Jan-Willem Alphenaar brengt als marketing- en internettrendwatcher regelmatig groepen zzp'ers op de hoogte van de mogelijkheden van online zakelijk netwerken. "De tijd dat LinkedIn alleen een online rolodex was, die tijd is definitief voorbij. Het is een digitaal podium waarop je je goed kan en misschien wel moét presenteren."

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Bijna de helft van de zzp’ers (49%) die gebruikmaken van LinkedIn, scoort jaarlijks een of meerdere klanten via LinkedIn. Daarmee is het zakelijk netwerk tweeënhalf keer zo effectief als Twitter (21%) en bijna drie keer zo effectief als Google Plus (17%). Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 1.269 zzp’ers, in opdracht van Ziggo.

Als het om online zakelijk netwerken gaat, heeft LinkedIn volgens Alphenaar absoluut de toekomst. “Het is een betrouwbaar netwerk. Je CV wordt gezien door je contacten en werkgevers, en wordt zo ook gecontroleerd. Andere netwerken als Facebook en Twitter zijn te informeel. Daar staat veel onzin op, als ik me voorzichtig mag uitdrukken. LinkedIn verandert niet qua uiterlijk of op het gebied van privacyvoorwaarden (zoals Facebook), is specifiek gericht op de zakelijke markt en is het enige netwerk dat nog steeds groeit.”

Mogelijkheden

De meest gestelde vraag aan Alphenaar is ‘Kan dat ook allemaal?’. “Veel zzp’ers benutten nog niet alle mogelijkheden van zakelijk netwerken op internet. Ze hebben bijvoorbeeld een oud profiel en zijn niet bekend met alle mogelijkheden van nu. Zo kun je bijvoorbeeld mensen via longposts (uitgebreide blogs) op de hoogte houden of zakelijke contacten endorsen (vaardigheden erkennen). De grote recruiters werken vooral op LinkedIn. Het oude Monsterboard doet er allang niet meer toe.”

5 tips

Voor zzp’ers heeft Alphenaar 5 heldere tips om zoveel mogelijk uit LinkedIn te halen:

  1. Zorg voor een compleet profiel. Maak een duidelijke omschrijving van jezelf en je carrière en zorg voor een representatieve foto.
  2. Meng je in de juiste groepen. Sluit je aan bij het gesprek van je doelgroep. Ben je bijvoorbeeld financieel adviseur, ga dan meepraten in de groepen waar de ondernemers zitten. Daar kun je effectief het verschil maken en je kennis gebruiken.
  3. Zorg voor een mooie company page (bedrijfspagina). Dat biedt veel mogelijkheden als gratis extra publicatiekanaal. Ook voor zzpp’ers is dit een kans om te vertellen over je expertise, projecten en ervaringen.
  4. Belangrijk is vooral: deel wat je doet. Heb je een mooie opdracht gescoord? Ben je met een leuke nieuwe klus gestart? Laat zien wat je doet!
  5. Deel je kennis in algemene zin. Interessante artikelen en onderzoeken die je leest, evenementen die je bezoekt en expertise die je afgelopen jaren hebt opgedaan. Daar kunnen anderen weer op inhaken.

Goede, duidelijke en complete headline

Wat is volgens Alphenaar de meest gemaakte fout? “Vermijd in je persoonlijke omschrijving neer te zetten dat je ‘owner’ bent van het bedrijf. Dat klopt misschien wel, maar daar zullen zakelijke contacten je niet op zoeken. Profileer jezelf in plaats daarvan als ‘financieel rekenwonder’ of ‘creatief ontwerper’. Kortom: zorg dat je headline goed, duidelijk en compleet is.”

Lees ook:

– Bestel de pocket ‘LinkedIn. Zo haalt u er écht alles uit’ »
– Nog meer LinkedIn-tips van Eline Walde »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil je nieuwe klanten bereiken via social media? Promoot je product of dienst dan doelgericht met een advertentie op Facebook, Instagram, YouTube,…
Social media blijft leidend, ook in 2024. Het is nog altijd de goedkoopste en meeste effectieve manier om je doelgroep te bereiken. Lees hier wat de…