Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Met een investeringsbegroting krijg je meer inzicht in je investeringsbehoeften. In dit artikel vertellen we je alles over deze begroting en over hoe je er een maakt. Plus: een handig voorbeeld van een investeringsbegroting.

In het kort

  • Een investeringsbegroting is essentieel voor het begrijpen van de financiële behoeften bij het starten of laten groeien van een bedrijf.
  • Het omvat het identificeren van benodigde bedrijfsmiddelen en diensten, het berekenen van de kosten en het opstellen van een lijst van toekomstige uitgaven.
  • Een investeringsbegroting is belangrijk voor ondernemers om de haalbaarheid van hun plannen te beoordelen en om geldschieters vertrouwen te geven in het beheer van financiën.
  • Een investeringsbegroting maakt deel uit van het financiële plan van een bedrijf en helpt ondernemers om hun ondernemingsdoelen te realiseren.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Wat is een investeringsbegroting?

Een investeringsbegroting geeft je inzicht in hoeveel geld je nodig hebt om een bedrijf te beginnen, door te groeien of een andere investeringswens te realiseren. Met een investeringsbegroting zet je op een rij welke kosten je moet maken en welke investeringen je moet doen.

Kosten in kaart brengen

Als je een bedrijf gaat starten, heb je waarschijnlijk bepaalde bedrijfsmiddelen nodig, zoals een laptop, een bedrijfsruimte, kantoorspullen of misschien bepaald soort gereedschap. Met een investeringsbegroting maak je je plannen concreet door overal een prijskaartje aan te hangen. Zo weet je precies hoeveel geld je moet lenen of apart zetten om te starten of als je de groei van je bedrijf gaat financieren.

Toekomstige kosten

Je kunt de investeringsbegroting zien als de linkerkant (of debetkant) van een balans. Het gaat bij deze begroting alleen niet om gemaakte kosten, maar om toekomstige kosten. Oftewel: geld dat je gaat besteden om je doel te bereiken.

Waarom is een investeringsbegroting belangrijk?

Voor jezelf

Met een investeringsbegroting weet je welke kosten/investeringen nodig zijn om je droom waar te maken. Als je hiervan een duidelijk beeld hebt, zie je ook meteen of dit haalbaar is. Nadat je hebt vastgesteld wat de start van je bedrijf gaat kosten, kun je vervolgens kijken hoe je die kosten gaat betalen.

Voor de bank of investeerders

Als je zelf niet genoeg kapitaal hebt om de investeringen te doen, moet je een geldschieter, zoals een bank of investeerder, kunnen laten zien waarom je een specifiek bedrag aan vreemd vermogen wilt lenen. Met een goede investeringsbegroting geef je een investeerder meer vertrouwen.

Wat staat er in een investeringsbegroting?

De investeringsbegroting bestaat uit meerdere elementen. Er wordt vooral een onderscheid gemaakt tussen bedrijfsmiddelen voor de korte en de lange termijn – de zogenaamde vlottende activa en vaste activa. Goed om te weten: de activa zijn alle bezittingen van een bedrijf, maar er is dus een verschil tussen bezittingen die lang en kort in je bedrijf zijn.

Vaste activa

De vaste activa zijn de bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Denk aan een bedrijfspand, auto van de zaak, laptop, installatie of machine.

Laatstgenoemde vaste activa worden ook materiële vaste activa genoemd, omdat ze tastbaar zijn. Je hebt ook immateriële vaste activa: vaste activa die niet vast te pakken zijn. Hierbij kun je denken aan goodwill of een intellectueel eigendom.

Vlottende activa

Daarnaast zijn er ook bedrijfsmiddelen die je korter dan een jaar in je bedrijf gebruikt. Dat zijn vlottende activa. Bij vlottende activa kun je denken aan eenmalige kosten die je maakt om je bedrijf te starten, zoals inschrijfkosten, notariskosten, kosten voor een zakelijke rekening of onderzoek naar je doelgroep. Maar vlottende activa zijn ook dingen als briefpapier, pennen, visitekaartjes, uitstaande rekeningen en voorraad.

Voorfinanciering btw

Je mag bij het bepalen van de vaste activa en vlottende activa de kosten exclusief btw vermelden, tenminste als je ondernemer bent voor de btw. De btw kun je namelijk terugkrijgen via de btw-aangifte. Als je bepaalde bedrijfsmiddelen gaat kopen, moet je de btw natuurlijk wel eerst voorfinancieren. Daarom mag je deze post ook opnemen in de investeringsbegroting.

