Categorieën

Bevrijdingsdag is in Nederland een nationale feestdag die jaarlijks op 5 mei plaatsvindt. Op 4 mei worden altijd landelijk de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht, waarna op 5 mei de Bevrijding wordt gevierd. Ook wordt er steeds meer stilgestaan bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Is Bevrijdingsdag een officiële feestdag en hebben je werknemers 5 mei recht op een vrije dag? We leggen het je hier uit.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is Bevrijdingsdag?

Deze dag markeert het einde van de nazi-bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland van de Duitse bezetting in 1945. Op 5 mei 1945 trokken Canadese troepen Nederland binnen en op 7 mei gaven de Duitse troepen zich officieel over, waarmee een einde kwam aan de oorlog in Europa. Sindsdien wordt Bevrijdingsdag gevierd als een dag van vrijheid en bezinning op het belang van vrede, democratie en mensenrechten.

 Bevrijdingsdag wordt in heel Nederland gevierd met verschillende evenementen, zoals concerten, vrijmarkten en feesten. Het belangrijkste evenement vindt plaats in Amsterdam, waar het Bevrijdingsdagfestival elk jaar duizenden bezoekers trekt.  

Bevrijdingsdag is over het algemeen een belangrijke dag voor ons land, omdat het een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het land herdenkt en dient als herinnering aan het belang van vrijheid en democratie.

Is Bevrijdingsdag een officiële feestdag?

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar dat betekent niet dat het voor iedereen automatisch een vrije dag is. Of Bevrijdingsdag een vrije dag is, hangt af van jou als werkgever, de arbeidsovereenkomst en de cao die van kracht is.

In sommige sectoren, zoals de overheid en het onderwijs, is Bevrijdingsdag eerder een vrije dag.

Wat staat hierover in de cao’s?

In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025. Dan viert Nederland ook het feit dat wij 80 jaar geleden bevrijd zijn.

Voor gemeenteambtenaren wordt 5 mei vanaf 2024 wel een vaste vrije dag, zo is in februari 2023 afgesproken.

Wat zijn officiële feestdagen in Nederland?

In Nederland zijn er verschillende officiële feestdagen genoemd, waarop de meeste mensen vrij hebben. Deze dagen zijn vastgelegd in de Algemene Termijnenwet en gelden voor het hele land. Maar er bestaat geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag.

 De officiële feestdagen in Nederland zijn:

  • Nieuwjaarsdag
  • Goede Vrijdag
  • Pasen (Eerste en Tweede Paasdag)
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag
  • Hemelvaartsdag
  • Pinksteren (Eerste en Tweede Pinksterdag)
  • Kerstmis (Eerste en Tweede Kerstdag)

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Is 5 mei 2023 vrije dag?

Over het algemeen geldt in Nederland dat 5 mei niet automatisch een vrije dag is voor werknemers. Dit hangt af van de gemaakte afspraken tussen werkgevers en werknemers in de cao of arbeidsovereenkomst. In de meeste cao’s is vastgelegd dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2020 en zal opnieuw gelden in 2025.

Wie zijn er allemaal vrij op 5 mei?

In Nederland zijn er geen specifieke beroepen of sectoren die automatisch vrij zijn op Bevrijdingsdag. Of werknemers vrij zijn op 5 mei hangt af van de gemaakte afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst. Meestal geldt wel dat ambtenaren en scholieren automatisch vrij zijn op deze dag.

Is 5 mei een nationale vrije dag?

5 mei is wel een nationale feestdag in Nederland, maar het is niet automatisch een nationale vrije dag. Of werknemers vrij zijn op deze dag hangt af van de afspraken die zijn gemaakt tussen werkgevers en werknemers.

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Ben jij up-to-date als het gaat om nulurencontracten? Over deze flexibele contractvorm is veel te doen en daarom is het essentieel om op de hoogte te…
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de…
De tijd voor tijd regeling is een manier voor werkgevers en werknemers om overuren te compenseren in tijd. In plaats van overuren uit te betalen,…
Goede Vrijdag is een officiële feestdag. Maar dat betekent niet automatisch dat het ook een wettelijk bepaalde vrije dag is. Of dat zo is, verschilt…
Zeg je een arbeidsovereenkomst op van een van je medewerkers? Dan betaal je in de meeste gevallen een transitievergoeding. Dit artikel biedt helderheid…