Wat zijn de belastingregels?

Als uiting van dankbaarheid geven veel werkgevers hun werknemers aan het einde van het jaar een kerstpakket, in welke vorm maar ook. Maar hoe zit het als je een zzp’er of freelancer een kerstpakket wilt geven? Wat zijn de afwegingen en welke belastingregels zijn van toepassing?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Kerstpakket voor een zzp’er

Je hebt goed contact met een zzp’er of freelancer die regelmatig opdrachten voor je uitvoert. Je wilt deze zzp’er extra belonen voor zijn goede werk. Vandaar het idee om ook hem, net als je personeel, een kerstpakket te geven: een mooie fles wijn, wat lekkere versnaperingen en een paar handige items. Een logisch idee én om meerdere redenen een goed idee. Je versterkt namelijk de band met de zzp’er én je kunt de kosten aftrekken. Hoe dat het precies?

Kerstpakket is relatiegeschenk

De Belastingdienst ziet een kerstpakket voor een zzp’er als een relatiegeschenk. En dat is misschien ook de beste manier om een kerstpakket voor een zzp’er te bezien. Ook bij een langdurige samenwerking blijft een zzp’er een relatie, dus geen werknemer. Maar wel een relatie aan wie je je dankbaarheid wilt laten zien met een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk valt in de ogen van de Belastingdienst onder de bedrijfskosten, in dit geval representatiekosten genoemd. Dat betekent dat je de kosten voor het kerstpakket mag aftrekken van de winst.

Gemengde kosten

Echter, je mag niet alle kosten aftrekken van de winst, omdat het zogenaamde gemengde kosten zijn: een deel van de kosten heeft een persoonlijk belang. Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting geldt dat ze 80% van de kosten van relatiegeschenken mogen aftrekken van de winst. Voor ondernemers voor de vennootschapsbelasting geldt een percentage van 73,5%.

Drempelbedrag

Je kunt ook kiezen voor een drempelbedrag van € 4.700. In dat geval mag je alle representatiekosten boven de € 4.700 aftrekken van de winst. Deze regeling is aantrekkelijk als je meer gemengde bedrijfskosten hebt.

Btw op een kerstpakket

Hoe zit het met de btw? Kun je die aftrekken in het geval van een kerstpakket? Omdat een kerstpakket valt onder de relatiegeschenken, gelden dezelfde btw-regels als bij relatiegeschenken.

Kort gezegd komt het hierop neer: tot een bedrag van € 227,- per relatie per jaar mag je de btw aftrekken. Boven dit drempelbedrag geldt de regel: als de ontvanger het geschenk zelf zou hebben gekocht, zou hij dan recht hebben op aftrek? Als de ontvanger zelf minder dan 30% btw zou mogen aftrekken, dan mag je de btw niet aftrekken.

Overigens geldt een geschenk aan een nieuwe klant niet als relatiegeschenk. Deze kosten zul je behandelen als acquisitiekosten.

Kerstpakket zzp: goed idee!

Kortom, er zijn meerdere argumenten om een kerstpakket of ander relatiegeschenk te bestempelen als een goed idee. Natuurlijk maak je er vrienden mee, maar het is ook fiscaal aantrekkelijk om die freelancer of zzp’er te verrassen met een kerstpakket.

Relatiegeschenk voor de opdrachtgever

En als je als zzp’er meeleest: ben jij niet gebaat bij een aantal goede opdrachtgevers? Dat is goud waard: het is geweldig als je lange tijd kunt samenwerken met opdrachtgevers die vertrouwen hebben in jou en in je werk. Daarom is het ook verstandig om het perspectief om te draaien: waarom zou je als zzp’er niet vooral kijken hoe je kunt investeren in de band met je opdrachtgevers? Een kerstpakket of relatiegeschenk voor je belangrijkste opdrachtgevers is een mooi gebaar én een fiscaal aantrekkelijke manier om te investeren in een duurzame werkrelatie.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het huren van de nodige machines is een echte vereiste op het moment dat je een evenement gaat organiseren. Bepaalde taken kunnen veel beter uit worden…
Vandaag de dag is Instagram voor veel mensen belangrijker dan ooit. Dit is natuurlijk niet zo gek, met een groot Instagramprofiel kan je namelijk veel…
Het is superbelangrijk om je kantoor zo in te richten dat het een fijne plek is om te werken en je productiviteit verhoogt. Je moet een goede mix…
Door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt is het meer dan ooit van belang om je personeel tevreden te houden. Naast goede salarissen en secundaire…
Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het aantal installaties van zonnepanelen de afgelopen jaren explosief…
Je bedrijf promoten? Dan is marketing van groot belang. Het is de sleutel tot het bereiken van een breed publiek en het aantrekken van klanten. Alleen,…