Is er iemand in uw omgeving die u voor uw bedrijf geld zou kunnen lenen of schenken? Dan kan diegene een zakelijke lening of schenking aan u verstrekken. Wat precies het verschil is en hoe u dit met de belasting moet regelen, wordt in dit artikel uitgelegd.

Inhoudsopgave

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

Zowel een zakelijke lening als een zakelijke schenking zijn vormen van onderhandse leningen. U betrekt er immers geen bank bij, maar spreekt de voorwaarden onderling af.

Stel bij het aangaan van een zakelijke lening of schenking, altijd een contract op. Dat is handig voor uzelf en u kunt het desgevraagd aan de belastingdienst overleggen. Hierin noteert u de volgende zaken:

  • Hoeveel u leent;
  • Het doel van de lening;
  • Het rentepercentage;
  • De looptijd;
  • Het betalingsschema;
  • Of de lening direct opeisbaar is;
  • Of er vervroegd afgelost kan worden;
  • Hoe u er als lener financieel voorstaat (gebruik deze handige checklist).

Als u een bedrag kunt krijgen dat u niet (volledig) hoeft terug te betalen, of waarover een lagere rente wordt betaald dan op de markt, wordt gesproken van een zakelijke schenking. Zodra u geld leent en daarover de laagste rente betaalt die u bij een commerciële partij zou betalen, of meer, spreken we over een zakelijke lening. De grens tussen een zakelijke lening of schenking is dus de laagste rente die u op de markt zou kunnen krijgen. Kijk op geld.nl voor de laatste rentestanden.  

Een zakelijke lening: hoe werkt dat?

Als er iemand is in uw omgeving die u tegen de laagste marktrente of meer geld zou willen lenen, heet dit in de volksmond een Tante-Agaath-lening. De schenker hoeft overigens geen familie van u te zijn. Een lening verstrekken aan een startende ondernemer wordt ook wel durfkapitaal genoemd. De fiscale voordelen voor deze regeling zijn in 2013 echter vervallen. Toch kan het nog steeds aantrekkelijk zijn om een zakelijke lening te verstrekken, omdat de rente die wordt betaald, aanzienlijk hoger is dan de rente op een spaarrekening. De schenker moet de betaalde rente opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. U kunt de betaalde rente aftrekken van uw winst.

Een andere vorm van zakelijk lenen is crowdfunding. Kennissen, vrienden en onbekenden kunnen u samen (of alleen) het bedrag lenen dat u nodig hebt.

Een zakelijke schenking, hoe werkt dat?

Als u een zakelijke schenking heeft gekregen, moet u daar mogelijk belasting over betalen. Dit moet als het bedrag hoger is dan 2.092 euro. Als u bijvoorbeeld een renteloze lening krijgt, zou u schenkbelasting moeten betalen als de rente die u op de markt over deze lening zou moeten betalen, meer zou zijn dan 2.092 euro. Uw (pleeg-)ouders mogen u 5.229 euro belastingvrij schenken. Dit bedrag is per persoon per jaar. Een echtpaar mag 1 keer een dergelijke schenking doen. Uw ouders mogen u, ook als zij gescheiden zijn, samen maximaal 5.229 euro belastingvrij schenken.

Als u meer krijgt dan dit bedrag, moet u schenkbelasting betalen. Het tarief van de schenkbelasting is 10 tot 40 procent. Hoeveel belasting u betaalt, hangt af van de waarde van de schenking en uw relatie met de schenker. Voor (pleeg-)kinderen, andere verwanten, samenwonenden en partners gelden lagere tarieven. U kunt de rekenhulp op de website van de belastingdienst gebruiken om uit te rekenen hoeveel u betaalt. De schenkbelasting is een stuk hoger dan de marktrente. Onderzoek dus goed of het wel voordelig voor u en de gever is om bijvoorbeeld een renteloze lening te krijgen. Waarschijnlijk kunt u beter een zakelijke lening aangaan, en het drempelbedrag voor de schenkbelasting als korting krijgen.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Lees ook…
Om je onderneming te laten groeien, of om de transitie naar bijvoorbeeld duurzaamheid te betalen, kun je op zoek gaan naar investeerders of financiers….
i.s.m.
Heb je extra geld nodig voor je bedrijf om een tijdelijk tekort te overbruggen? Bijvoorbeeld als klanten laat betalen of om je voorraad aan te vullen?…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
i.s.m.
Misschien droom je wel van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld omdat je nu huurt, en je alvast wilt investeren voor je oude dag. Of je huidige pand…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…