U slaat de handen ineen met collega-ondernemers, maar de samenwerking blijkt na een enthousiaste start toch minder soepel dan gehoopt. Hoe komt u erachter of er iets onder de oppervlakte broeit en hoe voorkomt u dat een dreigend conflict escaleert? De Zaak Advies legt het uit.

Martijn Croon, adviseur bij De Zaak Advies, legt uit wat een goede manier is om erachter te komen of er wel een sluimerend conflict is, en zo ja, hoe u het dan kunt beteugelen.

“Houd regelmatig, onder begeleiding van een neutrale en onafhankelijke derde, zoals een mediator, een zogenoemd ‘pre-competitief conflictgesprek’. Daarin kunnen de deelnemers in vertrouwen hun belangen op tafel leggen en bespreekbaar maken. Er wordt actief gezocht naar mogelijke belangentegenstellingen. Op die manier wordt duidelijk of er iets onder de opppervlakte broeit.”

” Vervolgens wordt gekeken naar innovatieve oplossingen, rekening houdend met de belangen van een ieder. Hierdoor kan de samenwerking duurzamer worden.”

Afspraken maken…

“Daarnaast is het van groot belang om af te spreken – en schriftelijk vast te leggen! –  hoe er gehandeld moet worden als een conflict tóch uit de hand loopt. Dat heeft een aantal voordelen. Het conflict kan beter gemanaged worden, de schade kan beperkt worden en u voorkomt er een loopgravenoorlog mee.

…en vastleggen

“Deze afspraken legt u vast in bijvoorbeeld een vennootschapsovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst of conflictconvenant. Maak ook afspraken over hoe het conflict beslecht wordt en wie de conflictbegeleiding betaalt: partijen individueel of vanuit de vennootschap of de BV.”

Mediation

“De voorkeur gaat absoluut uit naar mediation, want een gang naar de rechter kan een langdurig verhaal worden en dus aardig in de papieren gaan lopen. Bovendien bestaat de kans dat een ervaren business mediator de samenwerking alsnog weet te redden.”

Lees ook:

‘Wat is cruciaal om van samenwerking een succes te maken?” »
Zakelijk geschil? Los het op met mediation »
“Hoe handel ik een hooglopend conflict met een medewerker af?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
i.s.m.
Je wilt jouw bedrijf verkopen, maar hoe pak je dit het beste aan? Brookz geeft je 5 do’s en 5 dont’s om de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop…