Je werkt om te leven en leeft niet om te werken. Wat je onderneming ook mag zijn, soms wil je er even tussenuit op een verdiende langverwachte vakantie of soms is het tijd voor een nieuwe keuken, auto of andere grote aankoop. Hoe kun je als ondernemer het beste je privékosten betalen? Mag je zomaar geld uit je zaak halen hiervoor of zijn er andere mogelijkheden buiten je werk om? Je leest er hier meer over.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Geld halen uit je zaak

Heb je een kleine onderneming of werk je als zzp’er? Je kunt alles wat je verdient en wat niet bestemd is voor je btw-betalingen of openstaande facturen op elk moment privé onttrekken uit je zaak. Deze onttrekkingen zijn volgens de Nederlandse Belastingdienst niet aftrekbaar van de belasting. Dat is logisch, want het gaat tenslotte niet om zakelijke kosten. Overigens geldt ook het privé gebruiken van een zakelijke auto of een zakelijke woning voor privégebruik als een niet aftrekbare onttrekking.

Als je geld wilt halen uit een BV is dat vaak wat lastiger. In dat geval mag je niet zomaar het geld dat je verdient in je zaak allemaal aan jezelf geven. Je moet jezelf dan een salaris uitbetalen. Dat betekent dat het veel moeilijker wordt om geld zomaar naar je privérekening over te zetten. Het voordeel van een BV is wel dat je privévermogen is afgeschermd van schuldeisers, tenzij je wanbeleid hebt gevoerd in je BV, want dan kan je eigen vermogen wel aansprakelijk worden gesteld.

Leen nooit voor privézaken op de zaak

Geld opnemen uit je eigen zaak hangt helemaal af van wat je inkomsten zijn en welk salaris of dividend je jezelf bijvoorbeeld uitkeert in een BV. Dat maakt het in beide gevallen lastig voor ondernemers om zakelijk geld op te nemen voor grotere uitgaven.

Een zakelijke lening afsluiten lijkt een slimme optie, maar je mag een zakelijk krediet niet gebruiken voor het aanschaffen van privéspullen of een vakantiereisje. Dat geld moet bedoeld zijn voor het laten groeien van je onderneming of het aanschaffen van kostbare apparatuur die je niet zomaar uit eigen zak kunt betalen.

Om privé-uitgaven te kunnen bekostigen zou je een private lening kunnen afsluiten. Bij de bank is dat een tijdrovende klus, maar er zijn ook andere kredietverstrekkers, zoals Bondora, waarbij je binnen een dag al kunt weten of je in aanmerking komt voor een lening tot maximaal 15.000 euro. Dat zijn bedragen die je goed kunt gebruiken voor een dure droomvakantie of een nieuwe keuken. Bovendien wordt er door deze kredietverstrekkers niets in onderpand genomen, zoals bij een hypotheek.

Sparen en beleggen: privé of zakelijk?

Sparen en met name beleggen zijn voor veel ondernemers manieren om inkomsten te laten groeien of een buffer aan te leggen. Zodra je geld opneemt uit je zaak, in de vorm van salaris, dividend of gewoon een onttrekking in je eenmanszaak, kun je dat geld storten op een eigen spaarrekening en proberen het een beetje te laten groeien. Toch blijft de rente laag staan en groeit je spaargeld nauwelijks. Beleggen is daardoor aantrekkelijk geworden voor veel spaarders, maar is het voor een ondernemer slim om zakelijk te beleggen of toch privé?

Dat hangt helemaal af van je situatie en welke bedragen je gaat beleggen. Het is slim om je situatie voor te leggen aan een accountant of beleggingsadviseur, maar over het algemeen geldt dat je met een groot vermogen en een wat lager verwacht rendement vaak beter zakelijk kunt beleggen dan wanneer je een kleine inzet doet waarbij je een hoog rendement verwacht.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Door het diverse aanbod in activiteiten is er voor elk soort feest een passende invulling. Neem onze anti slipcursus. Het regenachtige weer in…
Een goed georganiseerd en efficiënt magazijnbeheer is belangrijk voor het soepel verlopen van de supply chain en het minimaliseren van bedrijfskosten….
Wanneer je in deze tijd een bedrijf met medewerkers hebt zul je goed voor ze moeten zorgen. Je moet duidelijkheid geven en je personeelsadministratie…
Nieuwe bedrijven moeten goed nadenken over hoeveel energie ze nodig hebben voordat ze kiezen tussen een energiepakket voor kleine of grote bedrijven….
Als ondernemer zijn er heel wat verzekeringen die handig zijn om afgesloten te hebben voor je onderneming. Wanneer je over een eigen bedrijf beschikt,…
In onze snelle wereld is het vinden van een balans tussen werk en een gezonde levensstijl essentieel. Je bent niet alleen wat je eet, maar ook hoe je…