Categorieën

Hoe pak je digitale transformatie aan en wat levert het op?

Wil je dat jouw onderneming ook in de toekomst kan blijven meedoen? Dan is het verstandig om te investeren in digitalisering. Maar waar begin je met je digitale transformatie. Hoe pak je dit zo efficiënt mogelijk aan? En wat zijn de mogelijke voordelen voor jouw bedrijf?

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Inhoudsopgave

Digitalisering in het mkb

Van het uitbreiden van je bedrijf met een online shop tot digitalisering van bedrijfsprocessen. Uit onderzoek blijkt dat digitalisering ervoor zorgt dat de meeste ondernemers hun bedrijf sneller zien groeien, efficiënter werken en een hogere omzet behalen.

Binnen bedrijven kan digitalisering bijdragen aan productiviteitsgroei door nieuwe toepassingen en procesverbetering. En daarmee aan de economische groei van Nederland.

Toch zien veel mkb’ers nogal wat beren op de weg als het gaat om digitalisering. Ze zijn bang dat het veel tijd kost, te duur is of ze weten niet waar ze moeten beginnen. Toch is het voor de meeste mkb-ondernemers zeker de moeite waard.

Daarom is op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het programma ‘Versnelling digitalisering mkb’ gestart. In dit programma gaan mkb’ers aan de slag in zogenoemde ‘MKB-Werkplaatsen Digitalisering’.

Wat is digitalisering?

Digitalisering is het omzetten van analoge informatie in een digitale vorm. Dit kan op twee niveaus:

  • Het digitaliseren van data
  • Het digitaliseren van bedrijfsprocessen

Bewaar je zaken als contracten, facturen en overeenkomsten nog in ordners? Door digitalisering zet je deze informatie om in data. Computers kunnen data zorgvuldiger en sneller verwerken dan mensen. Zo worden minder fouten gemaakt, wordt er efficiënter gewerkt en bespaar je geld.

Bij het digitaliseren van bedrijfsprocessen wordt niet alleen informatie gedigitaliseerd, maar ook de manier waarop je deze verwerkt. In andere woorden: met wie je de informatie deelt en waar het heengaat. Zo kun je het aantal handmatige acties flink terugbrengen. Ook krijg je zo een beter overzicht van hoe je bedrijf ervoor staat.  

Voordelen van digitalisering voor mkb-ondernemers

Eerlijk is eerlijk: digitalisering kost tijd, kennis en geld. Toch is het de moeite waard om te kijken of er binnen jouw mkb-bedrijf verbeterpunten zijn op dit gebied.

Is dit het geval, ga er dan mee aan de slag. Er zitten namelijk heel wat voordelen aan digitaliseren voor je bedrijf.

  • Digitalisering werkt kostenbesparend door het versnellen van processen.
  • De omzet zal stijgen doordat je diensten verbeteren en de bedrijfsprocessen efficiënter verlopen.
  • Het geeft beter inzicht in de bedrijfsprocessen, waardoor je betere beslissingen kunt nemen.
  • Data delen gaat na digitalisatie een stuk makkelijker en sneller.
  • Wil je je personeel (gedeeltelijk) thuis laten werken? Ook dat gaat een stuk makkelijker als alle informatie en bedrijfsprocessen gedigitaliseerd zijn.
  • Digitalisering is over het algemeen duurzamer. Zo hoeft er bijvoorbeeld minder uitgeprint en gereisd te worden.

Digitalisering: praktische tips

Zie je de voordelen in van digitalisering voor je bedrijf, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ga er stap voor stap mee aan de slag.

Stap 1. Bedenk wat jouw doel is om je bedrijf verder te digitaliseren. Wil je een efficiënter werkproces, lagere kosten of een hogere omzet?

Stap 2. Analyseer wat er goed en minder goed gaat in je onderneming. Welke processen zijn nu omslachtig, kosten veel tijd en/of zijn een frustratie voor jou of je personeel? Begin bij je bestaande bedrijfsvoering en kijk bijvoorbeeld hoe digitalisatie of technologie je kunnen helpen om efficiënter te werken.

Kortom, waar heeft digitalisering de meeste zin in jouw bedrijf. Je kunt hiervoor het ABC-model gebruiken. Dit model vat samen op welke vlakken je je bedrijf kunt digitaliseren: aanbod, bedrijfsvoering of commercie.

Stap 3. Als je bepaald hebt waar digitalisering nuttig is, is het belangrijk om de juiste software te kiezen. De meest efficiëntste manier is vaak door met één samenhangend pakket te werken, in plaats van verschillende producten en diensten.

Zo heb je in een keer dé oplossing voor jouw administratieve processen: van projectbeheer tot HRM en financiële zaken. Heb je hier niet de juiste kennis voor in huis? Ga een samenwerking aan met een externe partij die er verstand van heeft.

Kijk ook bij bedrijven die digitaal verder zijn. Wat doen zij anders? Welke software en tools zetten zij in?

Subsidieregeling digitalisering

Heb je besloten je mkb-onderneming verder te digitaliseren, maar heb je nog vragen en/of zie je op tegen de kosten?

Als jouw bedrijf 2 tot 50 medewerkers heeft is het mogelijk om persoonlijk advies en subsidie aan te vragen via ‘Mijn Digitale Zaak’. Let op: dit is dit jaar nog mogelijk tot 30 november 2022.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Van digitalisering naar automatisering

Is de digitalisering van jouw bedrijf een feit? Dan is het belangrijk om ook de volgende stap te zetten: automatisering.

Het automatiseren van bedrijfsprocessen gaat het makkelijkst met workflows. Een workflow zorgt dat alles altijd verloopt volgens een vaste structuur.

Met dashboarding haal je nog meer uit digitalisering en automatisering. Sterker nog, een digitale onderneming kan eigenlijk niet zonder dashboards. Een dashboard is een visuele weergave van je bedrijfsdata. Zo maak je processen inzichtelijk én overzichtelijk en kun je de KPI’s goed in de gaten houden.

Meer weten over automatisering? In artikel leggen we uit hoe je het op de juiste wijze aanpakt.

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Het is vakantie en eindelijk heb je de tijd om te lezen. Wat is er niet heerlijker dan een boek waaraan je ook na de vakantie nog wat hebt. En dat ook…
Klanttevredenheid verhogen is belangrijk voor het succes van je bedrijf. Hoe verhoog je klanttevredenheid? Waar moet je op letten en wat zijn…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…