Categorieën

Als je een eigen bedrijf hebt, kan het lonen om je zo goed mogelijk in te dekken tegen eigen (of door medewerkers gemaakte) fouten. Je zit namelijk niet te wachten op hoge schadeclaims. Een manier om je hier goed op voor te bereiden lees je in dit artikel.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

De juiste verzekering voor jouw bedrijf

Een kop koffie omstoten over de gloednieuwe laptop van een klant of per ongeluk een vlek veroorzaken in het kleed bij een klant thuis: een ongeluk zit soms in een klein hoekje. 

Als je bedrijf in contact staat met anderen kun je schade niet volledig voorkomen. Om hoge rekeningen te voorkomen, kan je jezelf, je bedrijf en je werknemers verzekeren voor de eventuele schade die bij een ongeluk of fout veroorzaakt wordt. Dit doe je door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Zo’n verzekering is niet wettelijk verplicht, maar veel brancheorganisaties en opdrachtgevers eisen het alsnog voordat ze met een bedrijf in zee gaan. Je geeft hiermee jezelf en natuurlijk je klanten meer zekerheid dat eventuele schade vergoed wordt. 

Wat is het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid?

Het afsluiten van een passende verzekering is verstandig om financiële risico’s voor jouw onderneming goed in te dekken. Zowel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunnen hierbij helpen. Het grootste verschil tussen deze twee verzekeringen is het soort schade dat gedekt wordt. 

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de meeste schade aan spullen van anderen en personen, veroorzaakt door jou of (een van) je werknemers. Als je bijvoorbeeld water morst over de tablet van een klant tijdens een meeting, waardoor deze niet meer werkt, helpt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je. Over het algemeen hoeft jouw bedrijf met deze verzekering niet zelf voor deze kosten op te draaien, al geldt er wel een eigen risico.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt in veel gevallen de zuivere vermogensschade door een (door jou gemaakte) beroepsfout. Als je als architect een rekenfout maakt waardoor de bouw stil komt te liggen, kan je bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor de vertragingskosten. Zo’n claim kan dan vergoed worden door een verzekering.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten voor het verzekeren van je onderneming hangen af van een paar factoren. Eén van die factoren is het aantal medewerkers dat je hebt. Hoe meer medewerkers, hoe groter de kans dat er ongelukken plaatsvinden. De premie zal hierdoor hoger zijn.

Ook verschilt de prijs van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering per branche. Bij bouwbedrijven ontstaat bijvoorbeeld vaker schade dan op een kantoor. 

Daarnaast worden verschillende bedrijfsgegevens (van jezelf en je medewerkers) meegewogen in de verzekeringskosten. De hoogte van het eigen risico en het verzekerde bedrag bepalen tot slot de kosten van de maandelijkse premie. Het vaste verzekerde bedrag is vaak € 2.500.000,- per gebeurtenis en € 5.000.000,- per jaar. Soms kan er ook worden gekozen voor een hoger (of lager) bedrag. Dit verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren deze bedragen, maar het kan dus afwijken.

(Zelf)verzekerd ondernemen

Met de juiste verzekeringen en voorbereiding kan je vol vertrouwen ondernemen. Ook medewerkers kunnen met een gerust hart aan de slag, waarbij ze verzekerd zijn tegen de meeste fouten en ongelukken. Zo kan je dus zelfverzekerd ondernemen en een prettige werkomgeving creëren voor je personeel. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Wie wilt er nu geen fraai en aantrekkelijk kantoor of winkelpand? De uitstraling van je pand beïnvloedt sterk hoe je je bedrijf neerzet en hoe mensen…
Als het gaat om het kopen van een scootmobiel, is ScootmobielCentrum.com dé plek waar kwaliteit, expertise en klanttevredenheid samen…
De ene ondernemer slaat het liever helemaal over, de ander organiseert er jaarlijks met veel plezier wel een paar: het bedrijfsuitje. Een moment waarop…
Ken uw klant. Het is een principe waar financiële instellingen zich aan moeten houden. Dat is ook verankerd in wet- en regelgeving. Nieuwe klanten…
Financiering is een belangrijk onderdeel van het succes van elk bedrijf, vooral voor kleine bedrijven die vaak beperkte middelen hebben. Gelukkig zijn…
In de wereld van architectuur, bouw en infrastructuur is BIM een term die steeds vaker wordt gehoord. Maar wat betekent BIM precies en hoe kan het…