Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in goede apparatuur en ook deugdelijke software om het systeem optimaal te beveiligen. Vandaag de dag is het niet meer voldoende om voor het inloggen op het netwerk van de zaak een sterk wachtwoord te kiezen. Hackers komen doorgaans binnen ‘via de achterdeur’. Als er ergens een virtuele poort open staat dan zijn ze sneller binnen dan je denkt. Met alle gevolgen van dien.
Een eigen server
Kleine bedrijven maken vaak gebruik van externe hosting. Hun data staat op de servers van bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het veilig opslaan van deze gegevens. De verantwoordelijkheid van de beveiliging ligt dan bij de externe host. Maar als het om een iets groter bedrijf gaat dan wordt er vaak gekozen voor een eigen server waar data op wordt bewaard. De server staat doorgaans in een goed afgesloten ruimte, bijvoorbeeld in een server rack 19 inch. Een serverruimte moet goed worden geventileerd omdat computers nu eenmaal veel warmte afgeven. Daarom zijn ze voorzien van zogenaamde fans die voortdurend draaien om de systemen te koelen. Een aangename omgevingstemperatuur zorgt ervoor dat de koeling minder hard hoeft te werken en dus minder snel storingen geeft.
Terminals voor gebruik op kantoor
Op veel kantoren wordt gebruikgemaakt van terminals. Dit zijn computers die niet zelfstandig functioneren maar hun data van een server halen. Er staat bijvoorbeeld geen software op om in de systemen van de zaak te kunnen. Wie een terminal steelt heeft daar feitelijk niets aan want zonder aansluiting op een server kan het apparaat maar bar weinig. Zo zit er vaak maar een heel kleine harddisk in en heeft de terminal geen groot werkgeheugen. Er wordt gebruikgemaakt van patchkasten om deze apparaten aan te sluiten op en te laten communiceren met het netwerk.
Is het bedrijfsnetwerk voldoende beveiligd?
Het is essentieel om het bedrijfsnetwerk goed te beveiligen. Als je als ondernemer zeker wilt weten dan kun je een zogenaamde ethisch hacker inschakelen. Die probeert dan om het systeem binnen te dringen. Uiteraard niet om gegevens te stelen en deze vervolgens te misbruiken. De hacker geeft na zijn werkzaamheden aan in hoeverre hij het systeem heeft kunnen binnendringen en welke maatregelen het bedrijf moet nemen om de beveiliging te verbeteren. Zeker als je te maken hebt met privacygevoelige gegevens is dit heel belangrijk. Denk aan medische gegevens of gegevens over minderjarigen. Maar ook het kunnen buitmaken van adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en bankgegevens mag natuurlijk niet voorkomen. Als dit toch gebeurt, is het zaak om dit zo snel mogelijk te melden aan alle mogelijk gedupeerden. Je kunt ook melding maken bij de Fraudehelpdesk, zodat bekend is bij welk bedrijf een geslaagde of niet geslaagde hackpoging is gedaan.