Het is misschien geen appels met peren vergelijken, maar er zit toch een heus verschil tussen een fiscalist, ook wel een belastingadviseur genoemd, en een accountant. Wat het verschil tussen deze professionals op het gebied van financiën precies is, leggen we in dit artikel graag aan je uit.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Fiscalist en belastingadviseur

De naam zegt het eigenlijk al. Een belastingadviseur, oftewel een fiscalist, is een specialist op het gebied van belastingen. Als ondernemer kan je een fiscalist of een belastingadviseur inzetten bij al je belastingzaken. Deze kan je helpen bij het opzetten van je belastingaangiften en er zo voor zorgen dat de geldende wetten en regels in jouw voordeel werken. Op deze manier bespaar je zoveel mogelijk op de belasting die je moet betalen als ondernemer. Daarnaast kun je een belastingadviseur goed gebruiken als je bijvoorbeeld een controle krijgt van de Belastingdienst. Een professional bepaalt vaak zelf of hij zichzelf een fiscalist of een belastingadviseur noemt, maar deze beroepen houden hetzelfde in.

Werkzaamheden fiscalist

Hieronder sommen we kort voor je op wat een fiscalist, ook wel een belastingadviseur genoemd, voornamelijk doet:

  • Opstellen van belastingaangiften
  • Controleren van belastingaangiften
  • Adviseren over wet- en regelgeving
  • Het schrijven van bezwaarschriften
  • Contact opnemen met de Belastingdienst

Accountant

Waar de fiscalist een echte kenner is op het gebied van alles wat met belastingen te maken heeft en dus echt een specialist is, is een accountant meer een generalist. Een accountant kan je helpen inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf. Hij analyseert hoe je bedrijf ervoor staat, geeft adviezen over onder andere investeringen en voert controles uit over de administratie.

Werkzaamheden accountant

Hieronder sommen we kort voor je op wat een accountant voornamelijk doet:

  • Maken van analyses, reportages en verslagen
  • Opstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekeningen
  • Uitgeven van verklaringen
  • Geven van financieel-economische adviezen
  • Ondersteunen en aansturen bij het voeren van de administratie

Accountant, fiscalist of belastingadviseur nodig?

Dus: als je een professional nodig hebt die volledig gespecialiseerd is op het gebied van belastingzaken dan kies je voor een fiscalist of een belastingadviseur. Heb je iemand nodig die de controles binnen jouw bedrijf uitvoert of je adviseert over de financiële koers van je bedrijf, dan is de accountant jouw beste vriend. Bij kleine bedrijven is het inschakelen van ofwel een accountant ofwel een fiscalist vaak voldoende. Heb je daarentegen een groot bedrijf en heb je het totale plaatje op financieel gebied nodig? Dan is het aan te raden om zowel met een fiscalist (oftewel een belastingadviseur) als met een accountant de handen ineen te slaan.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Gerelateerd lezen:

• Hoe maak ik een resultatenrekening?
• Grensbedragen voor verplichte jaarrekening
• Goed debiteurenbeheer begint hier
• Een jaarrekening opstellen: hier moet je op letten

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt ondernemers flinke belastingvoordelen bij het erven of schenken van aandelen van een vennootschap. In dit…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…