Uw e-mailverkeer, boekhouding en documenten zijn onderdeel van uw bedrijfskapitaal. Maak daarom minstens twee back-ups: één voor intern en één voor extern. Brand, diefstal of onvoorzichtigheid: het is allemaal helaas niet ondenkbaar. Het is daarom van levensbelang om voor goede back-ups te zorgen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Time Machine

Even afgezien van allerlei mogelijke calamiteiten die uw bedrijf zouden kunnen overkomen, kan een dagelijkse back-up ook goed van pas komen als er in eigen huis iets misgaat. Om terug te reizen naar de vorige versie van documenten is de ingebouwde back-upvoorziening van de Mac onovertroffen. Het programma Time Machine maakt automatisch ieder uur een back-up van alle systeembestanden en documenten. Mocht een document beschadigd raken of per ongeluk zelfs definitief weggegooid zijn, dan activeert u Time Machine in de menubalk en vervolgens bladert u door een tijdlijn terug naar de gewenste oudere versie.

Het enige dat u nodig heeft om dit proces in gang te zetten is een externe harde schijf. Sluit hem aan en open de instellingen in de Systeemvoorkeuren om de opslaglocatie aan te wijzen. Daarna heeft u er geen omkijken meer naar. Time Machine zorgt zelf voor slimme compressie om te voorkomen dat uw schijfruimte dichtslibt: alle dagelijkse back-ups van de afgelopen maand blijven bewaard en er blijft een wekelijkse back-up beschikbaar van alles wat ouder is dan een maand. U kunt dus bestanden achterhalen tot het moment dat u met Time Machine begon.

Opslagmedium

Elke externe usb-harddisk is geschikt voor Time Machine. Het kan wel nodig zijn om hem opnieuw te formatteren met Schijfhulpprogramma voor optimale prestaties. Kies de capaciteit zo groot mogelijk. Uiteindelijk raakt de backupdisk natuurlijk toch vol en dan zal Time Machine zich weer melden. U krijgt de keus om oude bestanden alsnog weg te gooien of een nieuwe schijf aan te sluiten. De oude kan dan naar het archief.

Staan er meerdere Macs in het bedrijf, dan kunt u de back-ups ook via het netwerk laten verlopen. Een bedraad netwerk wikkelt deze klus aanzienlijk sneller af dan WiFi. Apple biedt zelf de Time Capsule aan, een netwerkschijf die ook dienst doet als draadloos basisstation en ethernetrouter. Andere fabrikanten verkopen eveneens netwerkschijven die graag gegevens van Time Machine opslaan. Een goed bekend staande aanbieder hiervoor is Synology.

Calamiteitenopvang

Brand, diefstal en andere narigheid kunnen uw bedrijf in één klap van alle computers beroven. In zo’n geval gaat ook uw zorgvuldige Time Machine-opslag verloren. Daarom heeft u op twee niveaus een calamiteitenkopie buiten uw bedrijfspand nodig.

  1. U maakt er bijvoorbeeld elke maand één en die bevat een kopie van alle geïnstalleerde software. Met de harddisk in de hand kunt u een nieuwe Mac snel zo inrichten, dat u meteen weer aan het werk kunt als de oude Mac verloren is gegaan. Zo’n kopie produceren duurt al snel enkele uren. Daarom is het geen dagelijkse taak.Programma’s als SuperDuper en CarbonCopyCloner zijn geschikte pakketten voor de klus.? Berg de schijf veilig op buiten uw bedrijf. Voor extra zekerheid neemt u bij de herhaling een maand later een nieuwe schijf uit de voorraadkast en vanaf dat moment wisselt u de twee af bij elke maandelijkse backup.
  2. Het tweede niveau van calamiteitenkopie maakt u liefst op iedere werkdag. Deze bevat uitsluitend de actuele documenten. In de Finder, waarmee de Mac bestanden beheert, kunt u bijvoorbeeld een slimme map aanmaken die alle bestanden weergeeft waar op die dag iets aan is gewijzigd. Aan het eind van de werkdag kopieert u deze map naar uw Cloud-opslag. Kunt u meer vitale data van uw bedrijf snel aanwijzen, dan slaat u ook die extern op. De Mac waarop u dit organiseert moet natuurlijk wel toegang hebben tot alle gegevens en moet automatisch verbinding maken met de opslaglocatie.? Get Backup van Belight Software is een aardig programma om een en ander te organiseren. Is dit allemaal te veel van het goede, stop dan minimaal USB-sticks met de die dag gewijzigde documenten in uw tas als u het pand verlaat.

Samenvatting: twee manieren voor dagelijkse back-up

Zorg daarom op minstens twee manieren voor een dagelijkse back-up:

  1. bewaar gegevens in het pand om direct in te kunnen grijpen bij vergissingen?
  2. en stel een kopie veilig buiten de bedrijfslocatie om calamiteiten op te kunnen vangen.

De eerste optie regelt de Mac bijna vanzelf, voor de tweede moet u iets meer moeite doen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…