Categorieën

Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te sponsoren. Of misschien wil je een bedrag of (een deel van) je bedrijf schenken aan je kinderen. Maar wat kun je belastingvrij schenken? En met welke belastingregels krijg je te maken en wat zijn de belastingvrije bedragen in 2024? In dit artikel leggen we de verschillende mogelijkheden haarfijn uit.

In het kort

  • Zakelijke schenkingen zijn giften zonder tegenprestatie die vanuit een bedrijf worden gedaan, maar niet alle giften zijn fiscaal aftrekbaar.
  • Aftrekbare zakelijke schenkingen omvatten schenkingen met bedrijfsbelang, zoals sponsoring van lokale sportverenigingen.
  • Als ondernemer kun je belastingvrij schenken aan je kinderen, met een jaarlijkse vrijstelling van € 6.633,-.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is een zakelijke schenking?

Een schenking of gift is een overeenkomst zonder tegenprestatie. Je geeft iemand of een organisatie een geldbedrag of iets van waarde (een gift in natura) en krijgt daar niets voor terug. Wanneer je als ondernemer vanuit je bedrijf een gift of donatie doet, noem je dat zakelijk schenken.

Onder voorwaarden kun je een zakelijke schenking belastingvrij doen, maar niet alle donaties of giften zijn fiscaal aftrekbaar. En voor cadeaus aan je personeel en relatiegeschenken gelden aparte belastingregels.

Schenk je privé of zakelijk?

Als ondernemer is het van belang van tevoren uit te zoeken wat de beste optie is: privé of zakelijk schenken. Fiscaal gelden andere regels voor giften door ondernemers dan voor giften door privépersonen. En ook de grootte van de gift speelt een rol. Zeker als je een grote schenking overweegt, is het goed om naar de fiscale gevolgen te kijken.

Welke zakelijke giften zijn aftrekbaar van de winst?

Schenkingen met bedrijfsbelang

Schenkingen met een duidelijk ondernemingsbelang worden als bedrijfskosten gezien en zijn volledig aftrekbaar. Denk aan uitgaven aan marketing, zoals de sponsoring van de plaatselijke sportvereniging. Hetzelfde geldt voor giften waar je als schenkende ondernemer mogelijk belang hebt. Denk aan een instelling die ervoor zorgt dat jongeren met een achterstand aan het werk komen, wat goed is voor het aanbod van personeel in de regio.

Schenkingen aan Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s)

Periodieke giften aan ANBI-instellingen zijn voor ondernemers belastingvrij en volledig aftrekbaar. Een gift is periodiek als je jaarlijks of maandelijks hetzelfde bedrag geeft aan een instelling. Het is de bedoeling dat je dit bedrag in ieder geval vijf jaar overmaakt. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over periodiek schenken.

Schenkingsovereenkomst

Wil je belastingvrij schenken? Voor alle giften geldt dat ze op papier moeten staan in een zogenaamde schenkingsovereenkomst. Giften in contanten zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar. De afspraken leg je vast bij de notaris of je maakt een schenkingsovereenkomst met de instelling waaraan je schenkt. Op MijnZaak vind je een schenkingsovereenkomst die je op maat kunt maken.

Belastingvrij schenken vanuit een bv

Stel dat je wilt schenken aan een goed doel, maar je geld zit in je bv. Wat zijn dan je opties? Je bv kan elk jaar giften aan goede doelen aftrekken van de winst. Dit kan tot 50 procent van de winst, met een maximum van € 100.000. Dat kan een flink belastingvoordeel opleveren.

Doe je een gift aan een ANBI die is aangemerkt als culturele instelling? Deze mag je namelijk voor 1,5 keer aftrekken van de winst. Maar let op: de extra aftrek is maximaal € 2500.

Belastingvrij schenken in 2024 als privépersoon

Als ondernemer ben je ook een privépersoon. Net als alle andere Nederlanders mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

  • Jaarlijks schenken aan je kinderen. Wil je elk jaar wat geld schenken aan je kinderen? In 2024 hanteert de Belastingdienst een jaarlijkse vrijstelling van € 6633,-. Over dit bedrag hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen. Dit vrijstelling geldt ook voor een pleeg- en stiefkind.
  • Eenmalig verhoogde vrijstelling. Liever in één keer een flinke schenking doen? In 2024 mag je tot € 31.813 belastingvrij schenken. Dit is een eenmalige schenking en een mooie kans om je kinderen een extra steuntje in de rug te geven. Zorg er wel voor dat je de schenking doet als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Gaat je kind een dure studie doen? Dan mag je daarvoor eenmalig maximaal € 66.268 belastingvrij schenken. Ook hier geldt de leeftijdsgrens tussen de 18 en 40 jaar.
  • Schenken voor de hypotheek. Tot en met 2023 was het mogelijk om je kind een extra belastingvrije schenking te doen voor de eigen woning, ook wel bekend als ‘de jubelton’. Deze schenking vervalt op 1 januari 2024.


Een familiebedrijf schenken. Hoe zit dat?

Als een ondernemer aandelen van zijn bedrijf schenkt, moet de ontvanger daar normaal gesproken erfbelasting of schenkbelasting over betalen. Maar voor familiebedrijven bestaan er speciale vrijstellingen. Deze regeling heet de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Dankzij de BOR kunnen ondernemersfamilies flink besparen op belasting als een bedrijf aan een nieuwe generatie wordt doorgegeven.

Zakelijke giften: twee vliegen in één klap

Door als ondernemer inzicht te krijgen in aftrekbare zakelijke giften, kun je handig inspelen op fiscale voordelen. Zakelijke giften zijn niet alleen goed voor het hart – je steunt immers een doel of ANBI waar je volledig achter staat – maar dankzij ger belastingvoordeel vaak ook voor de portemonnee. Zeker bij grotere bedragen is het slim om je wensen af te stemmen met een fiscaal adviseur.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een schenkingsovereenkomst?

Een schenkingsovereenkomst als notariële akte kost gemiddeld € 400.

Kan een schenking zonder notaris?

De schenkingen moeten schriftelijk worden vastgelegd en kunnen zonder notariële akte. Dit is een stuk voordeliger. Op MijnZaak kun je voor € 79 een juridisch kloppende schenkingsovereenkomst downloaden.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Lees ook…
Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2024 vind je hier de tarieven. In dit artikel praten we je bij over…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van belastingen. Van wijzigingen in box 1 tot nieuwe regels voor directeuren-grootaandeelhouders en…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de belasting die het voor ouders aantrekkelijk maakt om werk en zorg voor kinderen tot…