Thema's
Met een back-up voorkom je dat belangrijke gegevens op je pc verloren gaan. Het kan het behoud van uw onderneming zijn. Wat is verstandig: Zelf doen of uitbesteden (de cloud)? En welke keuze heb je in beide gevallen?

Inhoudsopgave

Laptop kapot gevallen of programma’s die niet werken? Als je nog geen vaste IT’er in dienst hebt, maar dit werk wel (betaalbaar) wilt uitbesteden, dan is er nu Premier Support van Lenovo. Hoe dit werkt? Download de gratis brochure.

Een back-up is een reservekopie van de bestanden op uw computer(s). Die kopie komt van pas wanneer er onverhoopt iets mis gaat. Het is niet ondenkbaar dat bestanden per ongeluk worden gewist, beschadigd raken of dat de computer crasht of besmet raakt met een virus.

De schade die dit veroorzaakt is afhankelijk van de vraag hoe digitaal uw bedrijfsvoering is. Maar u kunt de schade beperken door back-ups te maken, zodat verloren informatie weer teruggehaald kan worden.

Wat heeft u nodig voor een back-up?

Wat u nodig heeft voor een back-up is afhankelijk van de vraag of je de back-up zelf maakt of uitbesteedt.

Zelf een back-up maken

Om zelf een back-up te maken, heb je in ieder geval back-up software nodig en hardware om de gegevens op te bewaren. Voor de software hoef je niet meteen uw portemonnee te trekken, die is ook gratis verkrijgbaar. De nieuwste versies van Windows en Apple’s OS zijn standaard voorzien van backup-software. Het is goed om te weten dat re grofweg drie soorten back-up’s zijn:

  •  Gedeeltelijke back-up
    Een aardige bijkomstigheid is dat het ook mogelijk is een gedeeltelijke back-up te maken, afhankelijk van uw voorkeur.
  • Incrementeel
    Er wordt eerst een volledige back-up gemaakt. Daarna wordt elke wijziging apart opgeslagen. Om de computer in oude staat terug te brengen is dus de volledige back-up nodig én alle bestanden met wijzigingen.
  • Differentieel
    Ook hierbij wordt eerst een volledige back-up gemaakt, maar nu worden alle wijzigingen die daarna plaatsvinden in één bestand opgeslagen. Om de computer te herstellen is de volledige back-up nodig en de laatstgemaakte gedeeltelijke back-up met alle wijzigingen.

Er zijn op het internet genoeg alternatieven voor de standaard back-up programma’s van Microsoft en Apple te vinden, sommige daarvan kan je zelfs gratis een aantal dagen uitproberen, vóórdat je gevraagd wordt om te betalen. Het merendeel van de aangeboden producten op internet kent echter geen (technische) ondersteuning.

Back-up bewaren

Waar wordt de back-up geplaatst? Voor de hardware heb je de keuze uit diverse mogelijkheden, afhankelijk van de grootte van de bestanden waar je een back-up van wilt maken. Gaat het in totaal om niet meer dan een paar Gb, dan kan je volstaan met een DVD, CD-ROM of zelfs een USB-geheugenstick.

Wanneer je back-up’s moet maken van grotere bestanden of misschien wel een complete harde schijf en het zelf wilt blijven doen, dan komt een externe harde schijf in aanmerking.
De volgende stap is een netwerkoplossing (lees meer hierover in het artikel over gegevensopslag).

Voor- en nadelen van online back-up’s
Er is een aantal Nederlandse bedrijven met een goede reputatie op het gebied van online back-up’s (zie lijstje met voorbeelden onderaan dit artikel). Het grootste voordeel van online back-up’s laten maken is misschien wel dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt:

  1. Je hoeft de back-up niet zelf te programmeren;
  2. Je hoeft hem niet te controleren;
  3. Je hoeft hem niet op te bergen;
  4. De online back-up is doorgaans veiliger dan op een door jou zelf gekozen bergplaats.
  5. Je kunt meerdere back-up’s per dag laten maken.
  6. Je kunt er ook grote (SQL-)databases mee opslaan.

Nadeel zou kunnen zijn dat je je gegevens toevertrouwt aan derden, maar de betere back-up diensten hanteren strikte contractvoorwaarden waarin je privacy wordt gegarandeerd.
Net als voor andere producten en diensten geldt ook hier voor dat je goed de ‘kleine lettertjes’ moet lezen van het contract. Let daarbij op onderwerpen als aansprakelijkheid en vergoedingen.

Vergeet je tablet niet!

Maak je regelmatig voor je werk gebruik van een tablet (of het nou een iPad, Samsung, motorola of ander merk is), dan doe je er goed aan om de gegevens daarvan regelmatig te synchroniseren met je computer. Het is wel zo handig om de planning van de back-up van je pc hierop af te stemmen.
Er bestaat weliswaar software waarmee je – zonder tussenkomst van je pc – een online back-up kunt maken van de data op je tablet, maar ook daar hangt (bij een grote hoeveelheid) een prijskaartje aan. Bovendien is het de vraag of meerdere back-up systemen bijhouden wel zo handig is.

Test back-up
Ongeacht of je zelf een back-up maakt of de back-up uitbesteedt, het is altijd goed om op gezette tijden te controleren of het programma werkt.

Online back-up (Back-up in ‘de cloud’)
Hosting-providers bieden vrijwel allemaal standaard een back-up aan van je website. Dat is niet voor niets. Zeker wannner je je website gebruikt voor e-commerce doeleinden, wil je niet dat alle data verloren gaat als je getroffen wordt door een virus of je systeem down gaat.

Diezelfde voorzorgsmaatregelen moeten natuurlijk ook gelden voor je bedrijfsdata (boekhouding, klantgegevens). Voordeel van een online back-up is dat je er zelf nauwelijks omkijken naar hebt. Uiteraard is het wel zaak er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aanbieder is. Een Nederlandse aanbieder heeft het bijkomende voordeel dat er makkelijker mee te communiceren is en onder Nederlands recht valt.

Enkele voorbeelden van back-up aanbieders:

  • MKBackitup
  • KeepItSafe
  • Back-up online KPN

Wil jij altijd beschikbare ondersteuning voor hardware en software, 24/7 voor al jouw medewerkers? Dat kan! Maak kennis met Premier Support van Lenovo en ontdek hoe het MKB een IT mannetje op afstand kan creëren. Download de gratis brochure.

Lees ook…
i.s.m.
De afgelopen jaren hebben er grote veranderingen plaatsgevonden op de werkplek, met de wereldwijde pandemie die een trend in gang heeft gezet voor…
Toetsenbord verkeerde tekens? Zo los je het op Ineens zit je met een probleem: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zeker in de drukke…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…