Categorieën

Iedereen heeft het over netwerken, maar hoe doe je dat eigenlijk? Met deze praktische tips gaat u goed van start.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wilt u als ondernemer nieuwe opdrachten binnenhalen, dan is netwerken van cruciaal belang. ‘Op welke manier is netwerken het meest effectief?’ Die vraag stond centraal tijdens een workshop van Harvey Nash, waar Richard Engelfriet freelancers een aantal praktische tips en adviezen ter ondersteuning bood.

1. Zakelijk flirten

De basis van netwerken is zakelijk flirten. In principe is het niet veel anders dan flirten in de kroeg; het gaat om het winnen van de aandacht van de ander. Door op een leuke, niet al te gecompliceerde manier met iemand om te gaan, ontstaat er een ontspannen sfeer. Zaken doen is op dat moment (nog) niet aan de orde. Dat komt later wanneer u uw ‘flirtpartner’ weer eens belt.
Toegegeven: het is even spannend om zonder aanknopingspunt op iemand af te stappen. Leg echter het doel – het binnenhalen van nieuwe opdrachten – naast u neer en ga onbevooroordeeld  gesprek aan. Desnoods over het weer, maar zorg ervoor dat u aardig en interessant gevonden wordt door de ander.  

2. Netwerken = wederkerigheid

Het draait binnen het netwerken om wederkerigheid. Ik doe iets voor u, dan doet u iets voor mij. Elkaar kunnen inschakelen op momenten dat het nodig is. Een mens is sneller geneigd te geven dan te nemen. Zo werkt het ook met netwerken.
U moet er echter wel wat voor doen. Ga daarom gesprekken voeren, ga op zoek naar informatie en wees alert op wat u voor anderen kunt betekenen. Enige nuance hierbij is wel gewenst. U wilt immers niet als een ‘pleaser’ overkomen, maar als een serieuze toekomstige businesspartner. Vraag uzelf dus af wat u voor anderen kunt betekenen en focus op vragen van de ander. Handvatten kunnen zijn: Waar is hij naar op zoek? Kan ik hem misschien met iemand in contact brengen? Ken ik een goed boek dat ik hem aan kan bevelen?  

3. Passie

Een aanstekelijk verhaal blijft langer ‘top of mind’ bij uw (potentiële) relaties. Een verhaal of onderwerp waar u enthousiast over vertelt, werkt aanstekelijk. Mensen met wie u praat, zullen u herinneren als ‘die enthousiasteling’. Hiervoor is het wel belangrijk om te weten wat uw passie precies is. Het vertellen van uw ‘golden nugget’ of uw ‘black hole’ is hiervoor een uitstekende manier. Uw golden nugget is een succesvolle actie of leuke anekdote van uzelf. Bij uw black hole vertelt u juist over een blunder die u in het verleden heeft gemaakt. Het belangrijkste is dat wat u vertelt, u met passie en enthousiasme vertelt. U zult zien dat uw netwerk ‘werkt’. Geloof in uzelf en wees bewust van uw talent.  

4. Blijf uzelf

Om het netwerken succesvol te laten verlopen is gepast communiceren een absolute voorwaarde. Datgene overbrengen wat u wilt overbrengen. Voorbeeld: een wethouder kiest voor een spijkerbroek als hij wil gaan praten met buurtbewoners. Normaal gesproken draagt hij altijd pakken en daar voelt hij zichzelf ook het meest comfortabel in.
Pim Fortuyn daarentegen sprak met dezelfde buurtbewoners, maar dan compleet met maatpak en sjaaltje. Waarom? Omdat dit zijn authenticiteit benadrukte. Hij werd op dat moment ook gewoon gehoord. Een tip voor u: kijk niet teveel naar ‘de omgeving’ maar wees bewust van uw eigen kracht. Kies die kleding en taal waar u zich het prettigst bij voelt.  

5. Blijf positief!

U moet niet verwachten dat u direct na uw eerste netwerkbijeenkomst met een nieuwe opdracht aan de haal gaat. Netwerken is niets anders dan systematisch omgaan met je contacten. Neem dus geregeld contact op om weer eens opnieuw te bekijken of u wat voor elkaar kunt betekenen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Die mooie opdracht wil je natuurlijk binnenhalen. Een vlijmscherpe offerte mag dan niet ontbreken. Dat wordt nog belangrijker wanneer er meerdere…
Meedoen aan Black Friday als ondernemer? Een Black Friday actie? Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten en steeds meer…
Je bent op zoek naar manieren om je omzet te verhogen. Waarin moet je investeren en wat moet je vooral laten? Wij zetten een paar slimme…