Categorieën

Vergeten te back-uppen kan u in Windows 7 nauwelijks meer overkomen. Met het verbeterde Back-upcentrum is het een fluitje van een cent om in te stellen dat dit voortaan automatisch op bepaalde geplande momenten gebeurt. Wel zo veilig!

Inhoudsopgave

Laptop kapot gevallen of programma’s die niet werken? Als je nog geen vaste IT’er in dienst hebt, maar dit werk wel (betaalbaar) wilt uitbesteden, dan is er nu Premier Support van Lenovo. Hoe dit werkt? Download de gratis brochure.

Back-up centrum in Windows 7

Al met de komst van Vista zijn de back-upmogelijkheden binnen uw besturingssysteem danig vereenvoudigd. Back-uppen is belangrijk zoals u ongetwijfeld weet, om geen cruciale gegevens kwijt te raken als u door een of andere calamiteit – hardwarecrash, diefstal, malwarebesmetting, (hacking)aanval, en dergelijke – wordt getroffen die uw (bedrijfs)continuïteit in gevaar kan brengen.

De wizard waarmee u de back-up kunt instellen is in Windows 7 verder geoptimaliseerd waardoor het heel eenvoudig is om uw belangrijke en gevoelige gegevens regelmatig en automatisch veilig te stellen.

Zo komt u er

U komt in het Back-upcentrum via menu Start >> Alle programma’s en dan diverse subkeuzen, maar makkelijker is het om ‘back-up’ in het zoekvak te typen waardoor het bovenin verschijnt. Begin met de optie om een back-up te maken (bijvoorbeeld >> Nu back-up maken), de eerste keer komt u alle benodigde handelingen tegen in het stappenplan van de wizard.

Enkele zaken waar u in die procedure op moet letten:

  • U mag als back-uplocatie niet hetzelfde opslagmedium kiezen als de locatie waarvan u de back-up maakt. Logisch, want wat heeft een back-up van een (externe) harde schijf op dezelfde schijf voor zin als die kapot of verloren gaat? Bovendien: u wilt natuurlijk de back-up fysiek op een andere locatie bewaren, om er bijvoorbeeld na een brand of diefstal toch nog over te kunnen beschikken.
  • Stel in de planningsoptie van de procedure een dag en tijd in dat uw systeem automatisch moet gaan back-uppen, liefst een tijdstip dat u zeker weet dat het systeem aanstaat. De frequentie kan afhankelijk zijn van hoe vaak uw gegevens worden gewijzigd, minimaal ‘wekelijks’ is meestal geen overbodige luxe.
    Als u eerder heeft geback-upt, hoeft u niet alles opnieuw in te stellen, dan zijn uw instellingen in het venster vermeld. Waar u ze natuurlijk wel weer kunt aanpassen.

Help

Rondom het back-upproces biedt Windows 7 u heel wat informatie. Vooral de eerste keer dat u de procedure uitvoert, is dat erg handig, maar raadpleeg Help ook bijvoorbeeld over het terugzetten van back-ups. Probeer eens uit hoe u een bepaald bestand uit de back-up kunt terughalen (eventueel met behulp van Help). Kijk sowieso alle helpinformatie rond het back-uppen nog even door of u wel aan alles heeft gedacht.  Want beter vooraf nagedacht, dan achteraf in verlegenheid gebracht!

Wil jij altijd beschikbare ondersteuning voor hardware en software, 24/7 voor al jouw medewerkers? Dat kan! Maak kennis met Premier Support van Lenovo en ontdek hoe het MKB een IT mannetje op afstand kan creëren. Download de gratis brochure.

Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…
Toetsenbord verkeerde tekens? Zo los je het op Ineens zit je met een probleem: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zeker in de drukke…