Categorieën

6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet komt.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is het en wanneer?

  • De ramadan is voor moslims een jaarlijkse vastenperiode van bezinning, zelfreflectie, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. 
  • Het is een spirituele beleving waar ontzegging van eten, drinken, roken en seks van zonsopgang tot zonsondergang bij horen. Deelnemers vasten 1 maand lang.
  • De ramadan begint volgens de islamitische kalender dit jaar op woensdag 10 maart na zonsondergang. De volgende dag start het vasten. De ramadan eindigt op 8 april na zonsondergang, de volgende dag wordt het Eid-ul Fitr (Suikerfeest) gevierd.


Ben ik mijn vastende werknemer iets verplicht tijdens de ramadan?

Als werkgever ben je je vastende medewerkers tijdens de ramadan geen extra arbeidsvoorwaarden of aanpassing van werk, tijden of plek verschuldigd.

Je bent dus niets verplicht, maar de vastenmaand is behoorlijk zwaar. Islamitische medewerkers die meedoen aan de ramadan waarderen het als je hen tegemoetkomt en het komt daarmee ten goede aan het werkklimaat in jouw bedrijf. Werkgevers doen er daarom goed aan om rekening te houden met hun vastende werknemers.  

Tips voor werkgevers en leidinggevenden:

Denk mee tijdens de ramadan

Een werkgever die ruim voor de aanvang van de ramadan vraagt naar de behoeften van het vastende personeel, laat zien dat hij geïnteresseerd is en hen serieus neemt.

Maak afspraken over roosters en werktijden

De meeste vastende mensen eten vooral net voor zonsopkomst en staan dus vroeg op. Daardoor zijn de ochtenden het zwaarst en is het fijn als je wat later kunt beginnen. Als de werkzaamheden in jouw bedrijf vroeg beginnen, kun je bijvoorbeeld kijken of je tijdens de ramadan je niet-vastende werknemers de vroege diensten kunt laten werken.

Je kunt ze bijvoorbeeld ook de gelegenheid geven om hun lunchpauze over te slaan en in plaats daarvan eerder te beginnen of langer door te werken, zodat ze aan het begin of eind van de dag een uurtje extra hebben om te rusten. Moslims die in ploegendienst werken, vinden het soms prettig om tijdens de ramadan nachtdiensten te draaien, zeker als ze ondertussen ook iets kunnen eten. 

Denk na over taken

Geef medewerkers met zwaar lichamelijk werk tijdelijk lichtere taken. Bespreek goed met het team hoe je de werkzaamheden tijdens de ramadan onderling verdeelt, zodat deze maatregelen niet tot onveilige situaties leiden.

Toon goed werkgeverschap

Hou medewerkers die vasten een beetje in de gaten en informeer af en toe hoe het gaat. Ook daarmee toon je goed werkgeverschap en je kunt altijd nog ingrijpen mochten er problemen ontstaan. 

Geef ruimte om te bidden

Een moslim is verplicht 5 keer per dag te bidden. Het kan dus voorkomen dat jouw werknemer onder werktijd wil bidden. Hier kan je als werkgever het een en ander voor faciliteren, maar dat is geen wettelijke verplichting. Je kunt dan denken aan het beschikbaar stellen van een aparte ruimte of bepaalde momenten van de dag aanwijzen waarop gebeden kan worden. Als je hier als werkgever rekening mee houdt, wordt dat zeker gewaardeerd.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Denk mee over het Suikerfeest (Eid-ul Fitr)

Veel moslims zullen vrij willen nemen om in de ochtend van deze religieuze feestdag het speciale Eid-gebed in de moskee bij te wonen. Ook hier kun je als werkgever laten zien dat je graag meedenkt door te vragen wat jouw medewerker prettig vindt op deze dag.

Extra tip: Organiseer een gezamenlijke maaltijd

Als er meerdere werknemers vasten, kun je als werkgever een gezamenlijke iftar organiseren, waarbij ook niet-moslims aan kunnen sluiten om mee te eten en meer over de ramadan te leren.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…