Het is fijn om de kinderen te kunnen helpen met de financiële situatie. Dat kan bijvoorbeeld met een schenking aan kind. Het is dan wel belangrijk om goed te bekijken wat precies wel kan en wat niet kan. Denk bijvoorbeeld aan de bron van de schenking. Kan dit zomaar vanuit een eigen bedrijf? Of moet dit vanaf het privévermogen gebeuren?

Om alle voordelen en nadelen van het schenken van vermogen goed in beeld te krijgen, is het slim om even verder te lezen. Dit geeft je de nodige inzichten. Er zijn namelijk wel wat regels aan verbonden.

Aan wie kan je vermogen schenken?

Het eerste wat je moet doen is bekijken wat er mogelijk is om te schenken. Het is natuurlijk wel een verschil om te schenken aan een gezinslid of schenken aan anderen of een goed doel. Wie een schenking aan kind doet, heeft net wat meer mogelijkheden. Ook met het oog op de schenkingsbelasting. Het is dus zowel voor jezelf als voor het kind van belang om dit op de juiste manier aan te pakken om er optimaal van te profiteren. Andere schenkingen zijn ook wel mogelijk, maar dan werkt dit wel net weer even anders.

Het juiste bedrag kiezen

Wie gaat schenken vanuit een eigen bedrijf heeft ook veel mogelijkheden. Wel is het zo dat er regels zijn met betrekking tot de bedragen die geschonken mogen worden. Het is dus zeker ook goed om te bekijken wat er op dit vlak wel kan en wat niet. Het bedrag moet vaak wat hoger zijn om er zeker van te zijn dat je er belastingtechnisch gunstig uit komt. In dat opzicht kan schenken vanuit een bedrijf dus wel ook gunstig zijn wanneer je het eenmalig doet en je met een flink bedrag te maken hebt. Er zijn ook nadelen.

Vermogen privé schenken?

Het is vaak zo dat door het op de juiste manier op te bouwen, is het vaak zo dat er door op privérekeningen te schenken meer te bereiken. Het is dan fijn om te weten wanneer je hier als ondernemer wel beter mee af bent en wanneer juist niet. Op die manier kan je dan gemakkelijk bepalen wat de beste optie is. Kijk ook naar het verschil tussen het schenken van verdiend vermogen en het schenken van vermogen uit beleggingen of in de vorm van beleggingen. Zo is te bepalen wat het best is.

Inschakelen van specialisten

Of je nu als ondernemer aan je kind gaat schenken, of je doet het als ouder. Het is in alle gevallen belangrijk om precies te weten wat je moet doen en hoe je dit kunt aanpakken. Daarom moet je dit ook niet alleen doen. In plaats daarvan is het slim om gewoon een specialist erbij te betrekken. Die kan je helpen met bijvoorbeeld een schenkingsplan. Daarin is alles opgenomen wat je nodig hebt. Dan is het schenken veilig en voordelig te doen en profiteert iedereen in het gezin er gewoon optimaal van. Dat is wat je ook wilt met schenkingen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Een entrepreneur heeft te maken met allerlei risico’s: van financiële dompers tot vertraagde leveringen en van personeelstekorten tot…
De winter is begonnen. Dat betekent ook dat de wintersport weer voor de deur staat. Vaak is een skireis een dure aangelegenheid. Veel wintersporters…
Om een marketingcampagne, marktonderzoek of je acquisitie te doen slagen, dient de data die je inzet actueel en volledig te zijn. Veel marketing- en…