Gespecialiseerde medewerkers zijn lastig te vervangen. Dat kan een probleem zijn als een werknemer op vakantie gaat en blijkt dat u hem onverwacht dringend nodig heeft. Kunt u de werknemer dan terugroepen? Martijn Croon van De Zaak Advies geeft antwoord.

Deze kwestie werd aan De Zaak Advies voorgelegd:
“Ik moest onlangs een medewerker terugroepen van vakantie vanwege een opdracht die zich onverwacht aandiende. Hij is al 11 jaar bij mij in dienst en doet camerawerk en beeldbewerking voor mijn bedrijf in de luchtfotografie. Het is een functie waar de nodige creativiteit en het vermogen om te kunnen meedenken bij komt kijken. Niet iemand die je zomaar even vervangt dus. Ik vond het best vervelend om hem terug te roepen, maar hij had er alle begrip voor en kwam terug. We hebben het in goed overleg opgelost.”

“Ik kan me voorstellen dat meer kleine ondernemers dit bij de hand hebben. Stel nu dat ik dit niet zo soepel had kunnen oplossen. Wanneer kan een werkgever van een werknemer eisen dat hij terugkomt van vakantie?”

Antwoord van Martijn Croon, adviseur bij De Zaak Advies
“Een werkgever is bevoegd om een werknemer terug te roepen van vakantie als hij daarvoor een zeer dringende reden heeft, die het belang van de werknemer te boven gaat. Daar is bijvoorbeeld sprake van als een belangrijke klant iets tegen u zegt in de trant van ‘Nú leveren, anders zoek ik een ander’, en de werknemer de enige is die de klus kan klaren.

“Als een werknemer in dergelijke situaties weigert terug te komen van vakantie, dan kan de werkgever hem bij diens terugkomst een sanctie opleggen, variërend van een waarschuwing tot ontslag op staande voet en wellicht zelfs het eisen van schadevergoeding.”

Kosten vergoeden
“Als een werknemer wordt teruggeroepen van vakantie, is de werkgever wél verplicht hem of haar schadeloos te stellen. Alle door de werknemer gemaakte kosten voor de vakantie moeten dan worden vergoed. Hierbij kan gekeken worden naar hoever de vakantie al gevorderd is. Als een werknemer bijvoorbeeld twee weken vakantie had geboekt, en op de laatste dag wordt teruggeroepen, hoeft een werkgever niet de volle mep terug te betalen.”

Lees ook:
“Kan ik bepalen wanneer mijn medewerkers vakantie moeten nemen?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?