Categorieën

Telefonie en internet stelt je als ondernemer in staat om toegang te krijgen tot informatie, wereldwijd te communiceren, of e-commerce te benutten. Bovendien kun je met behulp van software en mogelijkheden via internet effectiever communiceren en samenwerken. Of wat denk je van het hybride werken, waarbij digitale werkplekken noodzakelijk zijn? We vertellen je hier alles over internet en bellen en het belang voor jou als ondernemer.

Inhoudsopgave

Ontdek de slimste VoIP-oplossing voor mkb-ondernemers. Lage belkosten: Één licentie, alles inbegrepen, geen verrassingen.

Het gemak van internet en bellen voor jou als ondernemer

Connectiviteit (internet en bellen) verwijst naar het communicatievermogen van apparaten, netwerken of systemen om met elkaar gegevens uit te wisselen en samen te werken. Connectiviteit geeft je de volgende voordelen:

 • Via internet kun je (markt)onderzoek doen, concurrenten analyseren, trends volgen, nieuwe ideeën en inspiratie opdoen en informatie vinden over potentiële partners, leveranciers en klanten. Deze toegang tot informatie is essentieel voor jouw strategische beslissingen en het behalen van concurrentievoordeel.
 • Effectieve communicatie en samenwerking: zowel binnen je bedrijf als met externe belanghebbenden, zoals bellen of video calls via internet met werknemers, klanten, leveranciers en partners, ongeacht hun fysieke locatie. Dit vergemakkelijkt snelle besluitvorming, delen van informatie, oplossen van problemen en stimuleren van innovatie.
 • Connectiviteit maakt het mogelijk je markt uit te breiden. Via e-commerce platforms kun je producten en diensten online verkopen met een wereldwijd bereik. Ook internationale samenwerking en handel is mogelijk op deze manier.
 • Dankzij connectiviteit ben je als ondernemer niet langer gebonden aan een specifieke locatie. Je kunt je bedrijf vanaf elke locatie beheren, zolang je maar toegang hebt tot internet. Dit biedt flexibiliteit en mobiliteit.
 • Het stelt je ook in staat om talent van over de hele wereld aan te trekken en samen te werken met externe professionals.
 • Thuiswerken, of een combinatie van thuiswerken en regelmatig op kantoor aanwezig zijn, het zogenaamde hybride werken is mogelijk. Hiermee bied je medewerkers een prettige secundaire arbeidsvoorwaarde. Ze krijgen meer ruimte om werk en privé te combineren en zijn verlost van hun reistijd.

Nieuwe technologieën als glasvezel en 5G?

De ontwikkeling van communicatie technologieën gaat snel. 5G en glasvezel zijn technologieën die worden gebruikt voor nog weer snellere en beter betrouwbare communicatie. Ze verschillen in hun toepassingen en infrastructuur.

5G is een draadloze mobiele communicatietechnologie, terwijl glasvezel een bekabelde communicatietechnologie is. Beide spelen een belangrijke rol in het mogelijk maken van snel en betrouwbaar internet.

Glasvezel is een technologie die gebruik maakt van dunne vezels van glas of kunststof. Via laserlicht wordt informatie door de kabels verzonden. Dat gaat heel snel. Daarom worden glasvezelnetwerken vaak gebruikt voor breedbandinternet, televisie, telefonie en het snel delen van bestanden via bedrijfsnetwerken. Het plan is om heel Nederland in 2030 op glasvezel aangesloten te hebben.

5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder zware belasting van het netwerk.

Wat zijn de voordelen van 5G en glasvezel?

De opkomst van 5G en glasvezel brengt tal van voordelen met zich mee voor jou als ondernemer. Het verbetert de snelheid, betrouwbaarheid, connectiviteit en capaciteit. Dat resulteert in verbeterde efficiëntie, innovatie, klantenservice en concurrentievoordeel. Een aantal voordelen:

 • Zowel 5G als glasvezel bieden aanzienlijk hogere snelheden en betrouwbaarheid in vergelijking met eerdere technologieën. Dit betekent dat je gegevens sneller kunt verzenden en ontvangen, wat leidt tot een verbeterde productiviteit en efficiëntie. Je kunt grote bestanden delen, videoconferenties houden zonder onderbrekingen en cloudtoepassingen soepel gebruiken.
 • 5G en glasvezel hebben een grotere capaciteit en schaalbaarheid, waardoor je meer apparaten en gebruikers op het netwerk kunt aansluiten. Dit opent mogelijkheden voor het implementeren van IoT-apparaten (Internet of Things) en het verzamelen van gegevens in realtime. Het stelt je in staat om geavanceerde toepassingen te gebruiken, zoals machine learning, kunstmatige intelligentie en data-analyse, om waardevolle inzichten te verkrijgen en processen te optimaliseren.
 • 5G biedt een grotere dekking en betere connectiviteit, vooral in drukbevolkte gebieden. Dit stelt je in staat om altijd en overal verbonden te blijven, zelfs tijdens het reizen. Je kunt naadloos communiceren met je klanten, partners en medewerkers, waar ze zich ook bevinden, en zo je zakelijke activiteiten stroomlijnen.

