Categorieën

U ziet dat uw medewerkers foto's op Facebook plaatsen van het werk dat zij voor uw klanten doen en u wilt dat niet hebben. Kunt u uw medewerkers verbieden de foto's te plaatsen?

Deze kwestie werd aan De Zaak Advies voorgelegd

“Ik kwam er laatst achter dat twee medewerkers van mijn hoveniersbedrijf foto’s op Facebook plaatsen van tuinen die ik heb ontworpen. De foto’s worden gemaakt als zij de tuinen aanleggen en direct op Facebook geplaatst. Zij zijn trots op het werk, het gebeurt met de beste bedoelingen, maar ik wil dit niet hebben, omdat ik bang ben dat de privacy van mijn klanten in het geding komt. Je zal bijvoorbeeld net zien dat er een openstaande garage met dure spullen erin in beeld komt, waardoor inbrekers op gedachtes worden gebracht. Kan ik mijn werknemers verbieden de foto’s te plaatsen?”

Antwoord van Niek Idema, allround mkb-adviseur bij De Zaak Advies

“U kunt zeker uw werknemers verbieden om foto’s op Facebook te plaatsen. Het werk dat zij uitvoeren is van uw bedrijf. De door u gemaakte tuinontwerpen mogen ook niet zomaar op internet getoond worden, want er zit auteursrecht op.”

Social media protocol

“U kunt overwegen om een protocol voor social media op te stellen, waarin zwart op wit staat dat het plaatsen van bedrijfsgerelateerde foto’s op, in dit geval Facebook, niet is toegestaan. We hebben het dan wel over een uitbreiding van de arbeidsvoorwaarden, dus uw medewerkers moeten er mee akkoord gaan. Formuleer zo nauwkeurig mogelijk wat wel en niet is toegestaan. Spreek uw medewerkers er in ieder geval op aan, en maak duidelijk dat u niet wilt dat zij de foto’s plaatsen.”

Facebook is een kans

“Aan de andere kant, beeldmateriaal van uw werk dat wordt geplaatst op social media kan natuurlijk ook goede reclame voor uw bedrijf zijn. U zou er dus ook voor kunnen kiezen om Facebook te gebruiken om in beeld te komen bij nieuwe klanten met een bedrijfspagina op dit sociale medium.”

“Vraag aan klanten waarvoor u een tuin hebt ontworpen en aangelegd of zij er een positief commentaar bij willen plaatsen. Maak de foto’s in overleg met uw klanten zodat u zeker weet dat er geen zaken op komen te staan die zij liever niet in beeld willen hebben of privacygevoelig zijn en maak duidelijk, vanwege het auteursrecht, dat het om uw tuinontwerpen gaat.”

Lees ook:

Stappenplan voor een bedrijfspagina op Facebook »
8 tips voor als uw personeel social media gebruikt »
Relatiebeding arbeidscontract geldt ook voor social media »
“Mag mijn medewerker onder werktijd naar de fysiotherapeut?” »
5 veelgestelde vragen aan onze adviseurs »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Lees ook…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
i.s.m.
Als ondernemer kun je overwegen om je personeel onder te brengen bij een payrollbureau. Maar wat komt daarbij kijken? Wat kost payroll? Wat zijn de…
In vacatures wordt altijd – áls het genoemd wordt – het brutoloon vermeld. Hoewel dat zeker een goede indicatie is van hoe hoog iemand op de…