Mogelijk gebruikt u al een iPod voor uw muziek en/of een iPhone als telefoon. Dan is een Apple Mac-computer een logische volgende stap - zeker wanneer u thuis overgaat van Microsoft Windows op bijvoorbeeld de Mac. Voor vrijwel alle bedrijfstakken zijn er voldoende mogelijkheden.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Overstappen van Windows naar Apple

Overstappen begint met een analyse van de plek van de computer in uw bedrijf: de pc gebruikt u natuurlijk al voor e-mail, schriftelijke correspondentie en informatie zoeken op internet. Beperkt uw rekenwerk zich tot een spreadsheet, dan zijn al uw taken net zo goed uitvoerbaar op een Mac.

Over de Belastingdienst hoeft u zich geen zorgen te maken: die levert al jaren aangiftesoftware voor Apple-gebruikers.

Het wordt een ander verhaal wanneer u ook gespecialiseerde software inzet. Dat begint bij een boekhoudprogramma waar uw belastingadviseur of accountant gegevens uithaalt en zet zich voort in specifieke toepassingen voor uw marktsegment. Zulke gespecialiseerde zakelijke software draait steeds vaker in een webbrowser. In dat geval maakt het meestal niet uit welke computer u gebruikt.

Bent u afhankelijk van een of meer softwarepakketten die uitsluitend onder Windows draaien, dan kunt u vrijwel altijd nog steeds voor de Mac kiezen. Er bestaan verschillende manieren om met zo’n Windows-pakket op uw Apple te werken.

Een eenmanszaak maakt de switch eenvoudiger dan een bedrijf met meerdere personeelsleden. Regelt u uw eigen automatisering, dan weet u hoeveel tijd dat u kost.

Netwerk

Bij een omvangrijke overstap met meerdere werkplekken kan een Apple Premium Reseller u ondersteunen.
Hoe gemakkelijk en intuïtief de Mac ook werkt, uw medewerkers zullen er even aan moeten wennen. Ruim tijd in voor instructie en zorg ervoor dat de hulptroepen pas vertrekken als iedereen weer lekker werkt.

Een onderneming die sterk op internet leunt en dit in eigen huis beheert, heeft bij de overstap naar de Mac veel baat bij de server-versie van het besturingssysteem. Daarbij ontvangt u een geavanceerde mailserver en alle gereedschap voor het beheer van uw eigen domeinen. De goedkoopste oplossing voor zo’n bedrijf is de speciale server-variant van de Mac mini. Volg wel minimaal een op deze oplossing toegesneden cursus, bijvoorbeeld bij LAI.

Voordelen

De Mac in een zakelijke omgeving heeft de volgende voordelen:

 • Minder kans op virussen en andere malware. U bent minder geld kwijt aan beveiligingsmaatregelen.
 • Gangbare activiteiten zoals werken met spreadsheets, een netwerk aanleggen, een dvd branden of video’s kijken doet u met hetzelfde gemak op een Mac als op een pc. Dankzij het gebruiksgemak van de Mac voert u deze activiteiten vaak zelfs sneller uit.
 • Doordat Windows veel ideeën van de Mac heeft nagebootst, is overstappen voor veel gebruikers heel gemakkelijk.
 • Het Mac-besturingsysteem is gebaseerd op UNIX. De meeste systeem- en netwerkbeheerders kunnen daarmee overweg.
 • Mac en pc kunnen zonder veel moeite bestanden uitwisselen in een netwerk.
 • Mac-computers hebben minder last van hardwarestoringen.

Nadelen

De Mac in een zakelijke omgeving heeft de volgende nadelen:

 • Weinig kans op koopjes: Apple-hardware wordt verkocht via een netwerk van Apple Premium Resellers. Dit zijn onafhankelijke winkels die veelal dezelfde (hoge) adviesprijzen hanteren. De komst van een nieuw model leidt soms wel tot prijsverlaging van de voorgaande exemplaren.
 • De gebruikersinterface kan even wennen zijn. Uw personeel zal wellicht onbekend zijn met Apple en dat gaat u cursusgeld kosten.
 • Minder keuze uit hardware. Voor de computer zelf zit u vast aan één hardwareleverancier: Apple zelf. Voor randapparatuur kunt u weer wel bij meerdere leveranciers terecht.
 • Minder keuze uit software. Het wereldwijde marktaandeel van Apple bedraagt naar schatting 5 tot 10 procent. Softwaremakers moeten extra moeite doen als ze hun product zowel voor Windows als voor Mac geschikt willen maken. Niet iedereen zet die stap. Er bestaan ook pakketten die zich exclusief op Mac-gebruikers richten.
 • Gespecialiseerde browsertoepassingen werken niet altijd op de Mac.

