Categorieën

Het is fijn om de kinderen te kunnen helpen met de financiële situatie. Dat kan bijvoorbeeld met een schenking aan kind. Het is dan wel belangrijk om goed te bekijken wat precies wel kan en wat niet kan. Denk bijvoorbeeld aan de bron van de schenking. Kan dit zomaar vanuit een eigen bedrijf? Of moet dit vanaf het privévermogen gebeuren?

Om alle voordelen en nadelen van het schenken van vermogen goed in beeld te krijgen, is het slim om even verder te lezen. Dit geeft je de nodige inzichten. Er zijn namelijk wel wat regels aan verbonden.

Aan wie kan je vermogen schenken?

Het eerste wat je moet doen is bekijken wat er mogelijk is om te schenken. Het is natuurlijk wel een verschil om te schenken aan een gezinslid of schenken aan anderen of een goed doel. Wie een schenking aan kind doet, heeft net wat meer mogelijkheden. Ook met het oog op de schenkingsbelasting. Het is dus zowel voor jezelf als voor het kind van belang om dit op de juiste manier aan te pakken om er optimaal van te profiteren. Andere schenkingen zijn ook wel mogelijk, maar dan werkt dit wel net weer even anders.

Het juiste bedrag kiezen

Wie gaat schenken vanuit een eigen bedrijf heeft ook veel mogelijkheden. Wel is het zo dat er regels zijn met betrekking tot de bedragen die geschonken mogen worden. Het is dus zeker ook goed om te bekijken wat er op dit vlak wel kan en wat niet. Het bedrag moet vaak wat hoger zijn om er zeker van te zijn dat je er belastingtechnisch gunstig uit komt. In dat opzicht kan schenken vanuit een bedrijf dus wel ook gunstig zijn wanneer je het eenmalig doet en je met een flink bedrag te maken hebt. Er zijn ook nadelen.

Vermogen privé schenken?

Het is vaak zo dat door het op de juiste manier op te bouwen, is het vaak zo dat er door op privérekeningen te schenken meer te bereiken. Het is dan fijn om te weten wanneer je hier als ondernemer wel beter mee af bent en wanneer juist niet. Op die manier kan je dan gemakkelijk bepalen wat de beste optie is. Kijk ook naar het verschil tussen het schenken van verdiend vermogen en het schenken van vermogen uit beleggingen of in de vorm van beleggingen. Zo is te bepalen wat het best is.

Inschakelen van specialisten

Of je nu als ondernemer aan je kind gaat schenken, of je doet het als ouder. Het is in alle gevallen belangrijk om precies te weten wat je moet doen en hoe je dit kunt aanpakken. Daarom moet je dit ook niet alleen doen. In plaats daarvan is het slim om gewoon een specialist erbij te betrekken. Die kan je helpen met bijvoorbeeld een schenkingsplan. Daarin is alles opgenomen wat je nodig hebt. Dan is het schenken veilig en voordelig te doen en profiteert iedereen in het gezin er gewoon optimaal van. Dat is wat je ook wilt met schenkingen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het was voor ondernemers altijd erg lastig om aan een hypotheek te komen. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor zzp’ers en ondernemers om…
Wil je weten hoe je kunt parkeren Maastricht? De prachtige stad in het zuidelijkste puntje van ons land is een populaire bestemming voor veel dagjes…
Als ondernemer kan het soms lastig zijn om vrije tijd voor jezelf in te plannen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je winst en neemt vaak…