Categorieën

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten gaat niet over één nacht ijs. Veel mensen weten überhaupt nog niet zo goed wat een aflossingsvrije hypotheek is en wat de voor- en nadelen er van zijn. Hier lees je meer over de aflossingsvrije hypotheek en waarom je er juist wel of juist niet voor moet kiezen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je tijdens de looptijd niets af te lossen. Dit betekent dat de maandlasten lager zijn, omdat je alleen rente betaald. Aan het einde van de looptijd moet je het geleende bedrag in één keer aflossen.

Het verschil met lineaire hypotheken en annuïteitenhypotheken is dat je bij deze hypotheken iedere maand (of ieder jaar) een van te voren vastgelegd deel van de hypotheek aflost. Bij deze tussentijdse aflossingsvormen wordt het hypotheekbedrag waarover je rente betaalt met iedere aflossing lager. Daardoor daalt de te betalen hypotheekrente en hiermee in een aantal gevallen ook je maandbedrag.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen

Het vergelijken van hypotheekinstellingen is makkelijker dan bij andere hypotheekvormen. Daarnaast heb je  lage maandlasten, waarmee het op korte termijn de goedkoopste hypotheekvorm is. Een ander voordeel is dat je optimaal profiteert van de hypotheekrenteaftrekmogelijkheden. Let wel op: dit geldt wel alleen voor mensen die vóór 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden.

Nadelen

Vanaf 1 januari 2013 gelden er nieuwe hypotheekregels, waardoor de hypotheekrente bij een aflossingsvrije hypotheek in de meeste gevallen niet meer aftrekbaar is. Hierdoor is de aflossingsvrije hypotheek voor starters en huizenbezitters die hun hypotheek willen verhogen niet meer interessant. Een ander nadeel is dat aan het einde van de hypotheeklooptijd de volledige lening nog open staat. Je lost dus tijdens je looptijd niets af.

Hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij je huidige bank of een andere geldverstrekker. Als je een aflossingsvrije hypotheek wil oversluiten moet je er rekening mee houden dat je de hypotheek niet 100% aflossingsvrij kunt voortzetten. Bij een aantal geldverstrekkers ligt het percentage nog wel op 80%, maar 100% aflossingsvrij is in ieder geval niet meer mogelijk.

Lees ook…
De wereld alleen redden kan je niet, maar er wat liever voor zijn wel. Ben jij een ondernemer, geen klimaatactivist, maar wil je wel graag dat jijzelf,…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…
De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of…