U slaat de handen ineen met collega-ondernemers, maar de samenwerking blijkt na een enthousiaste start toch minder soepel dan gehoopt. Hoe komt u erachter of er iets onder de oppervlakte broeit en hoe voorkomt u dat een dreigend conflict escaleert? De Zaak Advies legt het uit.

Martijn Croon, adviseur bij De Zaak Advies, legt uit wat een goede manier is om erachter te komen of er wel een sluimerend conflict is, en zo ja, hoe u het dan kunt beteugelen.

“Houd regelmatig, onder begeleiding van een neutrale en onafhankelijke derde, zoals een mediator, een zogenoemd ‘pre-competitief conflictgesprek’. Daarin kunnen de deelnemers in vertrouwen hun belangen op tafel leggen en bespreekbaar maken. Er wordt actief gezocht naar mogelijke belangentegenstellingen. Op die manier wordt duidelijk of er iets onder de opppervlakte broeit.”

” Vervolgens wordt gekeken naar innovatieve oplossingen, rekening houdend met de belangen van een ieder. Hierdoor kan de samenwerking duurzamer worden.”

Afspraken maken…

“Daarnaast is het van groot belang om af te spreken – en schriftelijk vast te leggen! –  hoe er gehandeld moet worden als een conflict tóch uit de hand loopt. Dat heeft een aantal voordelen. Het conflict kan beter gemanaged worden, de schade kan beperkt worden en u voorkomt er een loopgravenoorlog mee.

…en vastleggen

“Deze afspraken legt u vast in bijvoorbeeld een vennootschapsovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst of conflictconvenant. Maak ook afspraken over hoe het conflict beslecht wordt en wie de conflictbegeleiding betaalt: partijen individueel of vanuit de vennootschap of de BV.”

Mediation

“De voorkeur gaat absoluut uit naar mediation, want een gang naar de rechter kan een langdurig verhaal worden en dus aardig in de papieren gaan lopen. Bovendien bestaat de kans dat een ervaren business mediator de samenwerking alsnog weet te redden.”

Lees ook:

‘Wat is cruciaal om van samenwerking een succes te maken?” »
Zakelijk geschil? Los het op met mediation »
“Hoe handel ik een hooglopend conflict met een medewerker af?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…