In de afgelopen tijd heeft de diversificatie van de wereldwijde financiële markt bijgedragen aan het creëren van een groter aantal activa en investeringsvehikels die handelaren kunnen benutten.

Dit omvat de zogenaamde ‘contracts for difference’ (CFD)-handel, die in 2017 naar schatting 280.000 individuele producten bevatte en momenteel wordt gedomineerd door meer dan 100 FCA-geautoriseerde serviceproviders zoals Oanda. Het lijdt geen twijfel dat CFD-handel een aantal aangeboren voordelen biedt aan beleggers, met name in een volatiel en depreciërend economisch klimaat waar de waarde van activa doorgaans daalt. We zullen hier verder op ingaan, terwijl we ons afvragen of CFD’s een haalbare optie bieden voor zakelijke investeringen.

Inleiding over CFD-handel

In eenvoudige bewoordingen is CFD-handel een flexibel beleggingsinstrument waarmee handelaren kunnen speculeren op de prestaties van bepaalde activa zonder ooit het eigendom van het onderliggende financiële instrument over te nemen. Als gevolg hiervan kunnen beleggers direct profiteren van prijsschommelingen in beide richtingen, aangezien een CFD zich alleen richt op de beweging van de onderliggende waarde tussen de handelsingang en het uiteindelijke uitgangspunt. Met dit in gedachten is het mogelijk om te profiteren, zelfs als de waarde van het door je gekozen activum daalt, terwijl er ook het potentieel is om marge te benutten en veel meer te verdienen dan je eerste storting.

Dit betekent natuurlijk ook dat je veel meer kunt verliezen dan je oorspronkelijke belegging, maar het relatief goedkope karakter van CFD-handel (samen met de hoge hefboomwerking) helpt dit risico doorgaans te compenseren. Bovendien kan CFD-handel worden gebruikt om prijsbewegingen te verhandelen in een groot aantal markten, waaronder aandelen, grondstoffen, zoals de olieprijs, indices en valuta’s. Dit is ook aantrekkelijk voor zowel individuele als zakelijke beleggers, omdat het hen in staat stelt een gevarieerde en lonende portefeuille te creëren die hen een unieke kans biedt om hun kernkennis en expertise in de sector te benutten. 

CFD-handel voor bedrijven

Dit is een interessant punt, aangezien CFD-handel een directe mogelijkheid biedt voor ondernemers om hun diepgaande inzicht te gebruiken om markttrends en prijsbewegingen in hun voordeel te verhandelen. In dit opzicht kunnen ondernemers in elke markt of branche in theorie CFD-handel in hun financiële voordeel gebruiken, zolang ze de kern van de handel in derivaten begrijpen en in staat zijn hun kennis dienovereenkomstig toe te passen. Op dezelfde manier bieden moderne handelsplatforms ondernemers ook een unieke kans om meer te weten te komen over de belangrijkste trends die hun branche blijven vormen.

Dus door in eerste instantie een demo-account te gebruiken en toegang te krijgen tot een gesimuleerde marktomgeving, kunnen bedrijven hun handelsvaardigheden aanscherpen en tegelijkertijd kansen zoeken die commerciële groei in de toekomst kunnen stimuleren. Het is echter redelijk om te zeggen dat CFD-handel misschien niet voor alle bedrijven een haalbare optie is. Immers, hoewel het op marges gebaseerde karakter van dit vehikel bedrijven in staat stelt de markt voor minder te betreden, betekent het potentieel voor aanzienlijke verliezen dat kmo’s met minimale middelen voorzichtig moeten zijn.

Evenzo kunnen bedrijven die actief zijn in zeer volatiele en veranderlijke markten het potentiële liquiditeitsrisico vergroten, wat ook met de zilverprijs mogelijk kan zijn. Dit verwijst naar het vermogen van een bedrijf om zijn opgelopen schulden te betalen zonder significante verliezen, wat kan leiden tot gevallen waarin investeringen niet verhandelbaar zijn en niet snel genoeg kunnen worden verkocht of gekocht om de resultaten te optimaliseren.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Als uiting van dankbaarheid geven veel werkgevers hun werknemers aan het einde van het jaar een kerstpakket, in welke vorm maar ook. Maar hoe zit het…
De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we heel anders zijn gaan kijken naar ventilatie in gebouwen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het ventileren van…
Ben je net begonnen met een eigen onderneming? Ben je een aannemer en heb je hiervoor echt een zakelijke auto nodig? Wanneer je net met een onderneming…