Categorieën

Een heerlijke witte wijn kan altijd. Bij een goed diner bijvoorbeeld, als er iets te vieren valt of gewoon zomaar. Dat zal elke wijnliefhebber beamen. Meestal denken we hierbij niet aan de voedingswaarde. Wanneer je echter bezig bent met gezonder leven en graag een paar kilo’s kwijt wilt raken, is de kans groot dat je plotseling ook op de voedingswaarde van jouw favoriete wijn gaat letten. Want hoe zit dat eigenlijk? Hoeveel verborgen suikers en calorieën zitten er eigenlijk in jouw favoriete drankje?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Niet direct duidelijk

Tegenwoordig vind je op vrijwel elk product een hele lijst met ingrediënten en bijbehorende calorieën. Zo weet je precies wat er in elk product zit. Handig, want hierdoor is het beperken van je calorie-inname ook direct een stuk gemakkelijker. Er zijn echter ook producten waar dit nog niet direct zichtbaar op is. Dit geldt bijvoorbeeld bij witte wijn. Dit komt doordat per wet is bepaald op welke producten de voedingswaarde moet worden weergegeven. Alcohol valt hier nog niet onder. 

Het is niet gemakkelijk om te bepalen hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten. Dit verschilt per wijnsoort. Wist je dat de hoeveelheid overgebleven suikers geheel afhankelijk is van het gistingsproces? Hoe de wijn gemaakt is, bepaalt dus ook voor een groot deel hoeveel suikers en calorieën hierin zitten. 

Houd rekening met portiegrootte 

Gelukkig is wel te vinden hoeveel calorieën een specifieke wijn bevat. Dit kun je meestal online opzoeken. Wanneer je echter probeert te beperken in je calorieën, is het wel belangrijk om te beseffen dat hierbij meestal van een glas van 100 ml wordt uitgegaan. In de praktijk schenken de meeste mensen echter veel meer in een glas. Meestal toch wel het dubbele. Daarom is het bij het berekenen van de hoeveelheid calorieën ook belangrijk om op de portiegrootte te letten en deze waar nodig aan te passen. Anders krijg je geen helder beeld van hoeveel je nu daadwerkelijk binnenkrijgt. 

De beste keus om calorieën te sparen 

Ben je aan het diëten en wil je toch genieten van een lekker glas wijn? Kies dan bij voorkeur voor een droge witte wijn. Deze bevat over het algemeen de minste hoeveelheid calorieën. Hierbij  kun je rekenen op circa 100 calorieën per 150 millimeter. Even ter vergelijking: rode wijn bevat al snel rond de 125 calorieën. Per glas kun je dus al 25 calorieën sparen. Wanneer je regelmatig meerdere glazen drinkt, gaat dit dus om een flinke hoeveelheid calorieën. 

Wil je een nóg gezondere keus maken? Kies dan voor alcoholvrije wijn. Door het gebrek aan alcohol, tref je hier ook veel minder calorieën in. Een gemiddeld glas alcoholvrije wijn bevat circa 53 calorieën. Dit is dus ongeveer de helft van een standaard glas witte wijn. Om nog maar te zwijgen over de andere gezondheidsvoordelen. Geen alcohol betekent immers ook geen kater en hierdoor voel je je scherper en fitter om de dag te beginnen. Een uitstekende keuze voor iedereen die een gezondere levensstijl ambieert. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In de moderne kantooromgeving is het gebruik van televisieschermen steeds gebruikelijker geworden. Of het nu gaat om het tonen van…
Ben je geïnteresseerd in het genereren van passieve leads? Op deze blog ben je op de juiste plek terechtgekomen. In de wereld van vandaag, waar…
Het belang van verlichting in een werkomgeving kan niet voldoende worden benadrukt….
De kerst komt er weer bijna aan. En iedereen brengt die dagen op zijn eigen manier door. Zorg ervoor dat waar je ook bent en met wie je ook wilt…
Wie bij wil blijven, kan de AI-trends maar beter volgen en de kansen benutten die kunstmatige intelligentie biedt. Ook contentmarketing kan dankzij AI…
In Nederland zijn we steeds vaker bezig met het realiseren van een betere wereld. Dat zien we bijvoorbeeld alleen al in het gemiddelde huishouden in…