Wie zich voor het eerst gaat verdiepen in kredietverzekeringen en factoring loopt waarschijnlijk tegen een muur aan. Bij beide gaat het namelijk om het verkleinen van het risico op niet-betalende klanten. Welke optie is dan precies geschikt voor jou?

Heb jij te maken met wisselende inkomsten over het jaar? Dan wordt factoring vaak gebruikt. Zo heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Inhoudsopgave

Factoring of een kredietverzekering?

Het handigst is om eerst te bedenken wat je precies voor je bedrijf voor ogen hebt. Als je een beeld hebt van wat je van een eventuele kredietverzekering of van een factoringmaatschappij verwacht, is het makkelijker om gericht op zoek te gaan naar wat bij jouw bedrijf past.

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen verzekeren en factoring?

Factoring en kredietverzekeringen lijken in een bepaald opzicht veel op elkaar. Toch zit hier wel degelijk verschil in. Bij een kredietverzekering zorg je er niet voor dat je klanten al hun facturen betalen, maar de gevolgen van niet-betalende klanten worden wel opgevangen. Je geniet van services zoals het onderzoeken van de kredietwaardigheid van debiteuren, evaluatie van de klantenportefeuille, incasso en het uitbetalen van schadevergoedingen aan verzekerden als de schade gedekt is.

Factoring is de financiering van gefactureerde omzet. Het werkt als volgt: jij draagt, tegen een kleine vergoeding, zowel de factuur als het bijbehorende debiteurenrisico over aan een factoringmaatschappij. Daarmee geniet jij van het uitbesteden van debiteurenadministratie, voorfinanciering van je factuur, incassotraject na vervaldag en je draagt het risico van niet-betalingen niet zelf.

Kredietverzekering
Factoring
Controle kredietwaarde van debiteuren
Debiteurenadministratie wordt overgenomen
Evaluatie klantenportefeuille
Voorfinanciering van je facturen
Eventueel incassotraject (en kosten) worden overgenomen
Eventueel incassotraject (en kosten) worden overgenomen
Uitbetalen schadevergoeding aan verzekerden
Afdekking kredietrisico

Meer zekerheid met factoring

De twee die er bij factoring dus sterk uitspringen zijn de voorfinanciering en het risico van niet-betaling dat je afdraagt. Dit zijn grote voordelen voor verschillende soorten bedrijven omdat je dit de mogelijkheid geeft om jouw bedrijf snel te laten groeien. Daarnaast brengt het minder risico’s voor jouw bedrijf met zich mee. Er zijn nog wel verschillende vormen van factoring waar je rekening mee kan houden.

American factoring

American factoring is veruit de meest gebruikte vorm van factoring. Bij deze vorm van factoring kom je snel en makkelijk in aanmerking voor factoring. Verder krijg je bij American factoring geen vast krediet, maar kun je losse facturen indienen om voor te financieren. Er is dus geen sprake van langdurige contracten of een minimumomzet. Bij American factoring krijg je het hele factuur bedrag overgemaakt.

  • American factoring is vooral in trek bij de kleinere bedrijven.

Traditionele factoring

Een andere vorm is traditionele factoring. Hierbij liggen de kosten relatief een stuk lager. Bij deze vorm moet je wel jouw hele debiteurenbestand (aantal klanten + omvang facturen) overdragen. Lang niet alle aanbieders van deze vorm nemen ook je debiteurenbeheer over en er is geen automatische afdekking van het kredietrisico.

  • Traditionele factoring wordt het meest gebruikt bij grote bedrijven. 

Last van lange betaaltermijnen tijdens de vakantieperiode? Dan kan factuurovername oplossing bieden. Je ontvangt na indienen van je B2B factuur binnen 24 uur je geld. Dus geen frustratie meer van wanbetalers!

Lees ook…
i.s.m.
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp’er of mkb’er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet…
i.s.m.
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur…
“Ik ben het niet eens met een factuur. Moet ik hem dan toch betalen?” Onze adviseurs krijgen deze vraag vaak voorgelegd. Dit is hun…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…
i.s.m.
Als ondernemer loop je risico’s. Dat hoort bij het ondernemen. Maar te laat of nog erger niet betaalde facturen kan je als kleine ondernemer of…