Snellere en betrouwbaardere verbindingen bieden je als ondernemer de mogelijkheid voor betere klantenservice en maakt revolutionaire toepassingen mogelijk op het gebied van datagestuurde bedrijfsvoering.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een internetprovider?

Bij het kiezen van internet providers zijn er verschillende belangrijke aspecten om op te letten:

 • Een betrouwbare internetverbinding is van cruciaal belang voor bedrijven. Onderzoek de reputatie van internetproviders op het gebied van stabiliteit en betrouwbaarheid van de service.
 • Biedt de provider de snelheid en bandbreedte die je bedrijf nodig heeft?

  • Welke up- en downloadsnelheid is nodig?
  • Hoeveel gebruikers moeten er gelijktijdig op het net kunnen?
  • Biedt de provider schaalbare oplossingen voor de toekomst?

 • De meeste aanbieders bieden internet en bellen in een abonnement, maar controleer het toch voor de zekerheid.
 • Controleer de Service Level Agreement (SLA) van de provider. Dit is een contract waarin de minimale prestatieniveaus en ondersteuningsservices worden vastgelegd.
 • Klantenservice en ondersteuning. Kijk naar recensies en ervaringen van andere klanten om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de ondersteuning die ze bieden.
 • Veiligheid: Controleer de beveiligingsmaatregelen die de providers nemen, zoals: firewalls, versleuteling en beveiligde verbindingen.
 • Vergelijk  kosten en contractvoorwaarden van verschillende providers voor je internet-abonnement. Let op verborgen kosten, zoals: installatiekosten of kosten voor technische ondersteuning. Check de flexibiliteit van een contract en de mogelijkheid om tussentijds over te stappen naar een andere provider.
 • Welke aanvullende diensten zoals hosting, e-mailaccounts of zakelijke telefoondiensten worden er aangeboden? Als je op zoek bent naar een alles-in-één oplossing, kan het handig zijn om een provider te kiezen die deze extra diensten aanbiedt.

Wat zijn de verschillen tussen een zakelijke en particuliere aansluiting?

Waarom zou je als ondernemer kiezen voor een zakelijke en niet voor een particuliere internetaansluiting?

 1. Zakelijk internet wordt meestal geleverd met een hogere mate van betrouwbaarheid en stabiliteit.
 2. Ze bieden vaak Service Level Agreements met gegarandeerde uptime en snelle responstijden bij eventuele problemen.
 3. Zakelijk internet biedt hogere snelheden en grotere bandbreedte dan consumenten internet. Belangrijk als jouw bedrijf data intensieve taken uitvoert, zoals het verzenden en ontvangen van grote bestanden, videoconferenties, cloudgebaseerde applicaties en e-commerce.
 4. Zakelijk internet heeft meestal aanvullende beveiligingsfuncties, zoals: geavanceerde firewalls, malware bescherming en inbraakdetectie.
 5. Zakelijk internet is vaak voorzien van professionele e-mail- en webhostingdiensten. Dit zorgt voor een professioneel imago, met aangepaste domeinnamen, betrouwbare e-mailfunctionaliteit en webhostingopties voor je zakelijke website.


Mogelijkheden van een efficiënt telefoonsysteem

Als ondernemer kun je kiezen uit verschillende soorten telefonie: vaste lijnen, Voice over IP (VoIP) en mobiele telefonie.

 • Bij de vaste telefonie wordt fysieke bekabeling gebruikt om telefoongesprekken over te brengen via het Public Switched Telephone Network (PSTN). Vaste telefonie maakt gebruik van vaste telefoontoestellen die zijn aangesloten op telefoonlijnen.
 • Mobiele technologie: via mobiele telefoons, smartphones en tablets kun je oproepen plaatsen en ontvangen. Mobiele telefonie kan worden gecombineerd met andere communicatietechnologieën, zoals VoIP.
 • Voice over IP (VoIP) is een technologie waarmee spraakcommunicatie via internetprotocol (IP) wordt verzonden. Je kunt zo via het internet bellen in plaats van telefoonlijnen. VoIP biedt vaak meer flexibiliteit en functionaliteit, zoals voicemail, oproep doorschakeling, videoconferenties en integratie met andere zakelijke toepassingen.
 • Een virtuele telefooncentrale maakt gebruik van VoIP-technologie om telefooncentrale functionaliteiten te bieden via internet. Dit stelt je in staat om oproepen in- en extern te routeren, oproepen door te schakelen naar mobiele telefoons, voicemail te beheren en geavanceerde functies zoals wachtrijen en interne nummering te gebruiken.


Tip:
veel bedrijven maken tegenwoordig de overstap naar VoIP en virtuele telefooncentrales vanwege de flexibiliteit, kostenbesparingen en uitgebreide functionaliteit die ze bieden.

Hoe zit het met een mobiele telefoon van de zaak?

Een mobiele telefoon van de zaak is een telefoon die je als ondernemer aan een werknemer verstrekt voor zakelijke doeleinden. Het bezit hiervan kan verschillende voordelen bieden, zowel voor de werknemer als voor het bedrijf, zoals:

Voordelen voor werknemers:

Met een mobiele telefoon van de zaak hebben je werknemers een specifiek apparaat voor zakelijke communicatie, waardoor ze hun persoonlijke activiteiten kunnen scheiden van hun werkgerelateerde activiteiten. Het is handig voor bijvoorbeeld een werknemer die voor zijn werk veel met het buitenland belt.

 • Een mobiele telefoon van de zaak zorgt ervoor dat je werknemers altijd bereikbaar zijn voor werkgerelateerde gesprekken en meldingen, zelfs als ze niet op kantoor zijn. Dit kan vooral handig zijn voor werknemers die veel onderweg zijn of buiten het kantoor werken.
 •  Een mobiele telefoon van de zaak kan worden geconfigureerd met zakelijke apps en tools die specifiek zijn voor de werkprocessen van het bedrijf. Dit vergemakkelijkt de toegang tot bedrijfsgegevens, e-mail, agenda’s, interne communicatie-apps en andere zakelijke toepassingen.


 Voordelen voor jou als ondernemer:

 • Door werknemers een mobiele telefoon van de zaak te geven, kan je als ondernemer de controle behouden over zakelijke communicatie. Dit kan helpen bij het beheren van je zakelijke reputatie, het waarborgen van de naleving van beleid en het beschermen van je bedrijfsgegevens.
 • Met een mobiele telefoon van de zaak kun je beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals gegevensversleuteling, toegangscontroles en beveiligde netwerkverbindingen. Dit helpt bij het beschermen van gevoelige bedrijfsinformatie tegen ongeautoriseerde toegang.
 • Mobiele telefoons van de zaak kunnen worden geconfigureerd met samenwerkingshulpmiddelen, waardoor je werknemers effectiever kunnen communiceren en samenwerken, zelfs op afstand. Dit kan de productiviteit verhogen en de samenwerking tussen teams verbeteren.

Leg afspraken over gebruik zakelijke mobiele telefoon vast zodat het voor alle partijen duidelijk is

Wat is de impact van de cloud op je bedrijfscommunicatie?

De cloud heeft een aanzienlijke impact gehad op bedrijfscommunicatie en heeft de manier waarop bedrijven communiceren en samenwerken getransformeerd. Belangrijke aspecten van de impact van de cloud op bedrijfscommunicatie:

 • Je kunt als ondernemer gemakkelijk schalen en de opslag aanpassen aan de behoeften.
 • Je kunt snel nieuwe gebruikers toevoegen, functies activeren of de capaciteit vergroten zonder dat er fysieke infrastructuur of dure hardware nodig is.
 • Bedrijfscommunicatie kun je vanaf elke locatie en elk apparaat toegankelijk maken. Dit vergemakkelijkt remote werken, flexibel werken en samenwerking tussen teams op verschillende locaties.
 • Communicatieoplossingen kunnen naadloos worden geïntegreerd met andere zakelijke toepassingen en tools als projectmanagementsoftware, samenwerkingsplatforms, klantrelatiebeheersystemen en andere zakelijke applicaties. Dit leidt tot betere samenwerking en delen van informatie.
 • Cloudgebaseerde communicatie maakt investeringen in hardware, infrastructuur en onderhoud overbodig. Je werkt nu met een abonnementsmodel, waarbij bedrijven alleen betalen voor de gebruikte functies en diensten. Kostenefficiënter en toegankelijker voor kleine en middelgrote bedrijven.
 • Cloudgebaseerde communicatie omvat ook geavanceerde functies, zoals videoconferenties, chat, scherm delen, spraakherkenning en integratie met kunstmatige intelligentie. Deze functies stimuleren innovatie en verbeteren de communicatie-ervaring.

