Ontvang tot 4 prijsopgaven van boekhouders uit de buurt

100% vrijblijvend | Lokale boekhouder zzp & MKB

Binnen 24 uur reactie

Gespecialiseerd in zzp & mkb

Zeer voordelige tarieven

Op basis van postcode geselecteerd

Belastingadviseurs en Boekhouders

''Ze hebben voor mij bij een aantal boekhouders mijn vraag neergelegd. ik heb hierop 4 reacties gehad. Sommigen waren goed voor mij, anderen wat minder.''

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

Remon, Beveiliger

100% vrijblijvend | Al 1172 x aangevraagd

Kosten boekhouder

2 juli 2020  in BOEKHOUDING

De vraag ‘Wat kost een boekhouder?’ heeft geen algemeen antwoord. De kosten zijn sterk afhankelijk van het type werkzaamheden dat je de boekhouder wilt laten uitvoeren.

Kosten boekhouder: wat doet een boekhouder?

Wat doet een boekhouder nu eigenlijk precies. Wanneer je een bedrijf hebt dan ben je verplicht om de administratie bij te houden en deze bij de belastingdienst aan te geven. Ondernemers zijn altijd heel erg gespecialiseerd in hun vak, maar van de boekhouding hebbenze vaak weinig kennis. Dan is het aan te raden om boekhouden uit te besteden aan een boekhouder. Wanneer je namelijk zelf de boekhouding regelt wanneer je maar weinig kennis hebt van het onderwerp dan is de kans op fouten in het werk zeer aanwezig, en in de boekhouding kan dat vervelende gevolgen hebben. Daarnaast komt boekhouden met de nodige wet- en regelgeving, een boekhouder weet op deze vlakken waar hij of zij mee bezig is. De regelgeving en aftrekposten die er voor kunnen zorgen dat je op het gebied van belasting voordeliger uit kunt komen kent de boekhouder allemaal. Een goede boekhouder levert vaak een stuk meer op dan dat hij kost.

Kosten boekhouder: wat kost een boekhouder?

Wat zijn de gemiddelde maandelijkse kosten voor een boekhouder? Uit onderzoek in 2019 is het resultaat gekomen dat je voor een boekhouder als ondernemer gemiddeld € 87.65 per maand kwijt bent exclusief BTW. Dit is uiteraard niet hetzelfde voor iedereen en dit statementis puur hypothetisch, want de prijs van een boekhouder varieert uiteraard op basis van vrij veel factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen het compleet uitbesteden van de boekhouding of enkel het uitbesteden van de belastingaangifte. Wanneer je enkel de belastingaangifte wenst uit te besteden dan kan dit soms al voor € 45 per maand exclusief BTW.

De prijs is daarnaast ook afhankelijk van hoe groot de onderneming is. Wanneer je opereert als Zzp'er dan zul je vaak enkele facturen moeten verwerken op maandelijkse basis, de kosten zijn dan een heel stuk lager dan bij een BV. Daarnaast heeft iedere boekhouder ook een ander niveau, een universitaire boekhouder is behoorlijk prijzig vergeleken met een boekhouder meteen MBO diploma. Daar komt echter wel bij dat een universitaire boekhouder gegarandeerd meer kennis heeft opgedaan tijdens de opleiding. Hierdoor zul je waarschijnlijk lager uitkomen op totale kosten omdat deze boekhouder meer kennis heeft van welke aftrekposten er zijn en zo kun je vaak toch nog positief uitkomen met de kostenstroom.

Kosten boekhouder: boekhouders en uurtarieven.

Boekhouders die werken op basis van uurtarieven die zijn er uiteraard ook. Een gemiddeld uurtarief van een boekhouder zal ongeveer rond de € 60 liggen exclusief BTW. Van boekhouder tot boekhouder zit ook hier weer een verschil. Een boekhouder met minder ervaring is goedkoper dan een boekhouder met veel ervaring. Vaak is een boekhouder met een uurtarief voordeliger, omdat je anders voor ongewenste verrassingen komt te staan.


Goedkope boekhouder: Een lager uurtarief betekent niet per se goedkoper. Een ervaren en efficiënte boekhouder heeft in de meeste gevallen minder tijd nodig heeft om de boekhouding uit te voeren. Daarnaast kan een goede boekhouder, die wellicht duurder is, je ook meer opleveren. Wanneer een boekhouder voor je de juiste fiscale voordelen kan vinden, bespaar je zelfs geld.

