Categorieën

Het aantal pin- en creditcardbetalingen breekt elk jaar weer records. Met de juiste veiligheidsmaatregelen voorkomt u dat de opbrengst in verkeerde handen valt.

Inhoudsopgave

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Hoe ga je om met cash geld?

Klinkt allicht tegenstrijdig, maar de belangrijkste oplossing voor contant geld is elektronisch betalen. Het helpt als u uw klanten duidelijk laat merken dat ze bij u kunnen pinnen.

“Probeer in je uitingen zoveel mogelijk te communiceren dat iemand welkom is met zijn betaalpas. De ervaring wijst uit dat klanten er dan ook eerder gebruik van maken”, stelt betalingsexpert André Akkerman van de ING.

Welke veiligheidsmaatregelen kun je nemen bij het storten van cash geld?

Akkerman: “Vermijd routine. Wissel het tijdstip en varieer in de route als je regelmatig contant geld bij de bank stort.”

Een overeenkomst met de bank voor verpakt afstorten biedt extra veiligheid. U kunt het geld zeven dagen per week en 24 uur per dag in een speciale zak in de sealbag-kluis van de bank storten.

Hoe kunt u uzelf en uw medewerkers beschermen tegen overvallers?

“Overal waar je te maken hebt met een open karakter, zoals winkels, horeca en sportclubs, en veel contant geld in de kassalade hebt, ben je kwetsbaar”, zegt Els Prins, secretaris MKB-Nederland. De eerste maatregel die een ondernemer kan treffen, is ervoor te zorgen dat kasgeld moeilijk bereikbaar is.” Bijvoorbeeld een zogeheten aard- en nagelvaste afroombox voor papiergeld. “Dat vertraagt en is daarmee een rem voor overvallers.”

Wat moet je (vooral niet) doen bij een overval?

Prins: “Er zijn elke dag overvallen. Het belangrijkste is dat je ongeschonden eruit komt. Het is een gruwel als er een gewonde of dode valt door hebzucht. Door de adrenaline heb je de neiging om te vechten of te vluchten. Niets doen is onlogisch en druist tegen je natuur in. Daarom is het belangrijk om trainingen te volgen, waarbij je leert om kalm te blijven. Het is makkelijk gezegd natuurlijk. Maar geef de overvaller wat hij wil hebben. Geld en goederen zijn vervangbaar. Mensen niet.”

Hoe veilig is pinnen?

“Gezien het enorme aantal transacties, heel veilig,” meent Prins. Maar evengoed is de huidige magneetstrip kwetsbaar. Per eind 2011 wordt overgestapt van betalen met magneetstrip naar de chip op de pinpas. De ‘Nederlandse’ PIN verdwijnt en banken stappen over op de Europese EVM-standaard (Europay, MasterCard, Visa). Deze is niet gevoelig voor fraude, zoals skimming, waarbij de gegevens op de magneetstip worden gekopieerd.

Wat kun je doen tegen ‘skimmen’?

Het is vooral belangrijk dat een ondernemer de betaalautomaat zó opstelt dat niemand kan meekijken. De automaat is een verlengstuk van je kassa. Je moet altijd goed in de gaten houden óf en wie tijdens de transactie in de buurt staat. Bij monteurs moet je kien zijn op geldige legitimatie. Verleen de monteur alleen toegang tot het apparaat als u er honderd procent zeker van bent dat hij bonafide is. Check zijn komst desnoods telefonisch bij de leverancier.

Wie draait op voor de schade?

Bij skimming is in eerste plaats de klant wiens rekening wordt geplunderd de pineut. “Banken vergoeden die schade uiteindelijk”, stelt Prins. “De ondernemer zit met imagoschade en in het kielzog daarvan de kans op omzetverlies.” Om te voorkomen dat de betaalautomaat wordt gekraakt, dient u een aantal regels in acht te nemen. Bijvoorbeeld dat u na een inbraak al uw betaalapparaten laat checken.

Hoe herken je vals geld?

Vorig jaar zijn er in Nederland ruim 36.000 valse bankbiljetten onderschept. Ook als u geen detector hebt, kunt u vals van echt onderscheiden. Zo zijn bankbiljetten van speciaal papier gemaakt, met katoen. Hierdoor voelt echt geld stevig aan. Andere echtheidskenmerken zijn het watermerk, de veiligheidsdraad en het doorzichtcijfer. Als u een eurobiljet tegen het licht houdt, vormen voor- en achterkant samen een cijfer. Bij vervalsingen sluiten de afzonderlijke delen meestal niet naadloos op elkaar aan.

Zie ook de video Zo herkent u valse euro’s »

Hoe voorkom je creditcardfraude?

Creditcardgegevens behoren tot de meest gewilde identiteitsgegevens bij criminelen. “Wij krijgen regelmatig verhalen van ondernemers die fors zijn opgelicht, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, zoals een check van de gegevens bij de creditcardmaatschappij en een kopie van het paspoort. Met name webwinkels en de horeca zijn een geliefd doelwit”, vertelt Els Prins.

Naast de identiteit- en veiligheidchecks is het belangrijk uw intuïtie te volgen. Prins geeft als voorbeeld een eigenaresse van een webwinkel: “Drie forse transacties met een buitenlandse klant gingen goed, bij de vierde creditcardtransactie werd het bedrag vervijfvoudigd en ging het alsnog fout.” Door de EMV-chip zal ook deze fraude verder afnemen.

Hoe houd je je webwinkel veilig?

Technisch gezien is iDEAL het veiligste online betaalmiddel. De klant wordt direct doorgeleid naar de site zijn eigen bank. Toch ontkomt u er niet aan om creditcardbetalingen mogelijk te maken, wilt u maximale omzet draaien.

Als eigenaar van een webwinkel, gelden extra strenge veiligheidsvoorschriften bij het accepteren van creditcardbetalingen, de zogenoemde PCI/DDS-vereisten. Het gaat om een combinatie van procedure-eisen en technische beveiligingsmaatregelen, waardoor de gegevens afgeschermd zijn. De eisen zijn niet alleen voor webwinkeliers een must, maar voor iedereen die online wel eens iets koopt. Een webwinkelkeurmerk zegt niet alles. Uw kaartgegevens zijn alleen veilig bij een webwinkel die aan deze richtlijnen voldoet.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Lees ook…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zakelijk krediet af te sluiten. Bijvoorbeeld als je klanten laat betalen of als je je voorraad aan wilt vullen. Want je hebt…
i.s.m.
Betalen je klanten laat of wil je je voorraad aanvullen? Dan is het misschien handig om een zakelijk krediet af te sluiten. Zo heb je extra geld om een…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…