Digitale veiligheid en privacy?

Cybersecurity is van cruciaal belang voor jou als ondernemer bij het gebruik van internet en telefoon vanwege de toenemende dreigingen en risico’s op het gebied van cybercriminaliteit. Een effectieve cyberstrategie helpt je bij:

 • Het beschermen van gevoelige informatie zoals klantgegevens, financiële gegevens, intellectueel eigendom en interne bedrijfsinformatie tegen ongeautoriseerde toegang, diefstal of manipulatie.
 • Het minimaliseren van financiële risico’s en het beschermen van de winstgevendheid en continuïteit van je bedrijf.
 • De bescherming van klantgegevens. Dit kan leiden tot een goede reputatie het opbouwen van klanten vertrouwen, het behoud van klanten en het stimuleren van positieve relaties met klanten.
 • Te voldoen aan wettelijke vereisten met betrekking tot de bescherming van gegevens en privacy, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en voorkomt boetes of juridische consequenties
 • Potentiële aanvallen te detecteren, te voorkomen en te herstellen, waardoor de continuïteit van je bedrijfsactiviteiten wordt gewaarborgd.


Wat kun je zelf doen om je digitale veiligheid te vergroten?

Je hebt de volgende mogelijkheden om je digitale veiligheid te vergroten:

 • Sterke wachtwoorden
 •  Regelmatige software-updates,
 •  Firewalls
 • Antivirussoftware
 • Encryptie (het omzetten van gegevens in een onleesbare vorm, ook wel ciphertext genoemd, met behulp van een algoritme of een set regels)
 • Training van medewerkers
 • Implementeren van toegangscontrolesystemen


Tip:
Blijf up-to-date en werk samen met ervaren cybersecurityprofessionals of externe dienstverleners.

Samenvattend

Als ondernemer kun je enorm profiteren van de mogelijkheden die internet en telefonie bieden. Een betrouwbare internetverbinding is van groot belang. Daarom moet je niet over één nacht ijs gaan bij het kiezen van de juiste internetprovider.

Naast de voordelen bestaat het er ook het gevaar van cyberaanvallen. Het is daarom zeer belangrijk dat je je cybersecurity goed op orde hebt en je inzet om je digitale veiligheid te vergroten.

Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van telefonie. De keuze hiervoor hangt af van de behoeften, schaalbaarheid, budget en specifieke vereisten van je bedrijf.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Veelgestelde vragen

Hoe kun je aanbieders voor internet en bellen vergelijken?

Maak een lijst van vereisten. Denk aan zaken als: bandbreedte, snelheid, veiligheid, kosten, aantal benodigde telefoonlijnen, gewenste functies voor zakelijke telefoons, aantal vaste nummers en eventuele extra diensten zoals cloudopslag en beveiligingsopties. Lees reviews, maak gebruik van een vergelijker en zorg ervoor dat de provider goede klantenservice en technische ondersteuning biedt.

Bestaat er een gratis overstapservice bij een mobiel abonnement?

Providers bieden een gratis overstapservice voor je zakelijke mobiel abonnement aan. Er zijn wel kosten aan verbonden, als je voor de einddatum van je huidige abonnement wilt overstappen.

Kun je gebruik maken van onbeperkt bellen bij een mobiel abonnement?

Veel zakelijke providers bieden op maat gemaakte pakketten aan die aansluiten bij de vereisten van jouw bedrijf, inclusief opties voor onbeperkt bellen en internet. Aan de hand van de grootte en behoeften van jouw bedrijf kunnen zij een pakket samenstellen.

Ben je klaar om altijd en overal bereikbaar te zijn? Deze geavanceerde VoIP-oplossingen zorgen dat je nooit meer een gesprek mist, zelfs niet onderweg. Ontdek hoe je overal verbonden kunt blijven.

Picture of Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
De populariteit van VoIP blijft groeien: meer dan 90 procent van de Nederlandse bedrijven is al overgestapt op internetbellen. En dat is geen…
Is telefoneren met klanten, leveranciers, collega’s of andere zakelijke relaties een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden binnen jouw bedrijf?…
Telefonie is een essentieel communicatiemiddel voor jou als ondernemer. Het is een belangrijk kanaal voor je klantenservice en ondersteuning. Ook stelt…