZ kamerplant niet alleen een lust voor het oog, maar ook opvallend onverwoestbaar, waardoor hij perfect is voor kantooromgevingen die niet altijd optimale zorg bieden.
  • Sansevieria (Vrouwentong): Deze kamerplant is bijna niet kapot te krijgen en heeft het bijkomende voordeel dat hij ‘s nachts zuurstof produceert, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.
  • Spathiphyllum (Lepelplant): Een geweldige luchtreiniger en een elegante verschijning, de lepelplant heeft het allemaal. Zijn vermogen om te overleven bij weinig licht en zijn luchtzuiverende eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor kantoren.

 

Welzijn en esthetiek: hand in hand

Het integreren van een kamerplant, zoals de Strelitzia, in je kantoorruimte gaat verder dan het fysieke en duikt in het emotionele en psychologische welzijn. Het zorg dragen voor een levend organisme kan het gevoel van verantwoordelijkheid en voldoening vergroten, terwijl het groen zorgt voor een esthetisch aangename omgeving die inspiratie en creativiteit kan stimuleren. De fysieke aanwezigheid van natuurlijke elementen – een concept bekend als biophilic design – verhoogt het welzijn en kan ook het ziekteverzuim verminderen.

Een investering in de toekomst

Investeren in kamerplanten, zoals de Strelitzia en Sansveria, voor het kantoor is een stap richting een gezondere, productievere en meer bevredigende werkomgeving. Het gaat niet alleen om het creëren van een ruimte waar mensen willen werken, maar ook om het ondersteunen van het welzijn van elke individuele medewerker, wat op de lange termijn de algehele prestaties van het bedrijf ten goede komt. Dus de volgende keer dat je door je kantoor loopt, denk er dan aan: een klein beetje groen kan een groot verschil maken.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Prestatiedruk. Het is iets waar we als volwassenen op een gegeven moment wel mee om leren gaan. Toch merk je dat er een hele generatie jongeren aan…
Vind jij het ook soms lastig om in te schatten of je werknemers tevreden zijn met hun baan? Of heb je het idee dat je werknemers ook echt ontevreden…
In de wereld van brandpreventie staan brandblussers bekend als ongekroonde helden, klaar om vuur te doven en veiligheid te…
Niet betalende debiteuren, oftewel wanbetalers; iedere ondernemer heeft ermee te maken en dat is dan ook gelijk de reden dat veel ondernemers een…
Kerst is één van de leukste feestdagen van het jaar. Wij hebben ervoor gezorgd dat liefde, familie en gezelligheid centraal staan tijdens deze…
In een wereld waarin digitale communicatie de overhand heeft, is er iets tijdloos en betekenisvols aan een tastbaar geschenk….