Duurzaamheid staat hoog op de agenda van bedrijven, en de transitie naar een fossielvrij wagenpark is voor veel bedrijven een logische stap. Onderdeel van deze verschuiving is de installatie van laadpalen. Overweeg je laadpalen, dan sta je vroeg of laat voor de vraag: is het verstandiger om de laadpalen te kopen of een abonnement af te sluiten? Lees hieronder de voor- en nadelen van beide opties aan de hand van vijf belangrijke criteria.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Wel of geen investeringskosten

Een van de eerste overwegingen zijn de kosten. Met een abonnement vermijd je grote initiële uitgaven en betaal je alleen voor het gebruik van de laadpalen. Dit kan voordeliger zijn, vooral voor kleinere bedrijven. Een laadpaal abonnement begint al rond €20 per maand, voor twee laadpunten. Aan de andere kant brengt het kopen van laadpalen een grote investering met zich mee, waarbij het bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per laadpunt. Bedenk echter dat installatiekosten bij beide opties gelden, dus houd rekening met een extra bedrag.

2. Wie doet de installatie, reparatie en het onderhoud?

Bij het kopen van laadpalen ben je zelf verantwoordelijk voor installatie, reparaties en onderhoud. Dit kan complex en tijdrovend zijn, maar het biedt ook de mogelijkheid om volledige controle te hebben over het proces. Met een abonnement daarentegen wordt dit allemaal uit handen genomen, waardoor je wordt ontlast van het gedoe en onverwachte kosten, maar je moet wel rekening houden met langdurige contractuele verplichtingen.

3. Schaalbaarheid: flexibiliteit en uitbreiding

Flexibiliteit is van essentieel belang in een snel veranderende markt. Hier blinkt een abonnementsmodel uit, omdat het gemakkelijk op- en af te schalen is zonder grote financiële investeringen bij elke aanpassing. Bij het kopen van laadpalen moet je daarentegen bij elke uitbreiding opnieuw investeren, wat kan leiden tot aanzienlijke kapitaaluitgaven.

4. Wet- en regelgeving

Het naleven van wet- en regelgeving kan een ingewikkelde kwestie zijn, vooral in een snel veranderend juridisch landschap. Met een abonnement ben je verzekerd dat de leverancier zorgt voor naleving van de regelgeving, terwijl je bij het kopen van laadpalen zelf verantwoordelijk bent voor het op de hoogte blijven en voldoen aan alle vereisten. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe AFIR regeling. Hierin staat dat alle publieke laadpalen de mogelijkheid moeten hebben om zonder laadpas af te rekenen. Oftewel, je hebt een schermpje of QR-code met betaalomgeving nodig op je laadpalen. Heb je een laadpaal abonnement, dan wordt deze toevoeging voor je geregeld.

5. Toekomstbestendigheid

Technologische vooruitgang gaat snel, en het is essentieel om te zorgen dat je laadpalen up-to-date blijven om te voldoen aan de behoeften van de evoluerende elektrische automarkt. Met een abonnement ben je verzekerd van regelmatige updates en upgrades van de apparatuur, terwijl je bij het kopen van laadpalen zelf verantwoordelijk bent voor het upgraden en vervangen van verouderde technologie.

Bij het maken van de keuze tussen het kopen van laadpalen en het afsluiten van een abonnement is het van cruciaal belang om de specifieke behoeften en groeiplannen van jouw bedrijf in overweging te nemen. Of je nu de voorkeur geeft aan directe controle met een aankoop of de voorkeur geeft aan de gemakkelijke oplossing met een abonnement, de beste keuze is degene die het beste past bij jouw bedrijfsstrategie en financiële mogelijkheden.

Het investeren in elektrische laadpalen is niet alleen een stap naar duurzaamheid, maar ook een strategische investering in de toekomst van je bedrijf. Met een weloverwogen beslissing tussen kopen en abonneren, kun je deze stap efficiënt en effectief zetten, en zo bijdragen aan een schonere en groenere toekomst.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Wanneer je als bedrijf in digitale klanten klanten wil krijgen, kun je niet om Search Engine Optimisation (SEO) en Search Engine Advertising (SEA)…
Wie bij wil blijven, kan de AI-trends maar beter volgen en de kansen benutten die kunstmatige intelligentie biedt. Ook contentmarketing kan dankzij AI…
Als zelfstandige professional is het nemen van onnodige risico’s niet iets waar je naar streeft. Je wilt je bedrijf op een veilige en verantwoorde…
In de speelgoedindustrie is LEGO al lang niet meer exclusief het domein van jonge bouwers. De fascinatie voor deze iconische bouwstenen heeft een nieuw…
Bent u op zoek naar een goede accountant die de fijne kneepjes van de belastingwetgeving kent? Iemand die uw financiële gegevens grondig controleert…
Contact onderhouden met service- en deliverymanagers, schuiven met medewerkers, nieuwe rollen definiëren of vraag en aanbod op elkaar afstemmen….