Het spel gaat tussen de ondernemer en de kredietverstrekker. Volgens Marcel de Goeij van ING begint alles met de beantwoording van de vraag: “is een zakelijke lening (krediet) inderdaad de financieringsvorm die in deze fase van mijn bedrijf het beste past? Of moet ik op zoek naar versterking van het eigen vermogen en investeerders of andere financiering zoeken? Welke financieringsvorm je ook kiest, de verstrekker zal altijd informatie verlangen om het risico goed in te kunnen schatten”, zegt De Goeij.
Financiering van de bank
Voor bancaire financiering bij ING is dat bijvoorbeeld:
- Een ondernemingsplan, met name voor startende ondernemingen. Dit plan dient goedgekeurd te zijn door een boekhouder/administratiekantoor (geregistreerd bij NOAB) of een accountant. Dat is niet alleen voor ons van belang, maar ook voor een succesvolle start van jouw onderneming. De tool voor het maken van een ondernemingsplan helpt je hierbij.
- Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is noodzakelijk.
- Om de financiële performance van uw bedrijf te beoordelen, voor nu en in de toekomst, zijn de definitieve jaarcijfers van de afgelopen twee boekjaren en prognose nodig, eventueel aangevuld met je recente aangifte inkomstenbelasting.
- Als je een bv hebt, geldt dat je bereid bent persoonlijk borg te staan.
- Er wordt een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie uitgevoerd.
- De omzet van je onderneming dient volledig over een ING-rekening te verlopen. Door inzicht in jouw totaalomzet kan de ING doorlopend een inschatting maken van je algemene kredietwaardigheid van je bedrijf.
- De ING verstrekt over het algemeen geen risicodragend kapitaal. Een alternatieve financiering kan hiervoor oplossing bieden.
- Je onderneming beschikt over voldoende startkapitaal. Voor de bv geldt: een minimaal eigen vermogen van 35%. Voor de overige rechtsvormen geldt: minimaal 25%.
- Bij bedrijfshypotheken wordt een recent taxatierapport gevraagd.
Wat wil de bank van je weten?
Er zijn volgens De Goeij drie dingen die de bank wil weten van de ondernemer:
- De mens: wie is de ondernemer, wat kan hij, wat heeft hij gedaan, welke drive heeft hij om te ondernemen?
- De zaak: wat voor bedrijf, in welke markt, wat zijn daar de prognoses en wie zijn de belangrijkste concurrenten?
- De financiën: hoe ziet de balans eruit, wat is de (liquiditeits-)prognose voor de komende drie jaar? En is er voldoende risicodragend vermogen aanwezig? Is de ondernemer in staat om al zijn toekomstige verplichtingen na te komen, jegens de financier, Belastingdienst en werknemers? maar ook diverse tips en trucs om goed voorbereid een financieringsaanvraag in te dienen.
Week van de Ondernemer
Het is goed om te weten dat tijdens de Week van de Ondernemer op een speciale financieringsvloer verschillende financieringsvormen aan bod komen.
Meer weten over crowdfunding?
Download het e-book of bestel de papieren versie »