Zijn Goede Vrijdag, Koningsdag en 5 mei vrije dagen?
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een verplichte vrije dag. Of een officiële feestdag ook een verplichte vrije dag is, is afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken of wat je in de arbeidsovereenkomst hebt afgesproken.

Inhoudsopgave

Goede Vrijdag en 4 mei

Dit zijn geen officiële vrije dagen. Volgens de Winkeltijdenwet moet de winkel wel na 19.00 uur gesloten zijn. Wil je toch je winkel openen buiten de wettelijk voorgeschreven openingstijden, dan heb je een ontheffing Winkeltijdenwet van de gemeente nodig.  

5 mei Bevrijdingsdag

De overheid heeft 5 mei als nationale feestdag aangewezen, maar heeft het aan de cao-partijen overgelaten of de werknemer betaald vrijaf heeft op deze dag.   In diverse cao’s staat vermeld dat de jubileumviering van Bevrijdingsdag als officiële vrije dag geldt. Een werknemer heeft dan recht op een vrije dag met behoud van loon. Deze formele vrije dag vindt één keer in de 5 jaar plaats, namelijk in 2020 en daarna weer in 2025.  

Koningsdag en loontoeslag

27 april is een nationale feestdag, en dus formeel een vrije dag. Wanneer je werknemers toch moeten werken, dan moet je ze voor deze dag een loontoeslag betalen.   Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%.  

Dit geldt trouwens niet voor alle branches. In veel cao’s zijn afspraken gemaakt over Koningsdag. Werken jouw medewerkers bijvoorbeeld via de CEO Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), dan is Koningsdag geen verplichte vrije dag. Dan geldt ook geen toeslag.

Hoe kies je het juiste contract voor je (nieuwe) personeel? Download de gratis whitepaper “Arbeidscontract keuzewijzer” en zie middels een handig boomdiagram welk van de 11 type contracten in jouw geval het beste voor je bedrijf én de medewerker is.

Planning en feestdagen

In een periode waarin de meivakantie op scholen samenvalt met Koningsdag en bevrijdingsdag moet je rekening houden met veel aanvragen voor extra vrije dagen. Overleg met je personeel over de dagen dat zij vrij willen nemen en maak een duidelijke planning. Zo voorkom je onderbezetting.

Gratis Arbeidscontracten Keuzewijzer
Download de gratis whitepaper “Arbeidscontract keuzewijzer” en lees wat de verschillen zijn tussen de verschillende arbeidscontracten en wanneer je welke contractsoort het beste kan kiezen.
Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, HR experts, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Gratis Arbeidscontracten Keuzewijzer
Download de gratis whitepaper “Arbeidscontract keuzewijzer” en lees wat de verschillen zijn tussen de verschillende arbeidscontracten en wanneer je welke contractsoort het beste kan kiezen.
Lees ook…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Als ondernemer ontkom je er niet aan dat sollicitaties tegenwoordig vaak online zijn. En op die manier een sollicitatiegesprek voeren heeft ook best…
Pauzes zijn belangrijk. Even ontspannen om daarna weer goed effectief aan de slag te gaan gaan. Maar wanneer werknemers een pauze hebben en totaal niet…