Vind de beste boekhouder uit je buurt

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Verschil tussen boekhouders en accountants

2 juli 2020  in BOEKHOUDER

De woorden boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Onterecht wordt vaak gedacht dat accountant een netter woord is voor een boekhouder. Maar er zijn verschillen.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Vind snel en eenvoudig de beste boekhouder uit jouw buurt

Titels van boekhouder en accountant

Om het verschil tussen boekhouders en accountants duidelijk te maken zal er eerst ingegaan worden op de titels van de twee.

  • Boekhouder

De titel boekhouder is niet beschermd, dit houdt in dat iedereen zichzelf boekhouder mag noemen. Uiteraard zijn er wel opleidingen om personen tot boekhouder op te leiden, maar dit is niet verplicht.


  • Accountant

De term accountant is wél een beschermde titel. Dit betekent dat niet iedereen zichzelf zomaar accountant kan noemen. De titel mag alleen gedragen worden nadat de benodigde opleiding succesvol is afgerond. Er zijn twee accountantstitels, een registeraccountant (RA) en een accountant-administratieconsulent (AA). De titel registeraccountant wordt behaald met een universitaire opleiding accountancy. Een accountant-administratieconsulent heeft een hbo opleiding accountancy afgerond.

Verschil in werkzaamheden boekhouder en accountant

De titel is echter niet het enige verschil. Ook de werkzaamheden verschillen van elkaar. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder een uitvoerende rol. Dit betekent dat een boekhouder daadwerkelijk de boekhouding verricht, terwijl een accountant alleen de boekhouding inricht en controleert.


Toch zijn er in de praktijk veel overlappende werkzaamheden. Vandaar dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Voor complexe vraagstukken zal een boekhouder je vaak doorverwijzen naar een accountant. Een boekhouder heeft meestal meer kennis over het uitvoeren van de boekhouding voor kleinere bedrijven, omdat die meer praktische ervaring heeft.


Wil je graag een boekhouder inschakelen? Vergelijk vrijblijvend 4 offertes van boekhouders uit je buurt. Wij vergelijken alleen hoogwaardige boekhouders, zo hoef je je geen zorgen te maken over de titel van de boekhouder.

Vind de beste boekhouder uit je buurt

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Je wensen

Je gegevens

Ontvang offertes

Binnen 24 uur reactie

Gespecialiseerd in zzp & mkb

Zeer voordelige tarieven

Op basis van postcode geselecteerd

Belastingadviseurs en Boekhouders

''Ze hebben voor mij bij een aantal boekhouders mijn vraag neergelegd. ik heb hierop 4 reacties gehad. Sommigen waren goed voor mij, anderen wat minder.''

We gaan zorgvuldig met de gegevens om. Bij verzenden ga je akkoord met het privacy statement

Remon, Beveiliger

100% vrijblijvend | Al 1172 x aangevraagd

LEES OOK...

BOEKHOUDING

BOEKHOUDING

BOEKHOUDING