Categorieën

Hybride werken is een ‘blijvertje’ is, dat is wel duidelijk. En met een nieuwe coronagolf op de loer is het nog steeds actueel je personeel meer vrijheid van werkplek te geven. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed geregeld? In dit artikel leggen we het aan je uit. 

Inhoudsopgave

Wat is hybride werken?

Hybride werken is een combinatie van fysiek op kantoor werken en werken op een andere locatie. Het is een vorm van Het Nieuwe Werken, waar werktijden en werkplek onderschikt zijn aan het resultaat. Het kan dus zijn dat je personeel niet meer tussen 9 en 5 uur komt opdraven naar kantoor, maar dat ze meerdere dagen thuis werken op tijden die zowel hun als jou goed uitkomen. Als het werk maar gedaan wordt.

Digitalisering is essentieel om goed op afstand te kunnen werken. In de praktijk betekent het dat je je werknemers voorziet van de juiste tools voor communicatie, samenwerken en vergaderen. Ook het oprechte vertrouwen van jou als manager in je medewerkers is nodig om hybride werken tot een succes te maken.

Hybride werken in het mkb zit in een stroomversnelling 

Dat hybride werken zo belangrijk is geworden heeft vooral te maken met de coronapandemie. Die heeft de werkcultuur bij kleine en grote bedrijven blijvend veranderd. Thuiswerken is niet meer ‘alleen maar uit je neus peuteren’, want werkend Nederland bleef grotendeels gewoon functioneren tijdens de lockdowns in 2020 en 2021. Aan het begin was het natuurlijk een grote uitdaging, maar werkplek en -tijd bleken minder belangrijk dan gedacht. En daarmee werd hybride werken als snel de nieuwe norm.

Uit onderzoek blijkt dat ook. Het CBS onderzocht de verwachtingen over de mix tussen werken op kantoor en een andere locatie. De meeste ondernemers denken dat werken op afstand onderdeel blijft van de dagelijkse gang van zaken. In het mkb verwacht 60 procent van de ondernemers bij wie een hybride werkvorm mogelijk is dat ze daarmee door zullen gaan.

Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen. Een behoorlijk percentage (28 procent) van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat werken op afstand vanwege het type werkzaamheden helemaal niet mogelijk is. Dat is het geval in heel wat sectoren, zoals in de horeca of specialistische zakelijke dienstverlening.

Voordelen van hybride werken

Denk jij na over een hybride vorm van werken? Wat zijn een aantal voordelen van werken op afstand?

  • Minder reizen, waardoor je reiskosten bespaart, iets goeds doet voor het milieu en een betere work life balance creëert.
  • Het concentratieniveau gaat omhoog door thuis de focusuurtjes te pakken en brainstormen juist op locatie te doen.
  • Minder ziekteverzuim door een goede balans tussen werk en privé.
  • Meer werkplezier door hogere autonomie en meer verantwoordelijkheid bij je medewerkers.

Zo regel je hybride werken

Alleen maar thuiswerken zorgt ervoor dat je team uit elkaar valt. En met alleen maar op kantoor werken mis je de de voordelen die het hybride werken met zich meebrengt. Een hybride combinatie is dus de sleutel tot de meest efficiënte en effectieve manier werken. Maar hoe leidt je hybride werken in goede banen en hoe kun je werknemers structureel stimuleren? Een paar praktische tips: 

Maak thuiswerken mogelijk, maar niet verplicht

Faciliteer je werknemers. Zorg dat ze een fijne thuiswerkplek voor zichzelf kunnen creëren en neem initiatief door hiervoor regelingen op te stellen in je personeelsbeleid.

Laat thuiswerken een vrijwillige keuze zijn. Jij kan misschien groot en riant wonen, maar je weet niet hoe jouw medewerker erbij zit. Misschien woont hij of zij wel met drie kids op een klein woonoppervlak en een partner die het huis soms ook als werkplek heeft. 

Zorg voor een goede balans

Laat werknemers een thuiswerkdag niet vol plannen met online overleggen zonder pauze. Tussendoor even van die thuiswerkplek afkomen om een koffietje te zetten of een kleine wandeling te maken is heel belangrijk voor de productiviteit. Dit geldt trouwens ook voor een dag op kantoor met fysieke meetings. 

Flexibiliteit is troef, maar maak een keuze

Bepaal aan de hand van de soort meetings wat de werkplek van die dag wordt en maak dat bespreekbaar. Zijn er standaard overleggen die prima online kunnen en heb je nog een stapel focuswerk liggen? Thuiswerkdag it is! Staan er brainstorms op de planning? Dat werkt beter fysiek. Richting kantoor dus. 

Een half team thuis en een half team op kantoor waarbij de helft dus fysiek en de andere helft online bij een vergadering is, werkt niet optimaal. Maak daarin een keuze. 

Spreek een vaste kantoordag af

Zorg dat je een vaste dag afspreekt waarop je personeel bij elkaar is. Plan bijvoorbeeld de weekstart met je collega’s op die dag in. Zo zie je elkaar even en bespreek je de belangrijkste topics face-to-face.

Vertrouw je werknemers

Laat je personeel hun werkweek invullen op een manier die voor hen prettig voelt. Wil iemand een middag in een koffietent werken? Prima. 

Zorg voor eigenaarschap

Het is belangrijk dat je werknemers voelen dat ze ergens verantwoordelijk voor zijn. Dit motiveert ze om de touwtjes in handen te nemen en ergens hun tanden in te zetten. 

Open communicatie

Voorkom dat iedereen op zijn eigen eilandje aan het werk is. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van elkaars werkzaamheden. Dat motiveert en zorgt voor een goede teamspirit. 

Hybride werken iets voor jou?

Alles draait dus om een goede balans tussen werken op kantoor of vanuit huis. Maar het resultaat mag er zijn: tevreden medewerkers, resultaatgericht werken en continuïteit in je bedrijfsvoering.

Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Succesvol ondernemen begint pas écht als de eerste orders of opdrachten binnenstromen. Daar zijn natuurlijk klanten of opdrachtgevers voor nodig. Maar…
Wie een bedrijfsruimte huurt, krijgt met een heleboel dingen te maken. Van een huurcontract tot wettelijke regels en andere rechten en plichten, die…
Wil je dat jouw onderneming ook in de toekomst kan blijven meedoen? Dan is het verstandig om te investeren in digitalisering. Maar waar begin je met je…