Categorieën

Elke ondernemer wil een financieel gezonde onderneming. En in tijden van een financiële crisis, wordt dat extra belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je je bedrijf financieel gezond houdt? Wij geven je 4 tips.

Inhoudsopgave

Tip 1: zorg voor een goede boekhouding

Een goede boekhouding is essentieel voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Door je boekhouding op orde te hebben, weet je wat erin en eruit gaat en wat de financiële situatie van je onderneming is.

Daarnaast behoud je het overzicht op je klanten en of ze hun facturen voldaan hebben. Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding uit te besteden of het zelf te doen. Zorg er in beide gevallen voor dat de omzetbelasting altijd op tijd wordt doorgegeven.

Tip: Ben jij op zoek naar een AOV met de beste voorwaarden en prijs? Start 100% vrijblijvend de AOV-premieberekening

Tip 2: beheer debiteuren

Niet alle klanten betalen even braaf hun facturen (op tijd). Houd een overzicht bij van alle klanten die niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen, zodat je in de toekomst de beslissing kunt maken of je wel of niet meer met hen in zee wilt gaan.

Debiteuren die slecht zijn in het betalen van hun facturen kosten tijd en zorgen voor een verschuiving of gaten in je financiën. Maak daarom altijd vooraf duidelijke afspraken over betalingstermijnen.

Tip 3: zorg voor een financiële buffer

De financiën voor je onderneming op orde hebben is één ding, maar hoe sta je er zelf voor? Wat als je uitvalt door ziekte of een ongeval? Heb je dan een financieel vangnet en genoeg eigen vermogen?

Als ondernemer is het altijd aan te raden je te verdiepen in een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo ben je verzekerd van een inkomen wanneer het mis gaat en krijg je de juiste begeleiding. Hier lees je waarom een AOV zo belangrijk is. Ben je benieuwd hoeveel een AOV in jouw geval kost? Bereken hier in 1 minuut je premie.

Tip 4: blijf in beweging

Zorg dat je uurtarief meegroeit met de markt en inflatie. Sta hier 1 keer per jaar bij stil. Je kunt het natuurlijk ook vaker onder de loep nemen, maar voorkom verschillende prijswijzigingen per jaar.

Zorg ook altijd voor een goede onderbouwing naar klanten toe waarom je prijzen gestegen zijn, mochten ze hier naar vragen.

Naast financiële beweging is het goed om kritisch te blijven kijken naar de dienst(en) of het product(en) dat je aanbiedt. Houd zowel de markt als je eigen werk in de gaten. Gaat het goed en krijg je nog steeds veel aanvragen? Ga zo door, maar blijf alert.

Merk je dat de aanvragen of inkomsten minder worden? Of zie je een beweging in de markt? Anticipeer hier dan op en kijk hoe jij je onderneming kunt bijsturen. Zo blijf je relevant. Vind je het fijn om hier met iemand over te sparren? Overweeg dan om in gesprek te gaan met een ondernemerscoach.

Nieuwsgierig geworden hoe jij je financiële vangnet kan regelen? Bereken en vergelijk je AOV-premie en krijg direct inzicht in jouw mogelijkheden.

asr logo

a.s.r. verzekeringen, partner van De Zaak

a.s.r. verzekeringen is er voor jou! Naast de beste service bieden aan jou als ondernemer doen we er alles aan om mensen te verzekeren op een manier die bijdraagt aan een eerlijke en duurzame maatschappij. a.s.r. is meer dan een verzekeraar die geld uitkeert. Met onze arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn we er namelijk niet alleen wanneer je uitvalt, maar helpen we je ook preventief om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Zo kan jij blijven doen waar je goed in bent: ondernemen!

Bekijk alle artikelen van a.s.r. verzekeringen >

Lees ook…
Als je een online boekhoudpakket hebt, wil je deze waarschijnlijk zoveel mogelijk automatiseren. Hoe meer er automatisch gaat hoe makkelijker je leven…
Naarmate een onderneming langer bestaat, gaat er meer en meer tijd zitten in de boekhouding. Een accountant aanstellen om het een en ander te…
Wil je een frisse start maken met je boekhouding? Dan is dit het moment om over te stappen naar een (nieuw) boekhoudpakket dat bij jouw zaak past. We…