Categorieën

Toetsenbord verkeerde tekens? Zo los je het op Ineens zit je met een probleem: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zeker in de drukke periodes is het vervelend wanneer je een tekst of mail typt en het toetsenbord geeft andere tekens dan die jij wil gebruiken. Meestal gebeurt dit omdat de toetsenbord instellingen niet goed meer staan. Hieronder geven we 3 simpele tips om het op te lossen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom geeft een toetsenbord verkeerde tekens?

Het is je vast een keer overkomen: je tikt een vraagteken maar in plaats daarvan verschijnen vreemde tekens. Dit komt waarschijnlijk omdat je per ongeluk de invoertaal van je toetsenbord hebt aangepast.

QWERTY en AZERTY

Nederlandse toetsenborden hebben voornamelijk QWERTY-instellingen. Belgische toetsenborden hebben vaak de AZERTY-indeling. Het kan gebeuren dat tijdens het werken op de computer de instellingen worden veranderd. Het gevolg: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zo kan het teken – bijvoorbeeld ineens een / worden.

Vaak gebeurt het automatisch. De tekstverwerkingsprogramma’s van tegenwoordig zijn ontzettend slim. Doordat ze jouw teksten analyseren, denken ze te weten in welke taal je aan het typen bent. De meeste mensen in Nederland gebruiken de instelling Verenigde Staten (Internationaal). Maar wanneer je een zin of een aantal woorden in een andere taal typt, kan Word denken dat je van taal veranderd bent. Dan is de kans groot dat Windows ineens je toetsenbordinstellingen wijzt. Hierdoor kan het programma automatisch jouw taalinstellingen aanpassen en krijg je te maken met verkeerde tekens.

Het kan ook zo zijn dat je per ongeluk een bepaalde toetsencombinatie hebt ingedrukt, waardoor de tekens veranderen. Gelukkig is dit probleem vaak gemakkelijk op te lossen. Hieronder lees je 3 opties. Je kunt hier gebruik van maken wanneer jouw laptop of computer Microsoft Windows 7, 8.1 of 10 gebruikt.

Wat moet je doen als toetsenbord verkeerde tekens geeft?

Oplossing 1: toetsenbord indeling wisselen met toetsencombinatie

Je kunt de invoertaal van een Windows-toetsenbord wijzigen door de Ctrl-toets en de Shift-toets tegelijkertijd in te drukken (CTRL + SHIFT). Hiermee wissel je tussen de verschillende talen van Windows. Dit is vaak ook de oorzaak van de verwarring, omdat je deze combinatie tijdens het typen per ongeluk gebruikt.

Oplossing 2: toetsenbord instellingen wisselen vanuit menubalk

Onderaan het scherm in Windows staat een menubalk. Rechtsonder is vaak een icoon van een toetsenbord te vinden. Wanneer je hier met de muis overheen gaat, verschijnt een pop-up. Hier vind je de actieve indeling van het toetsenbord en kun je zien welk type toetsenbord actief is. Klik daar om de instellingen van het toetsenbord te wisselen.

Er zijn verschillende toetsenborden, maar zoals gezegd in Nederland wordt meestal de indeling Verenigde Staten (Internationaal) gebruikt. Wanneer je voor deze toetsenbord instelling kiest, zul je waarschijnlijk merken dat de juiste tekens weer getoond worden en dat je toetsenbord werkt zoals jij dat wil.

Oplossing 3. toetsenbord indelingen wisselen vanuit configuratiescherm

Het kan zijn dat de instellingen van jouw computer of laptop net wat anders zijn. Je zult dan op een andere manier bij de gewenste instellingen moeten komen. Dit kan via het configuratiescherm. Hier kun je de instellingen van je toetsenbord en de bijbehorende tekens wijzigen. Daarnaast staan hier de verschillende talen aangegeven. Het werkt zo:

  • Druk op de Windows-knop
  • Klik op Configuratiescherm
  • Ga naar Land en taal
  • Selecteer tab Toetsenborden en talen
  • Klik op Toetsenborden wijzigen
  • Selecteer de gewenste standaard invoertaal >> Nederlands (Nederland) – Verenigde Staten (Internationaal)


Verkeerd toetsenbord is meestal makkelijk op te lossen

Heb je een tekst of e-mail zitten typen en zijn sommige tekens of letters fout? Dan staat het toetsenbord waarschijnlijk verkeerd ingesteld. Het kan zijn dat Word dit automatisch doet of dat je het per ongeluk zelf hebt gedaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit eenvoudig op kunt lossen en de toetsenbord instellingen kunt herstellen. Kijk goed naar de computerinstellingen en ga voor de stap die hier het best bij past.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Toetsenbord verkeerde tekens: veelgestelde vragen over

Welke toetsenbord instellingen zijn er?

In Nederland gebruiken we voornamelijk het QWERTY-toetsenbord. Belgische toetsenborden hebben daarentegen vaak de AZERTY-indeling. De meeste Nederlanders gebruiken de instelling Verenigde Staten (Internationaal).

Hoe kan het dat je Windows-toetsenbord opeens verkeerde tekens weergeeft?

Als je in een andere taal typt, kan Word denken dat je van taal veranderd bent. Dan is de kans aanwezig dat de toetsenbordinstellingen wijzigen.

Hoe kan ik mijn Windows-toetsenbord veranderen?

Er zijn verschillende opties. Eén optie is om de invoertaal van het toetsenbord te wijzigen door de Ctrl-toets en de Shift-toets tegelijkertijd in te drukken (CTRL + SHIFT).

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…