Kosten boekhouder: vind snel en eenvoudig de goedkoopste boekhouder uit jouw buurt

Kosten boekhouder: boekhouders en precieze werkzaamheden.

Welke werkzaamheden doet een boekhouder nu precies? In deze alinea gaan we hier wat dieper op in. Er zijn een aantal dingen die een boekhouder doet. De eerste optie is uiteraard het volledig uitbesteden van de boekhouding. Sommigen hebben totaal geen kennis van de boekhouding en ze willen er niet eens aan denken, laten activiteiten gerelateerd aan boekhouding uitbesteden.

Dan hebben we nog het opmaken van de belastingaangifte. Dit is een verplichting wanneer je ondernemer bent, dit dien je viermaal per jaar te doen (omzetbelastingaangifte), daarnaast moet de inkomstenbelastingaangifte ook eenmaal per jaar gedaan worden. Een boekhouder is op de hoogte van alle handige trucjes en aftrekposten die kunnen worden toegepast om ervoor te zorgen dat jij meer overhoudt. Je hebt als ondernemer veel recht op belastingvoordeel, een boekhouder kan je hier in allerlei segmenten mee helpen.

Ook belangrijk wanneer je ondernemer bent, de jaarrekening, de balans en de winst-verliesrekening. Dit zijn belangrijke periodieke financiële documenten die de financiële prestaties van het bedrijf in kaart brengen. Deze kan een boekhouder ook uit handen nemen. Wanneer je hier fouten in maakt, dan krijg je een verkeerd idee van de financiële prestaties van het bedrijf, daarnaast kunnen fouten in dit soort statements ook doorwerken, kies daarom voor zekerheid.


Een boekhouder kan ook de salarisadministratie uit handen nemen. Dit is bestaande uit jaaropgaves, loonstaten en loonstroken. Wanneer je personeel hebt dat voor je werkt, dan heb je als werkgever een verplichting om te zorgen voor salarisadministratie. Dit is echter een vrij ingewikkeld segment en het opzetten van een administratie voor salarissen doe je niet zomaar even. Een boekhouder die de nodige kennis heeft kan zorgen voor een besparing van tijd en moeilijkheden.


Tot slot, een boekhouder is er niet enkel om dingen uit handen te nemen wanneer je dit liever niet hebt. Een boekhouder is er ook om advies te geven wanneer je de financiële administratie, maar niet op orde krijgt. Wanneer je beslissingen moet nemen die op financieel gebied van grote impact zijn op je bedrijf kan een boekhouder heel erg behulpzaam zijn, met de kennis van een ervaren man in het vak kun je een hoop grote beslissingen een stuk makkelijker maken.

Kosten boekhouder: hoe kies je een goede boekhouder?

Een goede boekhouder kiezen is zo makkelijk nog niet. Een goede boekhouder kiezen is verschillend per bedrijf, het is wel belangrijk om niet per definitie voor de goedkoopste boekhouder te gaan. Het is belangrijk om te weten dat een duurdere boekhouder je soms meer geld oplevert dan hij je kost. Dus laat je niet per definitie al afschrikken door prijzen, maar kijk eerst eens goed wat hij voor je kan bekijken. Ga het gesprek aan en bekijk of een samenwerking prettig is of niet. Bedenk ook goed welke taken je wilt uitbesteden, sommige boekhouders zijn specifiek gespecificeerd in enkele segmenten, en daar kunnen ze je dan weergoed van dienst zijn. Sommige delen van de boekhouding kun je zelf doen, maar met een boekhouder verlicht je een hoop zorgen.

Kosten boekhouder: boekhouder tarieven vergelijken

Om een duidelijk antwoord te krijgen over wat een boekhouder kost voor je specifieke situatie, kan je via MijnZaak geheel gratis en vrijblijvend het formulier invullen. Na 1 werkdag ontvang je 4 offertes passend bij je aanvraag. Zo weet je direct welke kosten je kan verwachten. Het loont om online te vergelijken. Je krijgt een goed beeld van wat een boekhouder voor je kan betekenen en tegen welke kosten.


Wil je bijvoorbeeld de boekhouder maandelijks met je mee laten kijken? Dan is dit duurder, dan wanneer je alleen de jaarrekening wilt laten opstellen of controleren.


Ook heeft de grootte van jouw onderneming sterk invloed op de kosten. Een bedrijf met veel personeel heeft ook een meer uitgebreide salarisadministratie.

Kosten boekhouder: vind snel en eenvoudig de goedkoopste boekhouder uit jouw buurt