Categorieën

Een lege bankrekening hoeft geen bezwaar te zijn bij het aangaan van een nieuw avontuur. Er zijn allerlei financiële regelingen en aanmoedigingen die het starters makkelijker maken om hun eigen onderneming te beginnen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Vanuit de WW

De regeling Starten vanuit de WW maakt het mogelijk om vanuit een WW-uitkering een eigen bedrijf te beginnen. Daarvoor is toestemming nodig van het UWV. Deze kan ook voor begeleiding in de vorm van een re-integratiecoach zorgen.

De regeling houdt in dat je tijdens een startperiode van zes maanden aan je eigen bedrijf mag werken met behoud van uitkering, de zogenoemde Bbz-uitkering (Bijzondere Bijstandsregeling Zelfstandigen). Tijdens deze periode ben je vrijgesteld van sollicitatieplicht.

Je kunt er ook voor kiezen om een eigen bedrijf te beginnen met een lagere uitkering. Dan beëindigt je je WW-uitkering voor het aantal uren dat je als zelfstandige gaat werken. Houd er hierbij wel rekening mee dat je alle uren moet meetellen die je aan je bedrijf besteedt. Ook de tijd die je besteedt aan bijvoorbeeld de boekhouding of acquisitie moet je registreren op de zogenaamde werkbriefjes.

Na een half jaar maak je samen met het UWV de balans op. Word je fulltime zelfstandig, ga je parttime ondernemen naast een uitkering of doek je het bedrijf weer op? In het laatste geval is terugkeer naar de WW mogelijk, maar wel binnen de zogenaamde Herlevingstermijn. Deze termijn staat gelijk aan de looptijd van je WW-uitkering.

Wie bijvoorbeeld 24 maanden een uitkering heeft, kan na het aflopen van de startperiode van zes maanden, binnen 24 maanden terugvallen op het recht op WW. De Herlevingstermijn kent een minimum van 18 en een maximum van 38 maanden.

Let wel: een WW-uitkering is een voorschot. Na twee jaar bekijkt UWV of je dat voorschot geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen. Hoeveel je moet terugbetalen, ligt aan de winst die je hebt gemaakt.
Meer over het starten van een bedrijf vanuit de WW, vind je in deze brochure van het UWV »

Voor iemand met een bijstandsuitkering gelden dezelfde voorwaarden. Daarnaast zijn er een paar extra’s:

  • De gemeente kan de kosten van begeleiding naar het ondernemerschap vergoeden en een extra renteloze lening voor extra kosten verstrekken van maximaal € 2603,-. Deze wordt omgezet in een rentedragende lening als het bedrijf van start gaat.
  • Je kunt een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz) dat een starterskrediet van maximaal € 31.502,- verstrekt. Dit bedrag wordt verstrekt als je geen of onvoldoende lening kunt krijgen van een bank of andere kredietverstrekker. De Bbz is een lening.
  • De gemeenten Leeuwarden, Rotterdam en Lelystad werken mee aan de SZW-borgstellingsregeling. Uitkeringsgerechtigden ontvangen startkapitaal waarbij de overheid voor tachtig procent van het geleende bedrag garant staat. Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden ter plaatse.

Vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Wie een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft en een bedrijf wil beginnen, heeft groen licht nodig van het UWV. Het UWV beoordeelt of het bedrijf levensvatbaar is en of het past bij de medische beperking van de toekomstige ondernemer. Iemand die arbeidsongeschikt is, kan in aanmerking komen voor een starterskrediet in de vorm van een rentedragende lening of borgstelling van maximaal € 31.502,-. Ook heeft hij recht op een vergoeding voor werkplekvoorzieningen, vervoer of andere voorzieningen.

Vanuit loondienst

Het is slim om een spaarpotje aan te leggen voordat je de sprong in het diepe maakt en je vaste baan opzegt. Hiermee kun je de eerste maanden overbruggen. Wie daarnaast ook nog een startkapitaal nodig heeft, kan een beroep doen op de regeling durfkapitaal, ook wel de Tante Agaath-regeling genoemd. De regel geldt als een familielid, vriend of andere particulier u meer dan € 2.269,- leent om uw onderneming te starten. Partners zijn van de regeling uitgesloten. Degene die je het geld leent, geniet fiscaal voordeel.

Hoopte je op een lening bij de bank, maar heeft deze je aanvraag afgewezen? Doe dan een beroep op het Besluit Borgstelling MKB-krediet. Het BBMKB is bestemd voor starters en innovatieve ondernemers met minder dan honderd werknemers die geen lening kunnen krijgen bij de bank. Het ministerie van Economische Zaken stelt zich borg voor een deel van het maximale krediet voor een bedrag tot een maximum van 1 miljoen euro. De maximale looptijd is zes jaar. Als het krediet bestemd is voor de financiering van een bedrijfspand kan het tot twaalf jaar worden verhoogd. Informeer ernaar bij je bank.

Vanuit deeltijd

Een parttime baan zorgt voor een veilige basis. Je hebt een basisinkomen, je verzekeringen en pensioen zijn geregeld en je kunt voorzichtig kijken hoe het ondernemerschap bevalt. Om in aanmerking te komen voor aftrekposten voor zelfstandigen stelt de Belastingdienst de voorwaarden dat je minimaal drie opdrachtgevers hebt en 1225 uur per jaar in je onderneming steekt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…