Liquide middelen

Heb je beschikbaar geld nodig om je bedrijf te kunnen runnen? Dan kun je ook liquide middelen opnemen in je investeringsbegroting. Bijvoorbeeld als je een x bedrag nodig hebt als kasgeld in je winkel.

Overige kosten

Het is vaak goed om op de investeringsbegroting een potje te reserveren voor overige kosten. Bijvoorbeeld voor onvoorziene kosten.

Investeringsbegroting maken

Nu je de verschillende elementen van een investeringsbegroting kent, kun je een investeringsbegroting maken. Volg onderstaande drie stappen:

Stap 1: een lijst maken met benodigde middelen en diensten

Breng in kaart wat je nodig hebt voor de start van je bedrijf of om de volgende stap met je bedrijf te kunnen zetten. Stel jezelf vragen als:

  • Welke bedrijfsmiddelen heb ik nodig? Hoe concreter je het kunt maken, hoe beter. Je kunt dan namelijk makkelijker een prijskaartje hangen aan alle onderdelen.
  • Welke diensten moet ik inhuren? Sommige dingen kun je niet zelf uitvoeren. Misschien moet je een adviesbureau inhuren of een aannemer om je bedrijfspand klaar te maken.


Stap 2: de kosten berekenen

Ga na wat de kosten zijn die horen bij de elementen op de lijst. Van veel bedrijfsmiddelen kun je goed inschatten wat ze kosten door de actuele prijzen op te vragen. Als dat niet het geval is – of als het gaat om diensten – kun je offertes opvragen zodat je overal een realistische inschatting van hebt. Vooral bij grote bedragen is het verstandig om extra offertes op te vragen. En zoals gezegd: het is altijd slim om ook een potje op te nemen voor onvoorziene kosten.

Stap 3: vul de investeringsbegroting in

Zorg dat alle bedrijfsmiddelen en diensten in de investeringsbegroting terechtkomen. Maak hierbij een onderscheid tussen vaste activa en vlottende activa. Als je alle kosten bij elkaar optelt, weet je wat je totale investering moet zijn.

Voorbeeld investeringsbegroting

Hoe ziet een investeringsbegroting eruit?

Onderdeel van financieel plan

De investeringsbegroting maakt onderdeel uit van het financieel plan, waarmee je je ondernemingsplan onderbouwt. Een financieel plan bestaat uit de volgende vijf begrotingen:

  • Investeringsbegroting
  • Financieringsbegroting. De financiering van je onderneming
  • Exploitatiebegroting. Verwachte omzet en winst, maar ook verwachte kosten
  • Liquiditeitsbegroting. Het verloop van de liquide middelen op de bankrekening
  • Privébegroting, ook wel persoonlijke begroting. Het geld dat je nodig hebt (moet verdienen) om goed te kunnen leven.


Verschil investeringsbegroting en financieringsbegroting

De investeringsbegroting wordt weleens verward met de financieringsbegroting. Zoals besproken in dit artikel, geeft de investeringsbegroting informatie over welke bedrijfsmiddelen nodig zijn om te starten met je bedrijf (of om uit te breiden) en welke kosten daaraan verbonden zijn.

De financieringsbegroting geeft inzicht in de manier waarop dit betaald gaat worden, met eigen vermogen of met vreemd vermogen.

Minimumuurloon 2024 Whitepaper - Mockup

Whitepaper Minimumuurloon 2024

Minimumuurloon 2024: De impact én benodigde acties voor de werkgever. Laatste stand van zaken, relatie met CAO en handige voorbeeldberekeningen.

Investeerder(s) overtuigen

Een investeerder overtuigen doe je niet alleen maar met het presenteren van de juiste cijfers. Je moet natuurlijk ook een duidelijk plan hebben en dit op een goede manier weten te pitchen. Als je dit op de goede manier doet, is de kans groot dat jij met de hulp van anderen jouw ondernemersdroom realiteit kunt maken.

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Foto van Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Staat jouw bedrijf op het punt om te groeien en denk je aan het aannemen van personeel? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen op het gebied van…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Een overzichtelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van het starten van je eigen bedrijf als zzp’er. We helpen je met een helder…
i.s.m.
Een geordende boekhouding vormt de ruggengraat van een succesvolle onderneming. Het gaat verder dan alleen het bijhouden van cijfers; het is een…
Als ondernemer ben je de term ‘proforma factuur’ vast en zeker eens tegengekomen. Vaak wordt dit vergeleken met een conceptfactuur of offerte, terwijl…
i.s.m.
Als ondernemer in Nederland weet je als geen ander dat tijd en geld waardevolle middelen zijn. Het streven naar slim en efficiënt ondernemen is dan…