Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm én een service. Een factormaatschappij kan u een krediet geven of (grotendeels) directe uitbetaling van uw facturen verzorgen. Daarnaast kan een factormaatschappij uw debiteurenbeheer uit handen nemen. Zo kunt u de cashflow op gang houden. En u bespaart zich de last van het incasseringstraject.
Wat is factoring?

Factoring bestaat uit drie onderdelen:

  • Financiering
    Naast of in plaats van bijvoorbeeld een banklening of crowdfunding, kunt u kiezen voor factoring als financieringsvorm. De factormaatschappij verschaft u een financiële buffer. Hierdoor krijgt u direct weer werkkapitaal en kunt u sneller investeren om uw bedrijfsvoering uit te breiden of op gang te houden.

  • Debiteurenbeheer
    Het tweede component van factoring is de uitbesteding van uw debiteurenbeheer. U kunt uw volledige debiteurenbeheer uitbesteden aan de factormaatschappij of slechts één of meerdere debiteuren (klantdossiers).

  • Afdekking kredietrisico
    Een factormaatschappij kan ook het risico dat een debiteur niet betaalt volledig overnemen. U hoeft dan geen eigen kredietverzekering af te sluiten.

 

Twee soorten factoring
Factoring is goed te verdelen in twee hoofdvarianten:

1. Traditionele factoring
Bij traditionele factoring krijgt u een krediet op basis van een percentage van uw totale uitstaande debiteurenportefeuille (aantal klanten + omvang facturen). De meeste traditionele factormaatschappijen vragen als tegenprestatie een vast bedrag per jaar of een klein percentage van uw omzet (tussen de 0,1 en 1 procent). De grote aanbieders van deze vorm van factoring zijn voornamelijk banken of dochterondernemingen van banken en moeten daardoor voldoen aan veel beschermende, maar beperkende regels. Hierdoor moet u als afnemer voldoen aan veel aanvullende eisen. Lang niet alle aanbieders nemen ook uw debiteurenbeheer over en er is geen automatische afdekking van het kredietrisico. Traditionele factoring is met name geschikt voor het midden- en grootbedrijf.

2. American factoring
Bij American factoring krijgt u geen vast krediet, maar kunt u losse facturen indienen. Binnen 48 uur wordt het volledige ingediende factuurbedrag uitbetaald, minus de afgesproken kosten voor factoring. De factormaatschappij vraagt meestal tussen de 3 en 6 procent van het factuurbedrag en neemt in ruil daarvoor de invorderingsprocedure en bijbehorend risico op zich. Deze manier van factoring is vaker geschikt voor het mkb. Ook steeds meer zzp'ers maken gebruik van American factoring en brengen hun volledige debiteurenbeheer onder bij een dergelijke factormaatschappij. De aanbieders van American factoring zijn in Nederland niet aan de bank gelieerd. Omdat er bij deze wijze van factoring geen banklicentie nodig is, hebben de aanbieders een grote mate van vrijheid in hun handelen. Het brengt iets meer risico met zich mee, maar deze factormaatschappijen kunnen wel vaker maatwerk bieden en tot financieren overgaan, waar een normale bank dat niet kan.

Voorwaarden
Factoring is niet geschikt voor alle bedrijven. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit verschilt per factormaatschappij. Als u achteraf, na levering van goederen of diensten factureert of op uurbasis, dan is factoring bijna altijd mogelijk. Als u werkt met deel- of termijnfacturen is dat doorgaans niet ‘factorabel'. Ook vooraf factureren is niet geschikt voor factoring. Traditionele factormaatschappijen werken ook met minimale omzetvereisten of concentratiegraden (minimaal x aantal facturen per maand). In de meeste gevallen kunt u factoring alleen gebruiken bij facturen naar zakelijke klanten (B2B), maar in sommige gevallen is de uitbesteding van facturen naar consumenten (B2C) ook mogelijk.

Welk percentage betaal ik?
Welk percentage in rekening wordt gebracht door de factormaatschappij is afhankelijk van het risico dat een debiteur niet (op tijd) betaalt. Een factormaatschappij beschikt over veel gegevens om de financiële status van bedrijven, in binnen- en buitenland, te beoordelen. Hierdoor wordt snel en effectief de kredietwaardigheid van debiteuren beoordeeld en het betalingsrisico ingeschat. De factormaatschappij maakt daarbij gebruik van ratings die worden verstrekt door kredietinformatiebureau's zoals Graydon en Dunn & Bradstreet. factormaatschappijen die gelieerd zijn aan banken beschikken over een eigen ratingsysteem. Een rating is een cijfer of letter(reeks) die aangeeft in hoeverre een bedrijf kredietwaardig is. Hiermee kunnen financiële instellingen en ook gewone bedrijven snel inzicht krijgen in de betaalmoraal van organisaties.

Doelen stellen

Of je nu starter bent of al jaren ondernemer, het stellen van concrete doelen is een belangrijke vaardigheid. In deze whitepaper lees je alles over hoe je met concrete doelen een succesvol bedrijf bouwt.

Whitepaper Financiering via factoring
Meer weten over factoring?
Lees het gratis whitepaper van De Zaak.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming