Werkt u nog met een netwerk zonder server, maar duurt het steeds langer voordat u een bepaald programma of document kunt openen ? Dan wordt het tijd voor 'een server': de spin in uw automatiserings- en ondernemingsweb.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wanneer is server iets voor u?

Wanneer bent u eigenlijk toe aan een server? Een server is zinvol voor elke onderneming met een aantal losse computers op kantoor. Al vanaf enkele werkplekken is de winst in efficiëntie en acuuraat werken al snel groter dan de investering. Want werken met losse computers wordt lastig wanneer uw onderneming groeit. Documenten, orders en facturen staan her en der verspreid en zijn niet snel terug te vinden. Het kunnen kijken en plannen in de Outlook agenda van een collega vanaf uw eigen computer is wel zo handig, wanneer er afspraken moeten worden gepland. En het delen van de printers met alle gebruikers voorkomt wachtrijen voor de computer. Het zijn slechts enkele voorbeelden van het nut van een server.

De server als apparaat

Met de term server wordt zowel het apparaat als de programmatuur bedoeld. Bij het apparaat moet u denken aan een krachtig computersysteem, dat via een netwerkswitch en -bekabeling of een draadloos netwerk in verbinding staat met computers en laptops in uw pand.
Afhankelijk van de taak die de server krijgt toebedeeld, kunnen extra onderdelen nodig zijn. Een server die bijvoorbeeld faxverkeer afhandelt, heeft een modem of ISDN-adapter nodig en e-mail is alleen mogelijk wanneer het apparaat verbonden is met het internet.

Waar moet u op letten bij de koop van een server?

 • Bij de keuze voor data-opslag is het slim rekening te houden met de toekomstige groei aan informatiebehoefte.
 • Daarnaast is het verstandig te kiezen voor vaste schijven in een RAID-configuratie. Daarbij wordt de opgeslagen informatie verdeeld over twee of meer vaste schijven. Valt er één schijf uit, dan blijft de informatie beschikbaar voor de medewerkers.
 • Uiteraard mag een back-up eenheid niet ontbreken. Daarvoor kan een externe vaste schijf of een tape-eenheid worden ingezet. De laatste variant heeft als voordeel dat er dagelijks een back-up wordt gemaakt naar respectievelijke dagtapes. Is een tape zoek, kapot of achtergebleven bij een ontslagen medewerker, dan kunt u altijd nog een of meerdere dagen terug. Een back-up naar vaste schijf heeft dat voordeel niet.

Bekende fabrikanten van serverapparatuur zijn Hewlett-Packard, IBM, en Dell.

Besturing van de server

Een server is niet compleet zonder besturingssysteem. Dat regelt namelijk alle taken die u aan de server heeft toebedeeld.
Naast de besturing kan er nog specifieke programmatuur nodig zijn voor de afhandeling van e-mail en faxen, beveiligde internettoegang of back-up. Dat zijn de zogenaamde applicaties. Speciaal voor het mkb zijn er gecombineerde pakketten die het werk een stuk makkelijker maken. Bijvoorbeeld de Small Business Server-producten van Microsoft en Open Workgroup Suite Small Business Edition van Novell. Deze zorgen voor de centrale aansturing, de koppeling aan het netwerk, de centrale afhandeling van e-mail en in sommige varianten voor faxafhandeling en beveiligde internettoegang. Het grote voordeel is dat alles in één pakket is samengevoegd en daarmee optimaal met elkaar samenwerkt.

Naast de gecombineerde pakketten zijn uiteraard de losse varianten verkrijgbaar. Voor de centrale aansturing worden veelal Microsoft Server, Novell, Mac OS en diverse Linux- of Unix-varianten ingezet. Welk programma een slimme keuze is, hangt af van de eisen die uw onderneming aan de server stelt. In de praktijk kiezen de meeste ondernemers binnen het mkb voor de Microsoft- en Novell-programmatuur in diverse variaties. Niet zozeer omdat het ‘de beste keuze’ is, maar wel vanwege de brede acceptatie in de markt, de aantrekkelijke prijs en het feit dat elk professioneel automatiseringsbedrijf deze programmatuur kan installeren en onderhouden.
Virtualisatie

De laatste tijd is virtualisatie een veel gehoorde term. Virtualisatie-software zorgt ervoor dat er meerdere servers op één enkel fysiek apparaat worden geïnstalleerd. Daarmee bespaart u op apparatuur, stroomverbruik (voeding én koeling), beheer en ruimte. Daarnaast kan de beschikbaarheid van informatie en functionaliteit verhoogd worden.

Virtualisatie heeft echter wel een prijs en is pas interessant én voordelig, wanneer u meerdere servers kunt inruilen voor één enkele virtualisatieserver.

