Categorieën

Een team managen of een afdeling aansturen is uitdagend, leuk en vooral alle dagen anders. Natuurlijk kan het kader van de dag aardig zijn aangegeven, maar je weet nooit precies wat er allemaal gaat gebeuren. Een boze bezoeker of klant bijvoorbeeld, collega’s die niet samen door één deur kunnen of een motivatiedip.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Geen probleem, want door het volgen van een goede management training kun jij alles aan op de werkvloer en stuw je je team tot grote hoogte.

Play hard, work hard

Bedrijven waar ruimte is voor een kwartiertje keten, waar het fijn is om met elkaar te praten over koetjes en kalfjes en waar de sfeer gewoon goed is, zijn plekken waar iedereen fijn werkt. Bovendien kan een mix van plezier maken ervoor zorgen dat er ook hard wordt gewerkt op die momenten wanneer de schouders er echt onder gezet moeten worden. Als manager is het goed om te weten wanneer je de teugels kan laten vieren en wanneer je ze weer een beetje moet aanhalen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Leg een goede basis

Zoals we de laatste tijd steeds meer zien en horen, wil personeel zich vertrouwd en veilig voelen op de werkvloer. Leg als manager daarom een goede basis door middel van vertrouwen. De managementmethode van Patrick Lencioni is geheel gewijd aan het vergroten van vertrouwen in het team en in jou als manager daarvan. Maar hoe leg je die basis van vertrouwen?

Werk hard mee

Een manier om meer vertrouwen te wekken bij je team is door te laten zien dat jij ook de mouwen opstroopt en hard aan het werk gaat. Deadlines halen? Ga niet naar huis terwijl de rest nog bezig is. In plaats daarvan kun je een rondje koffie halen, zorgen voor een hapje eten en natuurlijk bijspringen waar je kan.

Geef vertrouwen aan je medewerkers

Daarnaast is het goed om je medewerkers vertrouwen mee te geven. Zorg ervoor dat ze zich gezien en gehoord voelen. Moedig aan bij twijfels dat ze het goed doen en wel degelijk de taken kunnen vervullen die je aangeeft. Iedere medewerker is hierin natuurlijk anders. De een zal een zachtere benadering prettiger vinden, terwijl de ander wel houdt van correctheid en feedback zonder omwegen. Observeren van je medewerkers en veel met ze communiceren helpt je om dit te achterhalen.

Vertrouwen helpt doelen behalen

Wist je dat door je medewerkers vertrouwen te geven je samen de doelstellingen makkelijker kan behalen? Doordat je team ziet dat jij je inzet voor de medewerkers, ervoor zorgt dat ze volledig in hun eigen kracht kunnen werken en dat jij klaar staat voor het team, wil men vaak een stapje harder doen. Je bent immers een fijne manager waarop ze kunnen terugvallen en waarop ze kunnen vertrouwen dat het goed komt. Hierdoor werkt iedereen met veel plezier in je team.

Persoonlijk leiderschap

Natuurlijk zijn er allerlei technieken om aan te leren hoe je een betere manager of teamleider wordt. Bijvoorbeeld ook hoe je dus dit vertrouwen bij je personeel kan opbouwen. Het helpt namelijk om personeel te behouden en zelfs ziekteverzuim te laten verminderen. Het is in deze tijd vooral zeer gewenst dat je op een persoonlijke wijze leiding geeft. Er mag gelachen worden op de werkvloer, ook zeker met de leidinggevende. Medewerkers waarderen het enorm wanneer de manager niet per se ‘de manager’ is die vanuit zijn ivoren torentje op de werkvloer naar beneden kijkt. Overigens is daar allang geen sprake meer van. Gelukkig maar, want het maakt het werken in een team juist zoveel leuker.

Teambuilding

Een goede manager zorgt ervoor dat hij of zij zichzelf geregeld bijschoolt. Juist op het gebied van management en leiderschap is het goed om je zo nu en dan in een cursus onder te dompelen. Maak daar eens met de andere teamleiders of managers in het bedrijf een teambuilding van. Leer van elkaars leiderschapsstijl. Misschien kun jij er iets van integreren in je eigen manier van aansturen. Een management training is overigens heel leuk om samen te doen, omdat je als managers ook een team vormt. En dat team moet net zo goed functioneren als jij als leider over je eigen team. Bovendien zijn dergelijke trainingen hartstikke leuk om te volgen, want het principe ‘play hard, work hard’ wordt hier ook vaak toegepast.

Beste manager

Wil jij alles uit je team halen en uit jezelf? Volg dan geregeld een management training. Bijvoorbeeld over de piramide van Patrick Lencioni en hoe je dat direct kan toepassen in je eigen leiderschapsstijl. Daarnaast is bijscholen altijd een goed idee, voor nu en voor later, omdat een mens nooit te oud is om zichzelf met plezier te ontwikkelen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het gebruik van goede verlichting in een bedrijfshal of kantoor is niet alleen belangrijk voor de functionaliteit, maar ook voor de uitstraling en…
Webapplicaties zijn browsergebaseerde digitale oplossingen die er in verschillende vormen zijn, zoals online tools, portals en interactieve platforms….
De slaapkamer is een belangrijke ruimte in ons huis, waar we elke dag weer tot rust komen en opladen voor een nieuwe dag. Het kiezen van het juiste bed…
Beleggen in edelmetaal is al eeuwenlang een populaire manier om investeringen te beschermen tegen inflatie en politieke en economische onzekerheid….
Leidinggeven op de werkvloer is een uitdagende maar dankbare taak. Als leidinggevende ben jij de drijvende kracht achter het behalen van doelen en je…
Voor een werkgever is een fitte werknemer natuurlijk ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat een zieke werknemer doorbetaald moet worden terwijl ze…