Categorieën

Een lege bankrekening hoeft geen bezwaar te zijn bij het aangaan van een nieuw avontuur. Er zijn allerlei financiële regelingen en aanmoedigingen die het starters makkelijker maken om hun eigen onderneming te beginnen.

Vanuit de WW

De regeling Starten vanuit de WW maakt het mogelijk om vanuit een WW-uitkering een eigen bedrijf te beginnen. Daarvoor is toestemming nodig van het UWV. Deze kan ook voor begeleiding in de vorm van een re-integratiecoach zorgen.

De regeling houdt in dat u tijdens een startperiode van zes maanden aan uw eigen bedrijf mag werken met behoud van uitkering, de zogenoemde Bbz-uitkering (Bijzondere Bijstandsregeling Zelfstandigen). Tijdens deze periode bent u vrijgesteld van sollicitatieplicht.

U kunt er ook voor kiezen om een eigen bedrijf te beginnen met een lagere uitkering. Dan beëindigt u uw WW-uitkering voor het aantal uren dat u als zelfstandige gaat werken. Houd er hierbij wel rekening mee dat u alle uren moet meetellen die u aan uw bedrijf besteedt. Ook de tijd die u besteedt aan bijvoorbeeld de boekhouding of acquisitie moet u registreren op de zogenaamde werkbriefjes.

Na een half jaar maakt u samen met het UWV de balans op. Wordt u fulltime zelfstandig, gaat u parttime ondernemen naast een uitkering of doekt u het bedrijf weer op? In het laatste geval is terugkeer naar de WW mogelijk, maar wel binnen de zogenaamde Herlevingstermijn. Deze termijn staat gelijk aan de looptijd van uw WW-uitkering.

Wie bijvoorbeeld 24 maanden een uitkering heeft, kan na het aflopen van de startperiode van zes maanden, binnen 24 maanden terugvallen op het recht op WW. De Herlevingstermijn kent een minimum van 18 en een maximum van 38 maanden.

Let wel: een WW-uitkering is een voorschot. Na twee jaar bekijkt UWV of u dat voorschot geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen. Hoeveel u moet terugbetalen, ligt aan de winst die u heeft gemaakt.
Meer over het starten van een bedrijf vanuit de WW, vindt u in deze brochure van het UWV »

Voor iemand met een bijstandsuitkering gelden dezelfde voorwaarden. Daarnaast zijn er een paar extra’s:

– De gemeente kan de kosten van begeleiding naar het ondernemerschap vergoeden en een extra renteloze lening voor extra kosten verstrekken van maximaal € 2603,-. Deze wordt omgezet in een rentedragende lening als het bedrijf van start gaat.

– U kunt een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz) dat een starterskrediet van maximaal € 31.502,- verstrekt. Dit bedrag wordt verstrekt als u geen of onvoldoende lening kunt krijgen van een bank of andere kredietverstrekker. De Bbz is een lening.

– De gemeenten Leeuwarden, Rotterdam en Lelystad werken mee aan de SZW-borgstellingsregeling. Uitkeringsgerechtigden ontvangen startkapitaal waarbij de overheid voor tachtig procent van het geleende bedrag garant staat. Informeer bij uw eigen gemeente naar de mogelijkheden ter plaatse.

Vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Wie een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft en een bedrijf wil beginnen, heeft groen licht nodig van het UWV. Het UWV beoordeelt of het bedrijf levensvatbaar is en of het past bij de medische beperking van de toekomstige ondernemer. Iemand die arbeidsongeschikt is, kan in aanmerking komen voor een starterskrediet in de vorm van een rentedragende lening of borgstelling van maximaal € 31.502,-. Ook heeft hij recht op een vergoeding voor werkplekvoorzieningen, vervoer of andere voorzieningen.

Vanuit loondienst

Het is slim om een spaarpotje aan te leggen voordat u de sprong in het diepe maakt en uw vaste baan opzegt. Hiermee kunt u de eerste maanden overbruggen. Wie daarnaast ook nog een startkapitaal nodig heeft, kan een beroep doen op de regeling durfkapitaal, ook wel de Tante Agaath-regeling genoemd. De regel geldt als een familielid, vriend of andere particulier u meer dan € 2.269,- leent om uw onderneming te starten. Partners zijn van de regeling uitgesloten. Degene die u het geld leent, geniet fiscaal voordeel.

Lees meer in het artikel Durfkapitaal dankzij Tante Agaath »

Hoopte u op een lening bij de bank maar heeft deze uw aanvraag afgewezen? Doe dan een beroep op het Besluit Borgstelling MKB-krediet. Het BBMKB is bestemd voor starters en innovatieve ondernemers met minder dan honderd werknemers die geen lening kunnen krijgen bij de bank. Het Ministerie van Economische Zaken stelt zich borg voor een deel van het maximale krediet voor een bedrag tot een maximum van 1 miljoen euro. De maximale looptijd is zes jaar. Als het krediet bestemd is voor de financiering van een bedrijfspand kan het tot twaalf jaar worden verhoogd. Informeer ernaar bij uw bank.

Vanuit deeltijd

Een parttime baan zorgt voor een veilige basis. U heeft een basisinkomen, uw verzekeringen en pensioen zijn geregeld en u kunt voorzichtig kijken hoe het ondernemerschap u bevalt. Om in aanmerking te komen voor aftrekposten voor zelfstandigen stelt de Belastingdienst de voorwaarden dat u minimaal drie opdrachtgevers heeft en 1225 uur per jaar in uw onderneming steekt.

Eigen bedrijf starten

Wat is jouw droom? Wil je graag voor jezelf beginnen? Van weddingplanner tot Schoonheidsspecialiste en van gewichtsconsulent tot jouw eigen restaurant. Dit kan allemaal en is op meerdere manieren mogelijk. Bijvoorbeeld via een cursus of studie.

Lees meer in het artikel over Deeltijdondernemen: het beste van twee werelden »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering)

Lees ook…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
Elke euro die je kan besparen op je bedrijfsvoering is meegenomen. Op het gebied van zakelijke mobiliteit liggen zeker kansen. 4 tips die voordeel…
Waar let een bank op als je een krediet aanvraagt? Welke informatie moet je kunnen overhandigen? Hieronder 8 punten waar de bank bij een…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.