Categorieën

Op vriendschappelijke basis een bedrijf beginnen: het gebeurt steeds vaker. En met succes. Bent u ook van plan om samen te starten? Dan is deze checklist onmisbaar bij de voorbereiding.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Ken uzelf

Het geheim van een goede zakelijke relatie is duidelijkheid. En dat begint bij uzelf. Waarom wilt u een partner in het ondernemen? En waarom juist die vriend? Komt u financiële middelen te kort, wilt u gezelschap of bent u echt op zoek naar een aanvulling op uw eigen expertise?

Niet alleen op vertrouwen

Een nieuwe zakenpartner moet u leren kennen, terwijl u van een vriend weet wat u aan hem heeft. Ga er alleen niet vanuit dat een goed gevoel genoeg is om een bedrijf te leiden. Als u elkaars sterke en zwakke punten vooraf in kaart brengt, weet u ook waar u elkaar (nog niet) aanvult. Pas in de praktijk zal blijken of het idee uit de kroeg een gouden greep is, maar een duidelijke taakverdeling vergroot uw kansen.

Plan B.

Veel ondernemers zien een contract als motie van wantrouwen. Maar als er iets gebeurt, bent u én de zaak én de vriendschap kwijt. Ga samen zitten en maak verschillende scenario’s, ook van zaken die u nooit voor mogelijk houdt, of liever niet bij stil zou staan. Wat gebeurt er als een van u overlijdt? Als de omzet achter blijft, of als een van u uit de onderneming wil stappen? Stel uzelf telkens de vraag: Wat dan?

Zwart op wit

Het is verleidelijk om afspraken in de praktijk soepel te hanteren. Maar wat als de ene ondernemer straks wat meer neemt en de ander alleen maar geeft? Uw vriendschap loopt minder risico als u afspraken op papier zet. Denk bijvoorbeeld hieraan:
  • Financiën: Wie krijgt welk salaris, hoe en wanneer worden investeringen gedaan? Wat is de eigen investering?
  • Beleid: Welke opdrachten neemt u aan, wie is er beslissingsbevoegd, wat zijn de werktijden?
  • Contact: Welke contactmomenten zijn er en waar gaat u zich huisvesten?
Tip: Neem in die afspraken ook de mogelijkheid tot mediation op. Zo voorkomt u dat een conflict uit de hand loopt.

Wees eerlijk

Het uitspreken van uw verwachtingen is een goed begin. Wat wilt u precies van uw vriend in zijn rol als ondernemer? Daarnaast is het uiten van kritiek vaak een valkuil. Of liever gezegd: het niet uiten van kritiek. Wees vanaf het eerste moment open naar elkaar. Plan bijvoorbeeld een wekelijkse sessie in of maak tijdens de maandelijkse vergadering ruimte voor een moment van reflectie.

Scheid inhoud en relatie

Het kunnen scheiden van inhoud en relatie is essentieel voor de verstandhouding. Al is het nog zo gezellig om samen de kroeg in te gaan, neem, als u over het bedrijf praat, toch een zakelijke positie in. Zo ziet u de zaken los van elkaar.

En nog even dit…

Ondernemen op vriendschappelijke basis is ook leuk! Als u een goed team vormt, zullen energie, kansen en succes elkaar snel genoeg opvolgen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….