Succesvol ondernemen hangt voor een groot deel van je netwerk af. Als zelfstandige is zichtbaarheid belangrijk, zodat potentiële partners en klanten je opmerken. In dit artikel ontdek je waar je als freelancer op moet letten bij het opbouwen en onderhouden van een groot en relevant netwerk.

In het kort

  • Houd je LinkedInprofiel up-to-date, deel je beschikbaarheid en reageer regelmatig om zichtbaar te blijven.
  • Spreek potentiële klanten persoonlijk, bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst, om sneller opgemerkt en onthouden te worden.
  • Bouw oprechte connecties op door interesse te tonen en in contact te blijven.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Netwerken is een vak apart (maar iedereen kan het leren)

Je levert goed werk, er is voldoende werk in jouw vakgebied, en toch zit je zonder opdrachten. Een herkenbare situatie voor veel ondernemers. Op de een of andere manier lukt het je niet om nieuwe opdrachtgevers te vinden, terwijl andere zzp’ers daar wel in slagen.

De oplossing: vergroot je netwerk. Potentiële klanten schuilen in een goed netwerk. De vraag is: hoe kom je aan nieuwe contacten? Hoe breid je je zakelijke netwerk uit?

1. Gebruik de mogelijkheden van LinkedIn

LinkedIn is een goed startpunt voor het opbouwen van een zakelijk netwerk. Via het platform leg je contact met professionals die je kent of wilt leren kennen. Als je al een account hebt, heb je een bestaand netwerk. Daar ligt een solide basis om te netwerken.

Nieuwe contacten

Via LinkedIn kom je makkelijk aan nieuwe contacten, waardoor je online netwerk groeit en je makkelijker in contact met relevante opdrachtgevers komt. Je kunt dingen over je bedrijf of vaardigheden posten.

En als een opdracht welkom is, kun je op LinkedIn aangeven dat je plek hebt voor extra werk. Vraag je netwerk om dit soort posts te delen, zodat meerdere mensen weten dat je een nieuwe opdracht zoekt.

Houd je profiel altijd up-to-date, zodat potentiële opdrachtgevers je vaardigheden en ervaring kunnen bekijken.

Reageer ook op posts of feliciteer iemand via een kort bericht met een recente prestatie. Zo investeer je in je zakelijke relaties en versterk je je netwerk.

Begin op tijd

Laatste tip voor LinkedIn: ga niet netwerken als je geen opdrachten meer hebt. Het is een netwerk waar je doorlopend in moet investeren voor nieuwe contacten. Netwerken levert alleen iets op als je er vroeg mee begint.

2. Ga naar netwerk-evenementen

Een geweldige manier om een groter netwerk te krijgen, is door naar een netwerkbijeenkomst te gaan. Ga naar bijeenkomsten met meerdere potentiële opdrachtgevers. Als je iemand persoonlijk kunt spreken, word je opgemerkt en onthouden.

De drempel om iemand in te huren is een stuk lager als je iemand even persoonlijk hebt gesproken. Vaak maak je op netwerkbijeenkomsten interessante connecties voor een zakelijke band.

Andere netwerkmogelijkheden

Andere evenementen, zoals seminars en congressen, zijn ook geschikt om te netwerken. Ga erheen om meer te leren over je vakgebied en de laatste ontwikkelingen en wees alert op kansen om anderen te ontmoeten. Wissel gegevens uit voor contact in de toekomst.

3. Investeer in je netwerk

Voor goed netwerken moet je tijd investeren in mensen, zowel offline als online.

Als je iemand face-to-face spreekt, probeer dan een goed gesprek op te zetten. Toon interesse. Maak een positieve indruk. Door goed te netwerken krijg je een plek in een groep mensen die elkaar iets gunt.

Als je een leuk gesprek hebt, probeer erna terug te komen. Houd geen verkooppraatjes, maar bouw iets op. Zo leren ze je kennen. Ondernemers zijn vaak succesvoller als ze deel uitmaken van een actieve community.

4. Zorg voor een overtuigende pitch

Je hebt maar even de tijd om mensen te spreken, zoals op een netwerkevenement of met een potentiële klant. Wat ga je in die korte tijd zeggen? Laat het niet aan het toeval over. Denk van tevoren na over je boodschap.

Inhoud van je pitch

Vertel kort wie je bent en wat je doet. Laat in je pitch zien waarom jij of jouw product meerwaarde heeft en wat jouw visie is. Een goed verhaal vergroot de kans dat je opvalt en onthouden wordt. Vergeet niet aan het eind een visitekaartje met QR-code te geven, zodat iemand je eenvoudig kan contacten.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

5. Leg contact met collega-ondernemers

Ondernemers in dezelfde branche zijn je concurrenten, maar benader het positiever. Je vakbroeders zijn een waardevol zakelijk netwerk.

Goed samenwerken

Benader zzp’ers in jouw branche. Werk je goed samen met collega-ondernemers? Dan krijg je waarschijnlijk werk of aanbevelingen bij nieuwe opdrachtgevers. Onderhoud dus goede relaties met ondernemers in hetzelfde vakgebied.

Aan de slag met netwerken

Als startende zzp’er vraag je je misschien af waar je nieuwe klanten vandaan moet halen, maar netwerken opent een wereld aan potentiële klanten. Investeer in je netwerk, online en offline. Heb je een groot netwerk? Dan is de kans op werk groter.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je als ondernemer andere inkomstenbronnen aanboren?…
Wil je jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Dan moet je weten wat je concurrenten doen. Met een sterke concurrentieanalyse krijg je een helder…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Elke ondernemer droomt ervan om grootse doelen te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat je ambities werkelijkheid worden? Met een Big Hairy Audacious…
Of het nu gaat om een meningsverschil met een werknemer, zakelijke relatie, klant of de Belastingdienst: vrijwel elke ondernemer krijgt vroeg of laat…
Een slechte review of een onhandige opmerking op social media kan de goede naam van je bedrijf ondermijnen. In de huidige digitale wereld, waar…