De dagelijkse praktijk

Alles begint met de installatie. Bij aanschaf van een Mac hoeft u daarvoor geen moeite te doen: het besturingssysteem staat er al op, inclusief behoorlijk wat software. Ook op dit punt verschillen Windows en Mac OS X niet veel van elkaar. E-mailprogramma, adresboek, browser en diverse multimediasoftware zijn aanwezig.

De installatie van software verloopt bij een Apple op vrijwel dezelfde manier als bij Windows: u dubbelklikt op de software die u hebt gedownload en de installatie gaat van start, precies zoals u gewend bent.

Tip: Mocht u programma’s willen uitwisselen: de Mac begrijpt het exe-formaat niet en andersom kan Windows niets met de Mac-applicaties.

Software van derden

Voor sommige werkzaamheden is het niet eens meer nodig om software te installeren. Voor het plannen van uw zakelijke ritten gebruikt u een online routeplanner, bankieren doet u via de website van uw bank en voor de boekhouding bestaan er online boekhoudprogramma’s. Daarbij zou u misschien de indruk krijgen dat het besturingssysteem van uw computer geen rol van betekenis meer speelt, maar daar vergist u zich in. Zo speelt het bijvoorbeeld nog wel degelijk een rol bij de keuze van kantoorsoftware.

Op de Mac zult u vergeefs zoeken naar Internet Explorer. De ontwikkeling van de Mac-versie van deze browser is jaren geleden door Microsoft stopgezet toen Apple met zijn eigen Safari websoftware kwam. Op de meeste websites vindt Safari prima zijn weg, maar dat geldt niet voor allemaal. Het is verstandig om Firefox als tweede browser te installeren. Google Chrome is voor de Mac ook beschikbaar, maar deze gebruikt dezelfde ‘motor’ als Safari. Nog een alternatieve browser is Opera. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het voorkomen dat u tegen problemen aanloopt. Zo zult u vergeefs zoeken naar een manier om de 360 graden panorama’s van Cyclomedia.nl op de Mac te bekijken.

Tip: Gebruikte u eerst dure software op een Windows-machine? Houd er bij de overstap dan rekening mee dat uw reeds gekochte Windows-licentie niet geldig is op de Mac. Sommige leveranciers bieden overstapkorting aan bij een upgrade.

Randapparatuur

Dankzij de USB-standaard is vrijwel alle apparatuur eenvoudig aan te sluiten op de Mac. Dat geldt bijvoorbeeld voor muizen, toetsenborden, digitale camera’s en all-in-one-printers. Specifieke stuurprogramma’s zijn vaak niet meer nodig. U zult wel merken dat de fabrikanten dikwijls extra software voor hun Windows-klanten leveren waarvan geen Mac-versie beschikbaar is. Voor specifieke randapparatuur als barcodescanners, audio-omzetters en videoconverters blijft wel driversoftware noodzakelijk.

Meer Apple hardware

Apple produceert zelf ook extra apparaten. U zult ongetwijfeld bekend zijn met lifestyle-producten als de iPod en de iPhone, maar Apple levert bijvoorbeeld ook een complete draadloze backup-oplossing (Time Capsule) en een snelle Wi-Fi router gebaseerd op de actuele draadloze standaard 802.11n (Airport Extreme). De naadloze integratie van die producten met MacOS X is een goed voorbeeld van de filosofie van Apple: aansluiten en aan de slag.

Voor de interne componenten, zoals de grafische kaart, de dvd-drive, de draadloze netwerkadapter, de Bluetooth-voorziening, enzovoorts hoeft u voor updates van stuurprogramma’s niet elke keer de website van de fabrikant te bezoeken. Deze worden als softwareupdate door Apple zelf geleverd; op die manier houdt het bedrijf uit het Amerikaanse Cupertino zelf de controle over wat wel en niet werkt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…