Categorieën

Dat je als ondernemer zelf je pensioen moet opbouwen is bekend. En dat dit pensioen best wel onzeker kan zijn, is dat eveneens. De beleggingen kunnen tegenvallen, waardoor je met een pensioengat komt te zitten. Ook kan er in je leven van alles gebeuren, zoals een scheiding of overlijden van je partner, wat rechtstreeks gevolgen heeft voor je pensioen. Daar komt nog bij dat mensen steeds ouder worden en de pensioenpotjes dit wel aan moeten kunnen. Daarom is het in 2019 gekomen tot een pensioenakkoord, die uiteindelijk is uitgemond in de nieuwe pensioenwet. Wat dat voor jou betekent, ontdek je in dit artikel.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Waarom is de wet er?

Het was onvermijdelijk dat er wijzigingen in het pensioenstelsel kwamen. Zoals gezegd worden mensen steeds ouder. Daarnaast is de rentestand al lange tijd historisch laag en is de arbeidsmarkt aan het veranderen. Vergeet niet dat de levensverwachting vroeger 75 jaar was. Omdat mensen nu ouder worden, moet er meer aanvullend pensioen worden uitbetaald dan verwacht. In combinatie met de lage rente is dat voor pensioenfondsen nauwelijks te doen.

Het ging ook scheef bij de pensioenopbouw van jongere en oudere werknemers. Ze betalen evenveel premie en bouwen ook evenveel pensioenrechten op. Alleen kan de premie van jongeren langer worden belegd, met als gevolg meer opbrengst. Geen probleem, zolang mensen niet van baan wisselen. Maar dat gebeurt tegenwoordig steeds meer. Dit zijn de voornaamste redenen dat de pensioenwet moest worden aangepast.

Dit zijn de grootste verschillen

Het grootste verschil is dat de inleg van de premie leidend wordt, en niet meer het pensioenbedrag dat je iedere maand krijgt. Het premiepercentage wordt ook leeftijdsafhankelijk, waarbij het niet uitmaakt hoe oud je bent. Werkgevers doen niet langer een belofte over de hoogte van het pensioen. Iedereen heeft dus een eigen potje waarvan de waarde op elk moment zichtbaar is.

Wat ga je ervan merken?

De nieuwe pensioenwet gaat al op 1 juli 2023 in. Werkgevers moeten komen met een transitieplan. Hierin worden alle keuzes, overwegingen en berekeningen opgeschreven en onderbouwd. Bestaande pensioenen worden omgezet naar het nieuwe contract. Dit hoeft overigens niet. Werknemers die hun oude pensioencontract willen behouden, krijgen er een tweede regeling bij.

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de sectoren nemen samen een besluit over de nieuwe pensioenregeling. Ze kunnen kiezen voor een flexibele of een solidaire regeling. Bij de laatste hebben werknemers geen keuzevrijheid in het beleggingsprofiel, bij de flexibele regeling is dat wel het geval.

De derde regeling

Er is nog een derde mogelijkheid, een pensioenuitkering via een verzekeraar. Hier zijn cao-partijen niet bij betrokken. Dit is vergelijkbaar met de flexibele premieregeling, alleen heeft deze een andere naam, namelijk premie-uitkeringsovereenkomst. Deze regeling wordt aangeboden door pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen en is uitermate aantrekkelijk voor ondernemers.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Je kantoor is de plek waar je productief wilt zijn, maar het moet ook comfortabel en gastvrij aanvoelen. Hoe creëer je een kantooromgeving die zowel…
In de immer competitieve wereld van online zichtbaarheid is het essentieel om je plek in de zoekresultaten van Google te optimaliseren. Stel je voor…
De digitale nomade (ook wel remote werkers genoemd), een generatie van werkende mensen die hun taken uitvoeren via het internet. De locatie waar…
Het zijn dure tijden, ondanks dat de omzet van veel bedrijven weer lekker op niveau komt na een aantal jaren waarin lockdowns en ander leed ons…
Shopware timmert de laatste jaren hard aan de weg door heel de wereld nadat het Duitsland al had veroverd. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij veel…
Ben jij werkzaam op kantoor en moet je dagelijks een stapel papierwerk en een laptop meenemen van en naar huis? Dan is een goede tas wel zo handig….