Verschillende taken server

Een server kan verschillende taken toebedeeld krijgen. Centraal is de taak om de computers met de server te verbinden, printers te delen, centraal informatie op te slaan en deze informatie met een back-up ook veilig te stellen. Dit alles wordt afgehandeld door de centrale server programmatuur zoals Windows Server, Novell Netware of RedHat Enterprise Linux Server. Let u er wel op dat bij sommige serverprogrammatuur ook client access licenses nodig zijn. Dit zijn toegangslicenties voor elke computer die van de taken van de server gebruik maakt. Daarbij kunt u veelal kiezen voor een licentie per apparaat (device clients) of per gebruiker (user clients). Heeft u veel parttimers en weinig computers, dan kiest u voor ‘device’. Heeft elke medewerker een computer dan is de ‘user’ variant beter.

Voor elke specifieke neventaak is aparte programmatuur nodig, die ook apart aangeschaft moet worden. Daarbij heeft u dus de afweging ‘wat kost het mij en wat levert het mij op?’.
In het onderstaande overzicht staan de pakketten van de meest ganagbare fabrikanten per taak uitgesplitst:

Taak Microsoft Novell
Centrale toegang, informatie opslaan, printers delen Server Netware
E-mail, fax, agenda delen Exchange server Groupwise
Internet ISA Server Bordermanager
Database SQL n.v.t
Geïntegreerd documentbeheer SharePoint Groupwise
MKB ‘Alles-in- één variant’ Small Business Server/Small Business Server Premium (méet internet toegang) Small Business Suite

Wat heeft u nodig?
Wat er aan apparatuur en programmatuur nodig is om uw onderneming vooruit te helpen hangt af van hoe groot u de stappen wilt maken. Elke handige en nieuwe functionaliteit heeft een prijs en deze prijs moet afgezet worden tegen de opbrengsten in geld, gemak en concurrentievoordeel.

Praktijkvoorbeeld

Productiebedrijf met een aantal medewerkers op kantoor (verkoop, administratie, planning en directie). Alle documenten, e-mail en orders staan verspreid over diverse computers.
Een server biedt de mogelijkheid van centrale opslag, het delen van agenda’s, het delen van printers en centrale en beveiligde internettoegang.
Dat komt niet alleen de snelheid van werken ten goede, maar vergroot ook de slagkracht.

Om een indicatie te geven onderstaand een ‘advies boodschappenlijstje’ voor een onderneming met 10 medewerkers:

Serverapparatuur

 • Server met het laatste model ‘heavy duty’ processor;
 • Geheugencapaciteit afgestemd op de ‘zwaarte’ van de software;
 • Let bij de keuze van de harde schijfcapaciteit op de grootte van de bestanden waar u mee werkt;
 • Netwerkaansluitingen (voor netwerk en internetmodem);
 • Eventuele back-up (alternatief is online back-up, mooi gezegd ‘in de cloud’).

Secundaire apparatuur

 • Netwerkswitch met voldoende poorten (2 voor de server en 1 per werkplek plus een aantal extra voor internetmodem en dergelijke);
 • Noodstroomvoorziening zodat bij stroomuitval alle informatie netjes opgeslagen wordt voordat de server zonder stroom komt.

Programmatuur

 • Small Business pakket voor centrale aansturing, e-mail, agenda, fax, internet met voldoende aantal clients (één per computer of gebruiker);
 • Programma voor het maken van back-ups;
 • Beveiligingsprogrammatuur tegen virussen, spam, trojans en andere internetongemakken (voor internet, e-mail en server zelf).

Onderhoud en reparatie

 • Een onderhoudscontract dat past bij uw onderneming en uw bedrijfsvoering waarin zijn opgenomen:
  • De maximale responsetijd na een storingsmelding;
  • Dekking voor onderdelen;
  • Voorrijden en arbeid;
  • Terugzetten van de back-up;
  • Telefonische helpdesk;
  • Periodieke controles;
  • En zo verder.

Kies de duur van het onderhoudscontract gelijk aan de afschrijvingsduur van uw nieuwe server, daarmee bent u in één keer klaar.

Installatie: zelf doen of uitbesteden?

Op papier lijkt het vaak nog eenvoudig, maar een server installeren is iets anders dan uw nieuwe laptop naar believen inrichten. De noodzaak of wens voor een server is vaak een teken dat uw bedrijf de volgende stap naar professionalisering maakt. Daarbij is de bedrijfsinformatie van cruciaal belang voor de continuïteit van uw onderneming. Om dit op een goede en veilige manier uit te voeren is kennis van een deskundige nodig. Daarnaast kan een optimale inrichting van de server, met alle bijbehorende taken, u zeker concurrentievoordeel opleveren – meer tevreden medewerkers, snelle orderafhandeling en levering, marktgerichte klantbenadering en nog veel meer. Kortom, laten doen is vaak de verstandige keuze.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…