Betaalde kantoorpakketten
Apple heeft zelf drie programma’s waarmee u een groot deel van uw kantoorwerk kunt doen:
Bij elkaar bent u hiervoor in de Mac App Store niet meer dan € 50,- kwijt. Voor de iPad en iPhone bestaan aangepaste versies (€ 7,99 per stuk). De programma’s hebben hetzelfde uiterlijk als alle andere software van Apple en de vormgevingsmogelijkheden zijn toegankelijker dan in het duurdere Office.
Bovendien kan dit op elkaar afgestemde setje alle Office-bestandsformaten zowel lezen als schrijven.
Apple’s eigen spreadsheet-programma Numbers
Microsoft Office 2011 voor de Mac kost 4 x zoveel, waarbij dan wel moet worden aangetekend dat u daar ook Outlook bij krijgt (mail, taken, agenda, contactpersonen).
Nadeel is echter dat complexe opmaakkenmerken verloren kunnen gaan bij de weergave op een Mac.
Let op: de kantoortoepassingen van Apple kunnen op de Mac meer dan op de iPad. Bestanden zijn technisch gezien steeds uitwisselbaar, maar een Mac-presentatie verliest na de overstap naar de iPad een deel van de grafische effecten en Pages kan met minder lettertypes overweg.
Outlook voor Mac
Het standaard mailprogramma van Apple biedt voor de meeste gebruikers ruim voldoende mogelijkheden. Het kan meerdere mailadressen beheren, inclusief die op een Exchange-server. Het bevat een integratie met iCal voor taken en het Adresboek voor uw contacten. Ook verzorgt Mail met regels automatische verwerking van bepaalde berichten.
Bent u een zware gebruiker van Outlook en wilt u méér, dan zult u toch aan de Mac-versie uit de zakelijke editie van Microsoft Office moeten. Outlook voor Mac beheerst bijna alle kunstjes van de Windows-versie, maar mist bijvoorbeeld de verwerking van stemknoppen en formulieren. Het kan ook geen tabellen in een bericht plaatsen en voor sommige Exchange-functies moet de 2010-versie van deze bedrijfsserver draaien in plaats van de 2007-editie waarmee veel bedrijven nog werken.
Gratis kantoorpakketten
Zit u wat krap bij kas, dan kunt u ook met gratis kantoorsoftware aan de slag. Drie pakketten komen in aanmerking:
- Apache OpenOffice
- NeoOffice
- LibreOffice
Bestanden uitwisselen
U zult zich wellicht afvragen of u met gratis software wel fatsoenlijk bestanden kunt uitwisselen met relaties en klanten? Zolang u zich aan gangbare bestandsformaten als doc, xls, pdf en jpg houdt, is er geen vuiltje aan de lucht. En alle bovengenoemde programma’s kunnen bestanden in voornoemde bestandsformaten opslaan.
Opslag en cloud
Data opslaan in de cloud kan natuurlijk net zo goed met de Mac als op de pc. Niet alleen bekende Amerikaanse toepassingen als Dropbox of van Amazon, maar ook clouddiensten van Europese aanbieders.
Zo biedt Strato voor een luttel bedrag online HiDrive-opslagruimte aan met eigen datacentra in Berlijn en Karlsruhe. Wanneer u daarvan gebruik maakt, verschijnt op de Mac een extra harde schijf waar u simpel en snel gegevens op plaatst. Slimme software synchroniseert de bestanden stap voor stap met de datacentra, zodat ze op elke andere computer terug te vinden zijn. De accountgegevens kunt u delen of voor uzelf houden en er bestaan allerlei opties voor versleuteling van het verkeer.
Apple probeert zelf een graantje mee te pikken met iCloud, maar deze dienst is momenteel nog te beperkt voor zakelijk gebruik. Particulieren en eenmanszaken kunnen er wel prima hun agenda’s en adressen mee synchroon houden op Mac en iPhone.
Het delen van documenten kent iCloud niet, evenmin als functies voor meerdere gebruikers. Apple lijkt dit niet belangrijk te vinden.
Wilt u beslist een 100% Apple Cloud-toepassing voor uw bedrijf, overweeg dan de inrichting van een eigen OS X-server.