Categorieën

Het coronavirus heeft de maatschappelijke en zakelijke wereld op zijn kop gezet. Niet alleen omdat veel bedrijven zich genoodzaakt zagen de medewerkers thuis te laten werken. Ook omdat het er wat betreft scholing en cursussen ineens heel anders uitzag.

Zo is het volgen van studies door de komst van corona ineens veranderd. Bijvoorbeeld door niet meer naar een studielocatie toe te gaan, maar digitaal les te krijgen. Dat geldt voor alle studies, van een communicatie opleiding tot het beroep van communicatieprofessional tot marketingstudies. Ontdek hier op welke wijze corona studies heeft veranderd en wat de nieuwe ontwikkelingen zijn.

Online studie volgen

Vanaf het moment van de lockdown zijn er initiatieven ontwikkeld om studies doorgang te laten vinden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om online een studie te volgen. Dat is natuurlijk heel wat anders dan met anderen klassikaal aanwezig te zijn. Het voordeel was wel dat er geen achterstand in de studie hoefde te ontstaan.

Wat dat betreft is een online lesprogramma een prima tijdelijk alternatief om een studie te volgen. Het is natuurlijk wel idealer om gezamenlijk in fysieke aanwezigheid les te krijgen vanwege het sociale aspect. Zoals de situatie nu is, kan dat in de nabije toekomst ook gewoon weer. Overigens bestaan er al lange tijd studies die thuis te volgen zijn zonder klassikaal lesverband. In dat opzicht viel er door de onderwijsinstellingen ook snel te anticiperen op de ontstane situatie.

Klassikaal les volgen

De wijze waarop de studies ten tijde van het hoogtepunt van corona vorm hebben gekregen, verandert ook alweer. De onderwijsinstellingen zijn bezig met de inrichting van klassikaal lesgeven. Uiteraard nemen de organisaties daarbij de richtlijnen van de RIVM in acht, zoals het houden van anderhalve meter afstand. In deze vorm is het in veel situaties mogelijk om in het nieuwe studiejaar met ingang van september al klassikaal les te volgen. Er zijn ook hybride vormen mogelijk.

Bijvoorbeeld door nu in te stromen in een online leeromgeving en later over te stappen naar een klaslokaal. Het is bovendien nog maar de vraag of het volgen van online studieprogramma’s helemaal naar de achtergrond verdwijnt. Het is gebleken dat onderwijsinstellingen daar prima mee uit de voeten kunnen. Een hybride vorm krijgt waarschijnlijk echter eerder de aandacht, omdat voor veel studies geldt dat de fysieke aanwezigheid de opname van lesstof bespoedigt. Bovendien is er ook nog een sociaal aspect en leer-van-elkaar effect die beiden belangrijk zijn tijdens het volgen van een studie.

Lees ook…